cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rwego in een vliegtuig van MAF
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MAF

 

Hoe God door een buffel het leven redde van Kenneth Rwego en zijn gezin: "Ik bad of de rebellen alleen mij zouden vermoorden"

“Als MAF er niet geweest was, waren we na de rebellenaanval gestopt met onze bediening”, vertelt Oegandees Kenneth Rwego. In 2014 wordt zijn leven en dat van zijn gezin wonderlijk gered als Rwego oog in oog staat met zwaarbewapende rebellen. Uit het niets doemt een buffel op waardoor de rebellen het op een lopen zetten en het gezin ternauwernood overleeft. Rwego en zijn vrouw overwegen daarna hun bediening in Congo te stoppen, totdat ze in contact komen met MAF.

Het is het jaar 2011 als de succesvolle Oegandese zakenman Kenneth Rwego en zijn vrouw na een bezoek aan Congo besluiten de organisatie Eden Mission op te richten. Deze organisatie ondersteunt Congolezen en Oegandezen die in erbarmelijke omstandigheden verkeren. “Iedereen die ons kende, verklaarde ons voor gek toen ik mijn welvarende functie opzei om in Congo te gaan wonen. Maar we wisten heel goed wat we deden en we vertrouwden op God. Ik had al veel leed gezien, maar tijdens ons bezoek aan Congo werd mijn hart echt geraakt”, vertelt Rwego.

De organisatie van Rwego en zijn vrouw, Eden Mission, zet in op gezonde gezinnen die God verheerlijken. Op de agenda staan onder meer economische versterking en geestelijke ontwikkeling, discipelschapstraining, huwelijkscounseling, opvoedingslessen en een programma voor moedergezondheid. Sinds 2011 hebben inmiddels meer dan 4.000 mensen hun leven door het project zien veranderen.

“Ik bad of de rebellen alleen mij zouden vermoorden en mijn gezin niet zouden aanraken.”

Maar deze impact hadden Rwego en zijn vrouw nooit kunnen hebben als zij in 2014 het leven gelaten hadden. “Voordat ik in contact kwam met MAF, reed ik met mijn vrouw en onze twee meisjes van drie en twee over de weg. Opeens stonden we voor een wegbarricade en sprongen rebellen op ons af. Ik werd uit de auto getrokken en ze sleepten me schreeuwend de bush (onbewerkt land, red.) in. Ik bad of de rebellen alleen mij zouden vermoorden en mijn gezin niet zouden aanraken. In het begin werd alleen mijn telefoon en geld geëist, maar later wilden ze ook dat ik mijn vrouw bij hen achterliet. Ik probeerde uit te leggen dat het werk wat we deden hun volk juist hielp. Ik smeekte en bood hen van alles zolang ze mijn gezin maar met rust zouden laten”, zegt Rwego.

Op het moment dat Rwego en zijn gezin de dood in de ogen keken, kwam er hulp uit onverwachte hoek. “Plotseling verscheen er uit het niets een grote buffel. Wij stonden daar als door de bliksem getroffen. Het beest stond stil, snoof, stampte en viel de rebellen aan. Ik wist dat het God moest zijn Die ons op dat moment beschermde. In de verte hoorde ik één van mijn dochters gillen. Ik kwam weer bij zinnen en rende naar mijn gezin in de auto.”

“Een koude kinderhand pakte de mijne vast: “Papa, is nu alles goed?”

“Ik sprong op de bestuurdersstoel en reed als een gek dwars door de rebellenbarricade heen. Na twintig of dertig kilometer bereikte ik een klein stadje. Mijn auto was een wrak en één van mijn dochters was gewond geraakt, maar het belangrijkste was dat we ontsnapt waren. Een koude kinderhand pakte de mijne vast: “Papa, is nu alles goed?” Ik greep de handen van mijn vrouw en dochters en ik zei: “Ja, zo de Heere wil.”

“Tot dan toe had ik in mijn leven al veel gepredikt over ‘Goddelijke interventies’, maar ik had dit nog nooit zo direct aan den lijve ondervonden”, zegt Rwego vervolgens. “Desondanks twijfelden mijn vrouw en ik of we wel in Congo moesten blijven, totdat een vriend ons over de vliegdienst van MAF vertelde. Ik nam meteen contact op en heb sindsdien meer dan 36 keer met hen gevlogen. Als MAF er niet geweest was, waren we na de rebellenaanval met onze bediening gestopt. Dankzij de buffel en MAF konden we ons werk zelfs uitbreiden naar het oosten van Congo.”

Sinds deze gebeurtenis heeft Rwego al vele mensenlevens zien veranderen, maar één verhaal is hem in het bijzonder bijgebleven: “Er was een ‘toverdokter’ die wel honderden mensen gedood had door gif te verkopen of het ze zelf toe te dienen. Toen we elkaar in 2016 voor het eerst ontmoetten, luisterde hij geïnteresseerd naar de verhalen over Jezus. Uiteindelijk mochten we na wat aarzeling zelfs voor hem bidden. Jezus Christus heeft hem volledig verlost.”

“Nadien hebben we contact gehouden”, vult Rwego aan. “Inmiddels heeft hij twee kerken geplant, heeft hij de leiding over een gemeente van 300 gelovigen en geeft hij pastorale training. Het is te bizar voor woorden. Als we niet naar zijn woonplaats Mambasa gevlogen waren, hadden we deze man nooit ontmoet. In plaats van mensen te doden, brengt hij ze nu tot Christus.”

Steun jij MAF zodat mensen zoals Kenneth Rwego al vliegend hun werk kunnen blijven doen? Kijk dan hier en doneer voor het project Zending en Evangelisatie! Kijk dan hier en doneer voor het project Zending en Evangelisatie!