Homoseksuele SGP'er in Waalwijk stapt op na bedreigingen uit LHBTI-hoek
Na jarenlange haatberichten en dreigementen vanuit progressieve hoek en de LHBTI-gemeenschap heeft de jonge SGP-fractievolger Thomas Vink uit Waalwijk zijn taken in de gemeenteraad neergelegd. Hij voelt zich als homoseksueel niet langer veilig genoeg om zich uit te kunnen spreken, zo zegt hij tegenover het Brabants Dagblad.
Vink is homoseksueel en al jarenlang actief voor de SGP in Waalwijk. Dat is volgens sommigen een onmogelijke combinatie. Hij krijgt daarom regelmatig haatberichten of zelfs dreigberichten vanuit progressieve hoek. Het gaat daarbij om mensen uit de LHBTI-gemeenschap die het hem zeer kwalijk nemen dat hij actief is voor een partij die onder andere tegen homohuwelijk is. Na een heftig verlopen raadsdebat in Waalwijk, werden de haatberichten nog erger. Vink besloot daarom vorige week op te stappen als fractievolger. Tegenover het eerdergenoemde medium stelt hij het een aantal politieke partijen zeer kwalijk te nemen dat ze hem “op een bepaalde manier hebben weggezet” in dat debat.
Hij doelt daarmee op een raadsvergadering van afgelopen 3 november. Niet lang daarvoor had hij tijdens een gespreksavond in de raadszaal zijn twijfels geuit over een inclusievere agenda van de gemeente Waalwijk zoals het hijsen van de regenboogvlag en een diverser personeelsbeleid. “Onze hartelijke wens is dat Waalwijk voor deze woke-idelogie bewaard blijft”, stelde Vink tijdens die avond. “Zolang wij de woke-wind buiten het gemeentehuis kunnen houden zullen wij ons daarvoor inzetten.” Meerdere politieke partijen komen tijdens die raadsvergadering van 3 november terug op de woorden van Vink. Ze noemen daarbij zijn naam zonder dat hij zich kan verweren. Hij neemt als fractievolger namelijk niet deel aan het debat. Het gaat om de partijen D66, GroenLinks en Lokaal Belang.
Het zorgt ervoor dat het aantal haatberichten en bedreigingen richting Vink alleen maar toeneemt. Daarom besluit hij er een half jaar na de verkiezingen mee te stoppen: “De grens is voor mij echt bereikt”, zegt hij tegenover het Brabants Dagblad. Hij legt in datzelfde medium ook uit waarom de SGP goed bij hem past: “Mijn geloof in God en wat er in de Bijbel staat, is groot. Ik houd me niet bezig met een relatie en voel me daar prima bij. Uiteraard ben ik ook maar gewoon een mens met gevoelens, maar met deze overtuiging probeer ik andere keuzes te maken en een goede middenweg te vinden.”
De LHBTI-lobby neemt het Vink zeer kwalijk dat hij als homoseksueel actief is voor de SGP: ‘Sommigen zien mij als een verrader van de community’, laat hij in zijn afscheidsbrief weten. Hij vertelt altijd steun te hebben gevoeld vanuit de SGP: “De haatberichten komen uitsluitend uit de progressieve hoek.”
D66 en GroenLinks uit Waalwijk wijzen de beschuldigingen van Vink richting hun fracties van de hand en stellen beiden juist op te komen voor de LHBTI-gemeenschap. Bovendien zeggen ze op de woorden van Vink gereageerd te hebben omdat hij een partijstandpunt vertegenwoordigde. Ze reageerden niet op een persoon, is hun verweer. Verschillende politieke partijen en de burgmeester van Waalwijk hebben Vink opgeroepen om aangifte te doen. Dat neemt hij in overweging. De Waalwijkse SGP-fractievoorzitter Richard Tiemstra noemt het vertrek van Vink een harde klap en dieptriest. Hij stelt in een reactie dat zijn partij Vink niet laat vallen.
Praatmee