cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Marie Curie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 november 2022 door Patrick Goede

Kapelaan mocht geen kruisspeldje dragen: organisatie verontschuldigt zich

Kankerbestrijdingsorganisatie Marie Curie heeft "onvoorwaardelijk" haar excuses aangeboden nadat een christelijke aalmoezenier te horen kreeg dat hij geen klein kruisspeldje mocht dragen tijdens ontmoetingen met patiënten, dat meldt Christian Today.

Derek Timms, die wordt ondersteund door het Christian Legal Centre, is al vier jaar een Marie Curie-pastor in Solihull, gedurende die tijd heeft hij zonder klachten een kruisspeld van 2,5 cm gedragen.

Hij beweert dat de methodistische predikant die de leiding had over de kapelanen - onlangs door de gemeente omgedoopt tot 'spirituele adviseurs' - hem had gezegd "het kruis niet" te dragen omdat het "een barrière zou kunnen vormen" en niet-christelijke patiënten zou kunnen "beledigen".

In een e-mail aan de heer Timms zou de minister hebben gezegd: "Het idee is dat we neutraal moeten lijken en dat maakt een spirituele ontmoeting mogelijk die gaat over wat de persoon die we bezoeken nodig heeft."

Zak
Toen de heer Timms erop stond het kruis te dragen als een symbool van zijn geloof en een teken dat hij een christelijke dienaar is, werd een compromis aangeboden waarin hem werd verteld dat hij het in zijn zak mocht dragen en op mocht doen wanneer hij christelijke patiënten bezoekt. 

Nadat hij op de website van Marie Curie geen verbod op religieuze symbolen voor medewerkers had gevonden, maakte hij opnieuw bezwaar en werd op 20 september opgeroepen voor een persoonlijk gesprek.

Volgens het Christian Legal Centre kreeg de heer Timms tijdens de bijeenkomst te horen dat hij "herscholing" nodig zou hebben vanwege zijn weigering om te gehoorzamen of zijn wangedrag te erkennen. Hij moest maar opnieuw overwegen of Marie Curie de "juiste plek" was voor hem.

Timms zegt dat hem toen werd verteld dat hij, tenzij hij zijn kruis afnam, niet zou kunnen werken als Marie Curie-aalmoezenier, waarna hij zijn identificatiebadge inleverde en het pand verliet.

Excuses
Toen de zaak werd doorverwezen naar het regionale hoofdkantoor van Marie Curie, ontving hij excuses voor het veroorzaakte ongemak.

Het zei in zijn reactie: "Ik kan bevestigen dat we momenteel geen organisatorisch of uniform beleid hebben dat ons recente verzoek om uw kruis te verwijderen zou ondersteunen terwijl we patiënten en families in het hospice ondersteunen. Mijn excuses zonder voorbehoud voor het leed dat we hebben veroorzaakt. "

De heer Timms verwelkomde de verontschuldiging, maar zegt dat hij "geschokt en gekwetst" was door de manier waarop hij werd behandeld en dat hij op zoek zou gaan naar mogelijkheden om elders als aalmoezenier te dienen.

"Het was en is niet nodig om het symbool van het kruis te onderdrukken en daarmee een boodschap af te geven dat het christelijk geloof moet worden geneutraliseerd of volledig moet worden verwijderd uit de pastorale ruimte", zei hij. 

Schaamte
"Interreligieuze ideologie raakt zo stevig verankerd in het christelijk geloof dat het zichzelf in wezen opheft." Hij vervolgde: "Het gemakkelijkste om te doen zou zijn geweest om te zeggen: 'Ik doe het af', maar ik dacht: 'nee', ik zou moeten opkomen voor waar ik in geloof. Als ik had toegegeven, geloof ik dat ik zou hebben gezegd dat ik me schaam om christen te zijn."

Timms zegt tot slot ook dat het kruis juist vertrouwen kan wekken. "Uit ervaring, door mijn kruis te dragen, vertrouwen patiënten mij, ze hebben misschien niet mijn geloof of overtuiging, maar ze vertrouwen mij. Ik ontmoet mensen altijd 'waar ze zijn' of ze nu moslim of atheïst zijn, en het is altijd een voorrecht voor me om mensen te ondersteunen op de moeilijkste momenten in hun leven."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen