cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2023 door Redactie

Christelijke man in Malta vervolgd na uitspraken over conversietherapie

In Malta wordt een christelijke man vervolgd omdat hij zich in een interview met een lokaal medium heeft uitgelaten over conversietherapie. Matthew Grech zei in het bewuste interview onder meer dat homoseksualiteit geen identiteit is. Dat schrijft Christian Today.

In Malta is sinds niet al te lange tijd het bespreken en promoten van conversietherapie bij de wet verboden. Er staat een maximale straf op van vijf maanden gevangenisstraf en een boete van 5000 euro. Matthew Grech, een uitgesproken christen die betrokken is bij verschillende stichtingen die geloven dat geaardheid kan veranderen, is de eerste die hier daadwerkelijk voor vervolgd gaat worden. In een interview met een lokaal nieuwsmedium deelde hij zijn eigen getuigenis en sprak hij zich ook uit over homoseksualiteit en conversietherapie.

Grech zei onder meer dat ‘conversietherapie’ niet de juiste term is voor wat er in de praktijk gebeurt bij verschillende christelijke orgaisaties. Hij wil dat het verbod op “zogenaamde conversietherapie” wordt opgeheven. Volgens hem is “homoseksualiteit in de Bijbel geen identiteit zoals we het tegenwoordig maken”. In het interview met PMnews Malta liet hij aan duidelijkheid niets te wensen over: “Homoseksualiteit is geen gevoel, maar een praktijk. Dat betekent dat ongeacht welke seksuele gevoelens een man of vrouw ervaart, als ze seksuele relaties hebben met een persoon van hetzelfde geslacht, begaan ze in Gods ogen de homoseksuele daad. Dat is een zonde. Net als elke andere zonde, kan men er berouw over hebben en God om vergeving vragen en ook om kracht om die zonde te overwinnen. Dat is het christelijk perspectief.”

De autoriteiten besloten vervolgens om Grech aan te klagen omdat hij de eerder besproken wet overtreden zou hebben. En hij is niet de enige: ook de twee presentatoren van het programma waarin Grech te horen was, worden aangeklaagd.

“Iedereen die om de vrijheid van meningsuiting geeft, moet verontrust zijn om wat er nu met mij gebeurt”, citeert Christian Today de man. “Als het mij in Malta overkomt, verzeker ik u dat het binnenkort ook in het Verenigd Koninkrijk en andere landen over de hele wereld zal gebeuren.

Grech vertelde verder niet van plan te zijn om te gaan zwijgen. Hij stelt dat mensen die ervoor kiezen een homoseksuele levensstijl achter zich te laten, steeds vaker monddood worden gemaakt. Daarom blijft hij zich uitspreken: “Ik wil niet dat andere mannen en vrouwen het slachtoffer worden van ongewenste seksuele gevoelens zoals ik vroeger. Ik wil niet dat ze beroofd worden van de Bijbelse kant van het verhaal rondom seksualiteit en huwelijk. Ik wil niet dat de massa gelooft dat je als homo wordt geboren en niet kunt veranderen zonder daar kritisch naar te kijken.”

Malta was het eerste land in de Europese Unie waar conversietherapie werd verboden. Dat gebeurde in 2016. In steeds meer andere landen is men ook bezig om het te verbieden. Ook in Nederland is men bezig om het wettelijk te verbieden. VVD en D66 dienden daarvoor vorig jaar een wet in, die nog verder besproken moet worden. Volgens de wet kan het uitvoeren van conversietherapie bestraft worden met maximaal een jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 22,500 euro.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad is ‘conversietherapie’ niet de juiste term is voor wat er in de praktijk gebeurt bij verschillende christelijke organisaties. Homoseksualiteit is in de Bijbel geen identiteit zoals we het tegenwoordig onder invloed van de tijdgeest denken te zien.