Voorganger Peter van der Weerd over mogelijke komst digitale euro: “Het kan leiden naar een totalitaristisch systeem”
Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de mogelijke invoering van de digitale euromunt die voor veel ophef en kritiek zorgde. Partijen als JA21, Forum voor Democratie en de SP hebben hun bedenkingen bij het plan van de Europese Unie. Voorganger Peter van der Weerd is eveneens sceptisch gestemd en vreest dat de invoering van een digitale euro zal leiden naar een ‘totalitaristisch systeem.'
Dat vertelde Van der Weerd in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! waar hij vorige week te gast was. Van der Weerd is van mening dat de Europese Centrale Bank met de invoering van de digitale euromunt haar controle over het Europese betalingsverkeer weer wat steviger in handen wil krijgen. Volgens van der Weerd verliest de Europese Centrale Bank sinds de opkomst van de cryptomunt steeds meer grip en ziet zij de digitale euromunt als een mogelijke oplossing.
"De cryptomunt is een anonieme munt en niet aan personen gerelateerd, waarbij je eigenlijk niet weet wat iemand uitgeeft. Doordat de Europese Centrale Bank geen toezicht heeft op het verkeer van de cryptomunt, kan deze voor alles gebruikt worden", vertelt Van der Weerd. "Dus ook praktijken als witwassen worden daardoor makkelijker. Als je kijkt naar het munt en briefgeld en het girale geld wat via de banken loopt, is daar wel goed toezicht op te houden. Daarom zou je de digitale euromunt als een tegenhanger van de cryptomunt kunnen zien."
Van der Weerd stelt dat de plannen rondom de digitale munt inmiddels al in een vergevorderd stadium zijn. Hoewel tal van politieke partijen hun bedenkingen hebben bij de plannen, stelt Van der Weerd "dat het erop lijkt dat de Nederlandse regering afstevent op het meegaan in dat wat de Europese Unie wil doen." Verder zegt Van der Weerd dat het hem zou verbazen als de plannen alsnog ingetrokken zouden worden.
Zoals gezegd leidt de mogelijke komst van de euromunt tot veel ophef en kritiek. Van der Weerd legt uit waar dat op gebaseerd is. "De consequentie die het invoeren van de digitale euromunt kan hebben is dat er een controle op uitgevoerd kan worden. Zo wordt er nu ook gesproken over het monitoren van bedragen boven de honderd euro. Nu gaat dat nog via een systeem van verschillende banken, maar wat als je alles centraal hebt? Dat er één instuut is waar alles gecontroleerd kan worden? Dat kan dan zomaar een ‘totalitaristisch systeem' opleveren. De geschiedenis heeft uitgewezen dat dat niet altijd goed gaat."
Op de vraag of burgers nog enige inspraak hebben, antwoordt Van der Weerd: "Dat blijkt maar heel weinig te zijn. Europa maakt steeds meer uit. Wij spreken over een democratie, maar in hoeverre is daar nog sprake van? Er zijn toch ook wel veel krachten en bewegingen gaande waarbij je je afvraagt welke grip je nog hebt."
Als Van der Weerd gevraagd wordt hoe hij deze ontwikkelingen duidt vanuit Bijbels perspectief, zegt hij: "Dit alles wordt in de Bijbel min of meer natuurlijk al voorzegd. Openbaring 13 vers 17 spreekt van het merkteken. Nu is daar al heel veel over gedacht en gezegd, maar lezen we toch iets over kopen en verkopen dat aan een bepaald akkoord gekoppeld wordt. Het komt steeds dichterbij en het is wat dat betreft niet helemaal een verrassing."
Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.
Praatmee