cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk Congo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2023 door Open Doors

Radicale moslims richten bloedbad aan onder Congolese christenen

De militie Allied Democratic Forces (ADF) heeft een bloedbad onder christenen in de Democratische Republiek Congo aangericht. Bij aanvallen op de dorpen Mukondi, Kirindera en Muvulya zijn veertig tot zeventig christenen in koelen bloede vermoord.

Dat melden ooggetuigen, het persagentschap AP en de radicaalislamitische zender Amaaq. De slachtpartijen vonden tussen 7 en 11 maart plaats in de provincie Noord-Kivu, in het wetteloze noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

De radicaalislamitische ADF, nauw verwant aan IS, liet op 9 maart in een verklaring weten “christenen te hebben vermoord” met geweren, messen en machetes. In Mukondi werden zeker veertig christenen, onder wie vijftien kinderen, om het leven gebracht. Hun huizen werden in brand gestoken.

Afgelopen zaterdag vermoordden ADF-rebellen in Kirindera ten minste 22 christenen en verwoestten een kliniek, hotel en ziekenhuis, vertelde een ooggetuige aan Open Doors. Na een handvol motorfietsen in brand te hebben gestoken, plunderden de overvallers de plaatselijke apotheek.

Ook een kerkleider zei dat bij drie verschillende aanslagen vorige week minstens 69 gelovigen zijn vermoord en een onbekend aantal is ontvoerd. Dominee Gabriel (niet zijn echte naam) bevestigde dat in Kirindera tientallen christenen zijn vermoord. “Mogelijk nog veel meer. Christenen zijn gevlucht naar veiliger oorden, maar de kerk is in gevaar. Bid voor ons.”

Talloze milities
Het geweld heeft de afgelopen maand meer dan 300.000 Congolezen op de vlucht gejaagd, aldus de Verenigde Naties. De VN zeggen dat behalve ADF ook de meer nationalistische M23-rebellengroep verantwoordelijk is voor de toegenomen instabiliteit en onveiligheid. Uit een zeer recent rapport komt naar voren dat meer dan 120 milities de bevolking in Noordoost-Congo terroriseren.

De mineraalrijke regio is al tientallen jaren het toneel van buitensporig geweld. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, maar zijn onmachtig om rust en veiligheid in het gebied te garanderen. Hoewel DR Congo overwegend christelijk is, staat het land op de 37e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Meer dan 90 procent van de circa 112 miljoen Congolezen is christen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Turkse premier Erdogan: Islam is Islam.

Radicale Islam bestaat dus niet.