CU en SGP tegen motie over arrestatiebevel premier Netanyahu
Een Kamermeerderheid dringt erop aan dat het kabinet het arrestatiebevel dat is uitgevaardigd tegen onder anderen de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu naleeft. De christelijke partijen ChristenUnie en SGP stemden dinsdag tegen een motie over het naleven van het arrestatiebevel. Het CDA stemde voor de motie.
ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vindt het te vroeg om zich uit te spreken. Hij wijst op de juridische en geopolitieke complexiteit. Eerder uitte SGP-leider Chris Stoffer via het sociale medium X kritiek op het arrestatiebevel: 'Met alle respect voor de positie van het Internationaal Strafhof: de premier van Israƫl op ƩƩn lijn plaatsen met de hoogste Hamas-terrorist, geeft geen pas. De eerste bestrijdt de haat en terreur van de tweede', Naast CU en SGP stemden ook BBB, PVV, FVD en JA21 tegen de motie.
Coalitiepartijen VVD en NSC stemden voor de motie, omdat zij zich willen houden aan 'de internationale rechtsorde'. Dit geldt ook voor het CDA. Namens de christelijke partij stelde Kamerlid Derk Boswijk via X: 'Het idee van arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof is dat je die altijd accepteert. En niet alleen als deze je toevallig uitkomt. Daarbij is een arrestatiebevel NIET direct een veroordeling. En zo niet dan moet je ook niet meer zeuren over de ārechtsstaatā.'
Voorgeschiedenis
Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) bracht vorige week naar buiten dat Nederland het arrestatiebevel tegen Netanyahu, de Israƫlische voormalige minister van Defensie Yoav Gallant en Hamasleider Mohammed Diab Ibrahim al Masri (ook wel bekend als Mohammed Deif) zal uitvoeren. Netanyahu en Gallant worden onder meer verdacht van inzet van uithongering als wapen, een oorlogsmisdaad, en 'moord, vervolging en andere onmenselijke daden' die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Al Masri wordt onder meer verdacht van moord en gijzelingen. Israƫl meldde afgelopen zomer dat Deif zou zijn gedood in Gaza.
Staak-het-vuren
Het staakt-het-vuren tussen Israƫl en Hezbollah ging woensdagochtend in om 03.00 uur Nederlandse tijd, 04.00 uur plaatselijke tijd. De VS en Frankrijk hebben hard getrokken aan het akkoord. Het akkoord zal het volgens deze landen mogelijk maken dat de kalmte in Libanon terugkeert. CU-Kamerlid Don Ceder: 'Wat een mooi lichtpunt. Ik hoop dat dit zich snel doorzet naar een staakt-het-vuren in Gaza. Het verlangen naar vrede in het Midden-Oosten is groot.'
Praatmee