Leonard laat zijn leven niet beheersen door blindheid: "Sommigen denken dat je altijd hulp nodig hebt"

Leonard de Ruijter weet niet anders dan dat hij blind is. Hij groeide op in een gezin van vijf kinderen, waarbij Leonards zus en broer ook blind zijn. Hoewel zijn blindheid Leonards bestaan flink bemoeilijkt, laat hij zich er niet door beheersen. Als softwareontwikkelaar staat Leonard volop in het leven, maar bovenal put hij kracht uit het Woord van God. Presentator Florian Pronk zocht Leonard onlangs op die zijn verhaal deelt via Landelijk Contact Jeugdwerk (Jongerenorganisatie Christelijke Gereformeerde Kerken).
"Ik ben dus helemaal blind en ik zie dus ook geen licht en donker", vertelt Leonard. "Ik kan er een heel verhaal van maken en vertellen welke oogziekte ik heb, maar waarschijnlijk zegt niemand dat wat. Het is ook een erfelijke ziekte, dus dat betekent dat mijn broer en zus ook allebei diezelfde oogziekte hebben. Zij kunnen dan nog wel licht en donker zien, al hebben ze daar in de praktijk niet heel veel aan. Het enige voordeel wat ze hebben is dat ze kunnen zien of de lampen uit zijn, terwijl ik met een speciale app op mijn telefoon door het hele huis moet om te kijken of de lampen uit zijn."
In het dagelijks leven is Leonard actief als softwareontwikkelaar. Met diverse hulpprogramma's kan hij ondanks zijn blindheid zijn werk uitvoeren. "Op mijn laptop heb ik een programma dat alles voorleest. Dat gaat ook best op een behoorlijk snel tempo. Toen jij (verwijzend naar Florian Pronk, red). stuurde dat je er bijna was, kon ik je appje hardop laten voorlezen. Hoe sneller je die stem instelt, hoe sneller je informatie tot je kunt nemen en dat heeft weer impact op je werktempo."
Mensen vinden het soms lastig om met mensen met een handicap 'normaal' om te gaan of ervaren soms medelijden. Hoe ervaart Leonard dat? Zien mensen alleen zijn handicap of ook Leonard zelf? "In mijn eigen omgeving ervaar ik niet alsof mensen alleen mijn handicap zien, ze zijn het wel gewend geworden. Wat we bijvoorbeeld rond ons trouwen wel meegemaakt hebben, is dat er iemand zei tegen Arina (Leonards vrouw, red.) : 'Sterkte hoor'. We hadden allebei zoiets van: 'Oké, mooi dat je dat zegt, maar het beeld dat je hebt is niet helemaal wat het zou moeten en mogen zijn.' Arina zegt dan wel eens voor de grap: 'Volgens mij moeten ze jou juist sterkte wensen met mij'", vertelt Leonard lachend. Het beeld dat je niet heel veel kunt of dat je overal hulp nodig bij hebt, tot aan wc-bezoekjes, is bij sommige mensen nog wel eens aanwezig", zegt Leonard.
Ervaart Leonard ook voordelen aan zijn handicap? "Goede vraag! Nou ja, ik beschouw het wel als een voordeel dat ik sommige dingen niet kan zien, dan heb ik het over dingen die slecht zijn of eventueel verleiding kunnen veroorzaken."
Leonard ontleent veel steun aan zijn geloof in God en is lid van de Beth-El kerk in Sliedrecht (CGK). Op de vraag wat het geloof voor hem betekent, zegt Leonard: "Ik zou eerder de vraag willen stellen wat God voor mij betekent en wie de Heere Jezus voor mij is. Het geloof draait namelijk om Hem. Ik merk dat ik dan echt naar woorden moet zoeken, omdat de Heere zo groot is en tegelijkertijd in Zijn Zoon zo dichtbij komt. Eigenlijk zijn er geen woorden om de genade van de Heere te kunnen beschrijven."
Ook in de Bijbel gaat het relatief veel over blindheid of komen er mensen voor die blind zijn. Kijkt Leonard er naar uit om weer te kunnen zien? "Nou, hier in dit leven hoeft het niet per se voor mij en lijkt het mij ook niet realistisch. Het is voor mij genoeg om te weten dat de Heere Jezus in Zijn woord gezegd heeft dat we Hem zullen zien zoals Hij is. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor mij mag gelden. Dat is voor mij al wonderlijk genoeg en daar hou ik me graag aan vast."
Benieuwd naar het volledige verhaal van Leonard de Ruijter? Deze is hieronder terug te zien.
Praatmee