Russisch-Orthodoxe Kerk in Oekraïne ontslaat pro-Russische bisschoppen

De Orthodoxe Kerk van Oekraïne heeft drie topbisschoppen ontslagen. Ze zijn ontslagen omdat ze ervan worden beschuldigd het Russische standpunt in de oorlog met Oekraïne te steunen volgens Religion.orf.
De synode van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk ontsloeg metropoliet Elisey van Izyum en Kupyansk, metropoliet Joseph uit Romny en Buryn, en metropoliet Ioasaf van Kropyvnytskyi en Novomyrhorod. Metropolieten Elisha en Joseph zijn de afgelopen maanden al naar Rusland gevlucht.
Metropoliet Elisey werd ervan beschuldigd te weigeren de steun van de Russische patriarch Kirill voor de invasie van Oekraïne afgelopen juli te veroordelen. Destijds besloten hij en zijn kerk dat ze het hoofd van de patriarch waartoe de UOC behoort, zouden blijven erkennen, schrijft Interfax. Als reactie hierop heeft de leidende metropoliet Onuphry van Kiev hem al zijn gezag als predikant ontnomen. Nu heeft de synode deze actie bevestigd. Daarnaast zou de Oekraïense inlichtingendienst bewijzen hebben gevonden van pro-Russische activiteiten van metropoliet Joseph.
Inval
De officiële ontslagen komen nadat de Oekraïense autoriteiten dinsdag verschillende kerkgebouwen in West-Oekraïne binnenvielen. Een van de locaties was de Kiev Perchersk Lavra. De Oekraïense geheime dienst zou pro-Russische literatuur in beslag hebben genomen die het idee van een Russische wereld propageerde, melden veel media in zowel Oekraïne als Rusland. De geheime politie vond geen wapens.
Tegelijkertijd heeft de synode van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk besloten haar eigen 'liturgische olie' te gaan maken. Dat meldt Katholisch.de. Tot nu toe ontving de UOC 'mirre' uit Moskou. De kerk in Kiev mocht dit doen tot aan de Russische Revolutie in 1917, maar stopte er daarna mee.
Volgens de orthodoxe regels mag alleen een autocefale (volledig onafhankelijke) kerk de zalfolie brouwen. Aartspriester Vladislav Tsypin van de Moskouse Theologische Academie pleit er daarom voor dat Moskou eerst toestemming en bevoegdheid geeft aan de UOC om de olie te brouwen. De Russisch-Orthodoxe Kerk ziet dit als een stap van de UOC naar meer autonomie, wat een breuk met de Russische moederkerk zou betekenen.
Officieel heeft de UOC nog steeds een band met het Patriarchaat van Moskou, hoewel ze na de Russische invasie in Oekraïne afstand hebben genomen van dit kerkelijke orgaan.
Praatmee