cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CGI

 

Juridische strijd tegen gelovigen in Israëli’s Sderot

De messiaanse gemeente City of Life in Sderot is al jaren mikpunt van antimissionaire orthodoxe groepen. Nieuw dieptepunt is de rechtszaak rond sluiting van het gebouw van de gemeente. Dat wordt gebruikt voor de samenkomsten en de opslag van veel hulpgoederen voor mensen in de stad. Tegenstanders vanuit Joods-orthodoxe hoek proberen het gebouw te sluiten en de gemeente monddood te maken. Voorganger Michael Biner heeft de afgelopen maanden vaak opgeroepen tot gebed en financiële hulp. De kosten van advocaten lopen namelijk enorm op.

Vier vragen over de situatie rond City of Life.

Wat is er aan de hand?
De gemeente komt samen in een gebouw op een industrieterrein. En dat mag niet volgens het bestemmingsplan, zegt het stadsbestuur. De messiaanse gemeente bestrijdt dat en zegt dat er met twee maten wordt gemeten, omdat er ook andere gebruikers zijn in de wijk die niet per se een commerciële functie hebben. Biner zegt behandeld te worden als een regelrechte crimineel. Hij vertelt: “De vervolging die we ervaren is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast dreigementen, protesten en klachten staan we nu op het punt dat ons distributiecentrum en onze samenkomstruimte waarin we zoveel hebben geïnvesteerd, gesloten dreigt te worden, waardoor veel families zonder steun en hoop achterblijven. Als een wonder heeft de rechter de zaak voor drie maanden uitgesteld. We ervaren dat de Heer aan onze kant staat en ons kracht geeft om door te gaan.”


Biner in het distributiecentrum

Waarom is men zo tegen City of Life?
Michael Biner zegt daar zelf over: “De echte oorzaak van dit alles weten we: de openlijke proclamatie van ons geloof in de Messias Yeshua en onze poging om zijn naam bekend te maken.”

Steden met een seculiere of liberale meerderheid, gunnen messiaanse gelovigen vaak hun plek. Op plaatsen waar de (ultra)-orthodoxen een stempel drukken op het beleid zoals in toenemende mate in Sderot, hebben gelovigen het vaak zwaarder. Al jaren is er vanuit (ultra)-orthodox Joodse zijde verzet tegen de gelovigen in de stad. Het wordt gezien als een poging om het christendom binnen de Joodse gemeenschap te brengen. Dat ligt gevoelig omdat de christelijke Kerk door de eeuwen heen Joden op veel plaatsen vervolgd heeft. Soms worden messiaanse gelovigen vergeleken met nazi’s die de Joden willen uitroeien. De strijd brengt ons eigenlijk terug naar de tijd van het boek Handelingen. Je leest daar natuurlijk ook over de vervolging door het religieuze Joodse establishment van Joden die in Jezus als Messias geloven. 

Wat kan de uitkomst zijn?
Als de rechter de afgevaardigden van de stad in het gelijk stelt, moet de messiaanse gemeente de deuren sluiten. Het vinden van een alternatief is dan niet eenvoudig. Als de rechter de messiaanse gemeente in het gelijk stelt, dan kan deze blijven. Maar de strijd is dan zeker niet over. De tegenstanders proberen al jaren op allerlei (juridische) manieren de gemeente te dwarsbomen, net zo lang tot ze de stad verlaten. 

De strijd in Sderot is ten diepste een geestelijke strijd rondom de persoon van Jezus. Gebed voor de messiaanse gelovigen is daarom belangrijk. Om overeind te blijven en wellicht in het gelijk gesteld te worden, moet de gemeente dure rechtszaken ondergaan. De gemeente vraagt daarvoor ook financiële steun.

Wil je meer weten over City of Life in Sderot en wil je dit project steunen? Kijk dan op de website van Comité Gemeentehulp Israël.