Onderwijsinspectie velt snoeihard oordeel over wet 'Zondagsschoolpolitie'
De Inspectie van Onderwijs heeft een snoeihard oordeel geveld over het wetsvoorstel Toezicht op informeel onderwijs. Die wet zou de inmiddels beruchte āzondagsschoolpolitieā mogelijk maken. Maar de Onderwijsinspectie stelt nu dat het wetsvoorstel niet uitvoerbaar is en niet effectief zal zijn. Christelijke politici reageren instemmend.
Het wetsvoorstel dat op aanvraag van D66 en VVD is gemaakt, moet het mogelijk maken dat de overheid toezicht kan houden informeel onderwijs. Aanleiding voor het maken van de wet waren radicale ideeƫn die in het weekend op Koranscholen werden verspreid en de invloed van de Chinese overheid op Chinese weekendscholen. De wet gaat echter over het niet-officiƫle onderwijs en dus ook over zondagsscholen en kerkelijke verenigingen voor kinderen. Zelfs organisaties als de scouting zouden volgens de nieuwe wet onder toezicht kunnen vallen.
Het wetsvoorstel kan al langere tijd op flinke kritiek rekenen. Die kritiek komt onder meer van christelijke politici, maar ook van de Onderwijsinspectie. De bezwaren van de inspectie zijn nu uitgewerkt en openbaar gemaakt. Het oordeel van de inspectie over het nieuwe wetsvoorstel is niet mals. Men noemt het wetsvoorstel niet uitvoerbaar, niet effectief en rechtstatelijk kwetsbaar. Bovendien stelt de inspectie dat het volgens het wetsvoorstel beoogde toezicht niet verenigbaar is met haar reguliere taak. Al met al is de Onderwijsinspectie dus snoeihard in haar oordeel over de inhoud van dit wetsvoorstel.
Don Ceder deelt op X delen van de notitie van de onderwijsinspectie en geeft daar onomwonden commentaar bij: āIk gaf in een recent radiodebat met de VVD al aan dat de met bombarie aangekondigde Wet Toezicht op informeel onderwijs een slecht plan is. Vandaag kwam de Onderwijsinspectie notitie naar buiten. En wat blijkt: Ook zij vinden het een onuitvoerbaar gedrocht.ā Ceder vindt het ingewikkeld dat de huidige coalitie enkele weken geleden zijn voorstel blokkeerde om de notitie van de Onderwijsinspectie zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen. āMede door deze keuze heeft het wetsvoorstel een eigen leven kunnen leiden en is het door partijen ingezet om een rooskleuriger beeld over de effectiviteit ervan neer te zetten.ā
āDe SGP was van meet af aan al tegen staatstoezicht op informeel onderwijsā, reageert SGP-leider Chris Stoffer. āGoed dat de Onderwijsinspectie nu ook aangeeft dat het niet uitvoerbaar is en staatsrechtelijk zeer kwetsbaar. Een snoeihard oordeel. Extra reden om dit pad niet op te gaan.ā
Praatmee