Bemoedigende overdenking ds. Heutink: "Weten of je uitverkoren bent? Kijk naar Jezus"
"Wil je weten door God de Vader uitverkoren te zijn? Wil je weten of je naam staat genoteerd in Zijn register van het leven? Kijk dan naar de Heere Jezus Christus", zijn de bemoedigende woorden van ds. Heutink in een nieuwe overdenking op het YouTube-kanaal 'Dagelijks Woord'. Als christenen kunnen we twijfelen of God ons uitverkoren of verkozen heeft. De hervormde predikant roept ons terecht op om ons op Jezus te focussen. Heutink: "Dan redeneren we niet langer maar prijzen wij God."
Het schriftgedeelte waarop Heutink zijn overdenking baseert, zijn de eerste zes verzen van Efeze 1: 'Paulus, een apostel van Jezus Christus door de wil van God, aan de heiligen en gelovigen in Christus Jezus die in Efeze zijn: genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heere Jezus Christus. Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus, omdat Hij ons vĆ³Ć³r de grondlegging van de wereld in Hem uitverkoren heeft, opdat wij heilig en smetteloos voor Hem zouden zijn in de liefde. Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil, tot lof van de heerlijkheid van Zijn genade, waarmee Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde'.
"Na de gebruikelijke aanhef en groet zet Paulus meteen hoog in. Heel hoog zelfs. Hij snijdt het thema van de verkiezing aan, maar let op hoe hij dit doet. Paulus opent geen redenering maar hij begint met een lofprijzing: 'Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus omdat Hij ons in Hem heeft uitverkorenā. Op de achtergrond van deze lofprijzing klinken de woorden uit de boeken van Mozes door, waar hij in Deuteronomium 7 tegen IsraĆ«l zegt: āDe Heere heeft jullie verkoren uit alle volken op de aarde, niet vanwege jullie capaciteiten maar omdat Hij jullie liefheeft'.
Verkiezing is dus een zaak van liefde en genade. Daarom is er in Efeze 1 ook sprake van verkiezing in Hem, specifiek in de Heere Jezus Christus. Hij belichaamt Israƫl. Alleen verbonden met Christus en door gemeenschap met Hem, deel je in Gods verkiezing. Wie over verkiezing wil nadenken buiten de Heere Jezus, valt in een ravijn en tuimelt zomaar in de afgrond van twijfel en onzekerheid. Christus is echter de spiegel van de verkiezing, dat leren we van Calvijn.
Met andere woorden: wil je weten door God de Vader uitverkoren te zijn? Wil je weten of je naam staat genoteerd in Zijn register van het leven? Kijk dan naar de Heere Jezus Christus. Dan redeneren we niet langer over uitverkiezing, maar prijzen wij God en aanbidden we Zijn genade. Dan weet je: dankzij Christus ligt het vast in God en niet in mijn gevoel. Het ligt vast van voor de grondlegging van de wereld. Wat een wonder! In Christus heeft God zelfs mij in het oog.
En dan nog iets. Je mag je aangenomen weten als kind van God. Adoptie noemen we dat. Dan is er tweede thema dat Paulus aansnijdt. Misschien heb je het wel meegemaakt dat een van je kinderen een kindje adopteerde uit China of HaĆÆti. Dan weet je van nabij wat dat betekent. Ouders ontfermen zich over een vreemd kindje en hebben het lief als hun eigen kind. Ze zorgen ervoor, vertroetelen het en voeden het op, al is dat anders dan bij een biologisch kind. Er is slechts Ć©Ć©n natuurlijk kind van God, de Heere Jezus. Maar let op: in Hem en door Hem heeft God ook geadopteerde kinderen.
De gemeente van Christus: dat zijn zij die in de Heere Jezus geloven. Denk je eens in: kind van God zijn, wie zou dat nou niet willen? Zoals een vader zijn kinderen verzorgt, zo neemt de Heere God je bij de hand. Hij zorgt iedere dag opnieuw voor je. Met je vragen kun je bij Hem terecht en in verdriet wil Hij je troosten. Soms heb je een standje nodig. Je Vader weet wat goed is."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. Heutink? Deze is in onderstaande video terug te beluisteren. Benieuwd naar eerdere overdenkingen? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal van 'Dagelijks Woord'.
Praatmee