Terugkijken: Elise van Hoek maakt zich zorgen over gevolgen genderlespakketten
Socioloog en manager onderzoek & beleid bij NPV-Zorg, Elise van Hoek, maakt zich grote zorgen over de maatschappelijke en sociale gevolgen van de zogeheten genderlespakketten. In toenemende mate is er steeds meer aandacht voor genderexpressie in het Nederlands basisonderwijs en worden kinderen zelfs gestimuleerd om hun eigen geslacht te kiezen. Het zijn ontwikkelingen die Van Hoek met lede ogen aanziet, vertelt ze in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!. Volgens de socioloog is het van belang dat leerkrachten zich niet zomaar "ideologisch laten beĆÆnvloeden of meenemen".
Ben je een jongen of een meisje? Het is een vraag waar kinderen op de basischool tegenwoordig al op jonge leeftijd mee te maken kunnen krijgen, vertelt Van Hoek. "Je kunt wel zeggen dat genderdiversiteit bijna gepromoot wordt. Er wordt ook echt aan kinderen uitgedragen dat ze zelf hun geslacht kunnen kiezen en dat dus variƫren kan. Dat is een hele nieuwe manier van denken."
Zorgen dergelijke lespakketten er juist niet voor dat kinderen gaan twijfelen aan hun seksualiteit? "Dat is een hele belangrijke vraag. En zeker als je ziet dat er al zoveel kinderen zijn die aangeven te twijfelen over hun geslacht, en tegelijkertijd ook de vraag naar transgenderzorg zo sterk stijgt, moet je je afvragen hoe dit komt en waardoor deze kinderen beĆÆnvloedt worden. Heeft dit nieuwe denken over geslacht en gender daar ook geen invloed op?", zegt Van Hoek.
Op de vraag hoe scholen omgaan met het veranderende denken over geslacht en gender, antwoordt Van Hoek: "Scholen gaan er op hele verschillende manieren mee om. Zo hebben scholen bijvoorbeeld themadagen of themaweken waarin bepaalde thematiek aan de orde wordt gesteld. Bijvoorbeeld seksualiteit of identiteit. De week van de lentekriebeles is daar een voorbeeld van. Zo zijn er scholen die gebruik maken van voorlichtingsmateriaal waarin genderdiversiteit echt gepromoot wordt."
Van Hoek ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan. Hoe komt het dat we plots zoveel horen van genderdiversiteit? "De media spelen een belangrijke rol in de zichtbaarheid van transgenders. Er zijn mensen die zeggen dat er nu ruimte is om uit te kast te komen en te zeggen wie je bent en wie je je voelt. Dat verklaart de toegenomen aandacht. Tegelijkertijd is er voor andere vormen van anders-zijn veel minder aandacht. Kijk bijvoorbeeld naar mensen die doof of blind zijn. Ook is er sprake van een andere manier van beĆÆnvloeding. Het gaat niet alleen maar om emancipatie van mensen met genderdysforie of transgenders, maar ook is er sprake van een veranderend denken in onze samenleving over man en vrouw. Dat zie je in de media ook terug."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Van Hoek? Bekijk dan de uitzending van Uitgelicht!? in onderstaande video terug.
Praatmee