Is de psalmberijming van 1773 nog wel van deze tijd? Ds. Meeuse (GerGem) geeft antwoord in RD-video
Dit jaar bestaat de psalmberijming van 1773 precies 250 jaar. In veel reformatorische kerken is deze berijming haast niet meer weg te denken en vormt het een vertrouwd onderdeel van de liturgie. Andere christenen stellen echter dat de psalmberijming gedateerd is vanwege het ouderwetse taalgebruik en pleiten voor het gebruik van een modernere berijming. Ook het Reformatorisch Dagblad besteedde onlangs aandacht aan de 250e 'verjaardag' van de psalmberijming van 1773.
Zo ging RD-presentator Robert Jansema onder andere langs bij de emeritus-predikant C. J. Meeuwse (Gereformeerde Gemeente) en bezocht hij ook de familie Theunisse waar elke dag uit volle borst de psalmen aan tafel gezongen worden. "Na de maaltijd zingen we elke dag een psalm, dat is in het begin van de week de psalmen die de kinderen op school moeten leren. In de loop van de week mogen ze er zelf eentje kiezen", vertelt vader Peter Theunisse. "Wij vinden het van belang om de kinderen vertrouwd te maken met de psalmberijming. Je leert ze de psalmen zingen, de wijs en de melodie maar vooral ook de woorden die heel belangrijk zijn."
Maar hoe legt vader Theunisse dan de psalmen die soms moeilijke woorden kunnen bevatten aan zijn kinderen uit? "Je probeert soms ook het stukje Bijbelgedeelte erbij te pakken om de psalm nog verder uit te leggen. Ik vind het heel belangrijk dat dat de psalm en de Bijbeltekst goed begrijpelijk is voor hun."
"Je wil dat ik gelijk begin over de vertaling, maar ik begin eigenlijk liever over de psalmen zelf", zegt Ds. Meeuse als hem gevraagd wordt welke waarde hij hecht aan de vertaling van 1773. "De psalmen zijn mij ontzaglijk lief, want die hebben we van God gekregen als een bijzonder geschenk. Ze noemen het wel eens een Bijbel in de Bijbel, een apotheek voor Gods kinderen voor alle kwalen van de ziel. De psalmen zijn zo ontzaglijk rijk."
"Als je zegt: 'Sommige dingen begrijpen ze toch niet goed', is dat iets waarvan ik denk dat dat altijd blijft in de godsdienst. Zelfs de Heere Jezus zegt tegen Zijn discipelen: 'Na deze zult gij het verstaan.' Wij houden vast aan het feit dat de Heilige Geest je het leert om ergens echt de diepte van te verstaan. Het is denk ik heel erg belangrijk dat we vasthouden dat de teksten van de psalmen geïnspireerd zijn door de Heilige Geest", zegt Meeuse.
Benieuwd naar de volledige video van het Reformatorisch Dagblad? Deze is hieronder terug te zien.
Praatmee