cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
WK voetbal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 november 2022 door Redactie

Moslimpredikers grijpen WK voetbal massaal aan om te 'evangeliseren': "Wat is jouw doel?"

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het omstreden WK voetbal in Qatar is inmiddels al bijna twee weken in volle gang. Met alle discussies rondom de mensenrechten, one-love aanvoerdersbanden en de door de FIFA verboden kruisvaarders-kostuums, domineert het toernooi het alledaagse nieuws. Op de 'achtergrond' zijn zowel moslims als christenen volop aan het evangeliseren onder voetbalfans, al krijgt laatstgenoemde groep maar weinig ruimte van de Qatarese overheid.

Freelance journalist, Jacob Hoekman, onderzocht bovengenoemde kwestie en schreef er afgelopen week over in het Reformatorisch Dagblad. In het radioprogramma De Nieuwe Morgen van Groot Nieuws Radio deelde Hoekman vervolgens zijn bevindingen. 

"Om eerlijk te zijn was ik nog niet zo bekend met evangeliserende moslims, maar het schijnt dus volop te gebeuren tijdens dit WK. Maar op welke manier gebeurt dat?", vraagt presentator Youri van der Geest aan Hoekman. "Eigenlijk moet je daarbij denken aan de manier waarop christenen ook evangeliseren. Dat gebeurt veelal met teams ter plaatse. Er zijn mensen die je aanspreken en die je misschien een foldertje overhandigen en je vragen: 'Wat is het doel in je leven?' Die slogan gebruiken ze expliciet, wat natuurlijk een verwijzing is naar het doel waar de bal in moet. Op die manier proberen ze het gesprek aan te knopen en je interesse voor de islam aan te wakkeren", vertelt Hoekman.

"Wat merk je daar als voetbalsupporter van?", is de vervolgvraag die aan Hoekman gesteld wordt. "Ik denk dat de meeste mensen daar helemaal niks van (zullen) merken, want er zijn natuurlijk tienduizenden voetbalsupporters. Je moet wel heel veel teams hebben, wil je al die mensen kunnen bereiken. Maar het zou dus wel zomaar kunnen dat je aangesproken wordt door iemand die je een foldertje uitdeelt en met jou wil praten over het doel van jouw leven. Dat zal niet op een hele harde of anderszins onwelgevallige manier gebeuren", vult Hoekman aan. 

Het beeld van evangeliserende christenen is voor veel mensen relatief vertrouwd, maar 'evangeliserende' moslims doen misschien wel de wenkbrauwen fronzen. De presentator van dienst vraagt of het gebruikelijk is onder moslims om te evangeliseren. "Heel gebruikelijk", zegt Hoekman. "Veel mensen weten daar weinig van, maar er is een hele tak binnen de islam die de 'Dawa' heet. Dat betekent in het Arabisch 'uitnodiging', het uitnodigen van mensen tot de islam. In dit geval is Dawa een betere term dan evangelisatie, omdat daar het woord 'evangelie' in zit. Dat is uiteraard alleen voorbehouden aan het christelijk geloof", zegt Hoekman.

Op de vraag of de Dawa een stroming binnen de islam is, antwoordt Hoekman: "Het is geen stroming. Je kunt zeggen dat alle stromingen binnen de islam aan Dawa doen. Net als het christelijk geloof is de islam een geloof dat op zending en uitbreiding gericht is. Zoals in het christelijk geloof zowel rooms-katholieken als protestanten zending bedrijven, wordt daar ook binnen de islam door alle stromingen vorm aan gegeven."

In het artikel dat Hoekman voor het Reformatorisch Dagblad schreef, benoemt hij expliciet de (omstreden) moslimapologeet Zakir Naik. "Hij is een Indiaanse moslimgeleerde die niet meer welkom is in zijn eigen land, zo riep hij op tot goedkeuring van terrorisme en wordt hij daarnaast beschuldigd van witwaspraktijken", vertelt Hoekman. "Noodgedwongen woont hij nu in Maleisië. Naik staat bekend als apologeet van de islam en gaat over de hele wereld debatten aan met mensen die tot andere godsdiensten behoren.

Dat zijn met name christenen, waarbij hij probeert aan te tonen dat de islam het bij het rechte eind heeft. Als je op YouTube op zijn naam zoekt, dan zijn er tal van debatten te vinden waarin hij op een hele aanvallende manier de islam probeert te verkondigen", vult Hoekman verder aan. 

Ondanks zijn omstreden positie werd Naik toch uitgenodigd door de Qatarese overheid en kan hij gedurende het WK ongestoord de boodschap van de islam verkondigen. Christenen daarentegen die de bijbelse boodschap proberen te delen, krijgen minder ruimte toegekend van de Qatarese overheid, vertelt Hoekman. "Er zijn inderdaad christelijke teams die deze weken van het WK aangrijpen om daar de boodschap van het evangelie te verbreiden, maar die doen dat dus veelal onder de radar. Wanneer zij zich als zodanig bekend zouden maken, worden ze direct het land uitgezet", zegt Hoekman. 

"Er zijn ook christelijke teams die het evangeliseren op een andere manier hebben aangepakt. Zo zijn er groepen die al weken voordat het WK begon QR-codes verspreid hebben en daarna zelf vertrokken zijn. De voetbalsupporters in Qatar komen op dit moment overal die QR-codes tegen. Als ze die scannen, komen ze op sites terecht die de boodschap van het evangelie uitleggen", vertelt Hoekman.

Benieuwd naar de volledige uitzending van Groot Nieuws Radio? Deze is hieronder terug te luisteren.

Neem een kijkje op de site van Groot Nieuws Radio

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Zakir Naik is vooral een gevaar voor mensen die geen kennis hebben over de islam, wetenschap of het christelijk geloof. De hoeveelheid onzin die de man in zijn lezingen heeft uitgekraamd is eindeloos. Hij beweert b.v. dat Mohammed de "Trooster" is, die Jezus in Joh. 13-14 aankondigde. Wie een beetje oplet, ziet hoe problematisch dit vooral voor de islam is. Immers, Jezus spreekt in dezelfde hoofstukken over 'de Vader' (maar allah is volgens de islam geen vader). (vervolg in reactie)