cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De NGK en GKv gaan samen verder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 mei 2023 door Redactie

GKv Vroomshoop gaat net als Capelle aan den IJssel-Noord en Urk niet mee in fusie met NGK

De vrijgemaakte gemeente van Vroomshoop gaat definitief niet mee in de fusiekerk tussen de NGK en de GKv. Dat werd zondag duidelijk, nadat de gemeente al in februari een voorlopig besluit nam. De kerk bekritiseert, net als de gemeenten van Capelle aan den IJssel-Noord en Urk, het feit dat kerken zelf veel vrijheid hebben om besluiten te nemen.

Het is zover: de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt gaan per vandaag samen verder als de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Nare bijsmaak aan het nieuws is het feit dat verschillende vrijgemaakte gemeenten besloten geen deel van dit nieuwe kerkverband te willen uitmaken. Ook de vrijgemaakte kerk in Vroomshoop hakte die knoop door en deelde dat de gemeente zondag mee.

Heikele punten voor de kerken die afscheid nemen zijn deelname aan het avondmaal voor kinderen en de rol van homoseksuele relaties in de kerk. Ook over de positie van vrouwelijke ambtsdragers zou eenheid moeten bestaan volgens de kerken. Eerder zei de kerkenraad van de gemeente al dat dit punten zijn waarbij je op grond van Gods Woord eenheid zou verwachten, maar dat dit "voortaan in de vrijheid van de kerken gelaten wordt". Het zou juist kenmerkend voor een kerk moeten zijn dat 'men zich richt naar het zuivere Woord van God en alles wat daarmee in strijd is, verwerpt'.

Uiteindelijk willen de kerken die niet meegaan in de fusiekerk zich aansluiten bij de Christelijke Gereformeerde Kerken, schreven ze in de Verklaring van Samenwerking half april. Men wil geen nieuw kerkverband vormen, maar samenwerking zoeken met andere ex-vrijgemaakte gemeenten en de hersteld-gereformeerde kerk in Bunschoten-Spakenburg.

De kerken blijven zich voorlopig identificeren onder de noemer Gereformeerde Kerk vrijgemaakt.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het zou juist kenmerkend voor een kerk moeten zijn dat 'men zich richt naar het zuivere Woord van God en alles wat daarmee in strijd is, verwerpt'.

In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God. Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is. In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen; en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen.

Dit is het Woord van God.