Wat is de boodschap van het Bijbelboek Ruth?

Terecht is het Bijbelboek Ruth ‘een parel uit de Hebreeuwse vertelkunst’ genoemd. Op schilderachtige wijze wordt ons de ontroerende geschiedenis getekend van een jonge vrouw uit Moab, die langs wonderlijke wegen is geworden tot een moeder in Israël.
Maar de betekenis van Ruth blijft niet beperkt tot een mooie, aansprekende geschiedenis. In dat alles wil de Heere ons een boodschap meegeven. Ik denk aan drie dingen.
1 - Boek van Gods voorzienigheid
Allereerst is Ruth het Bijbelboekje van Gods voorzienige leiding. Steeds weer zien we die wonderlijke leiding oplichten. Soms in schijnbaar kleine gebeurtenissen in Ruths leven, zoals de manier waarop Ruth terechtkomt op de akker van Boaz (Ruth 2: 3). Maar ook in de grote lijn van het Bijbelboek: In de donkere richterentijd (Ruth 1: 1) wordt Ruth gemaakt tot een moeder in Israël. Haar zoon, Obed, is de grootvader van David. Met zijn naam eindigt dit Bijbelboekje (Ruth 4: 20): God geeft een koning.
Vanuit David mogen we de lijn nog verder doortrekken: God werkt in de geschiedenis van Ruth aan op de komst van de grote Zoon van David in het vlees. Ruth zal een van de ‘voormoeders’ van Christus zijn (Mattheüs 1: 5).
2 - Zendingsboek
In de tweede plaats is Ruth een zendingsboek. Ruth is namelijk niet alleen een jonge vrouw die vanuit Moab in Bethlehem komt, daar trouwt en moeder wordt. Maar we lezen ook, hoe ze de God van Israël leert kennen. Op de grens van Moab en Israël klinkt haar ontroerende belijdenis: ‘Uw volk is mijn volk, en uw God is mijn God’. Die woorden geven uitdrukking aan het wondere werk van Gods Geest in het hart van een Moabitische.
Het is in dat verband opmerkelijk dat Ruth in de ‘Hebreeuwse Bijbel’ behoort tot de zogenaamde ‘megillot’: vijf Bijbelboeken die gelezen worden op feest- en gedenkdagen. En Ruth is het boekje dat gelezen wordt op het Pinksterfeest.
3 - Boek van de komende Christus
In de derde plaats is Ruth het boek van de komende Christus. In dit boekje wordt iets zichtbaar van Christus' komst in deze wereld. In de tijd van Ruth is dat natuurlijk nog toekomst. Pas eeuwen later zal de Heere Jezus geboren worden. Maar we kunnen wel zeggen, dat de komende Christus hier Zijn schaduwen vooruitwerpt.
Dat wordt dat bijzonder duidelijk in de figuur van Boaz, de losser (goël). En in de manier waarop Ruth tot Boaz komt en aan hem verbonden wordt, ligt dan ook een illustratie van de manier waarop een zondaar door het geloof tot Christus komt.
Ds. A. J. T. Ruis is predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Katwijk aan Zee.
Praatmee