Henk-Jan van Schothorst ziet druk op Europese christenen toenemen: "God wordt niet meer als maatstaf genomen"

Onlangs bracht Kerk in Nood het tweejaarlijkse rapport ‘Vervolgd en Vergeten?’ uit. De bevindingen zijn alarmerend: christenvervolging neemt wereldwijd alsmaar toe. Ook in Europa hebben christenen het naar verluidt steeds moeilijker. Henk-Jan van Schothorst, van Christian Council International, stelt dat Europese christenen steeds meer minder ruimte krijgen om hun geloofsovertuiging uit te dragen. Van Schothorst: “God wordt niet langer als maatstaf genomen.”
“Hoe merken we dat Europese christenen steeds meer onder druk komen te staan?”, is de eerste vraag die Van Schothorst in een live-uitzending van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! gesteld wordt. “Uit dit rapport blijkt, maar ook uit het rapport dat mij vorige week overhandigd werd door een bureau in Wenen dat discriminatie en intolerantie ten aanzien van christenen onderzoekt, dat de christelijke bevolkingsgroep in Europa om diverse redenen het meest aangevallen en bedreigd wordt”, vertelt Van Schothorst.
“In Nederland is dat niet veel anders dan in het grote geheel van Europa", vertelt Van Schothorst verder. "Als we het hebben over de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting, dan wordt daar in diverse landen aan gemorreld. In hoeverre kan je je eigen mening, de christelijke boodschap en de christelijke waarheden nog uiten?", vraagt Van Schothorst zich af.
Binnen de Europese Unie zegt Van Schothorst ook zorgelijke ontwikkelingen te zien als het gaat om de vrijheid van godsdienst. Van Schothorst vertelt dat de Europese Unie bezig is met de zogenoemde 'Hate Speech Law', een wet die grenzen stelt aan de uitspraken die je op basis van geloofsovertuiging over een bepaalde bevokingsgroep of persoon kunt doen.
Verder zegt Van Schothorst dat de Europese Unie bezig zou zijn met het ontwikkelen van een nieuwe normstelling die haaks staat op de Bijbelse normen en waarden. "Dat gaat gepaard met een vocabulair waarin woorden als tolerantie, diversiteit, inclusie, relativisme, LHBTI en seksuele oriëntatie als ijkpunten genoemdworden. Eigenlijk wordt er gesteld dat de identiteit in de mens ligt en wordt de mens als maatstaf genomen. Als je dat naast de Bijbelse boodschap legt, dan hoor ik andere hele woorden zoals waarheid, geweten, maagdelijkheid, reinheid en kuisheid."
Vervolgens komt in de uitzending de rechtszaak rondom de Finse politica Päivi Räsänen aan bod. Räsänen werd vorig jaar aangeklaagd vanwege drie uitspraken die ze op Bijbelse gronden over het huwelijk en homoseksualiteit deed. De christendemocraat hing op dat moment een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd. Volgens Van Schothorst is de strafrechtelijke vervolging van Räsänen een illustrerend voorbeeld van het feit dat er steeds minder ruimte is voor een behoudend christelijke visie.
“Dat is is al te treurig. Ik ken haar ook goed en ik heb vorig jaar die rechtszaak ook bezocht. Vorige week sprak ik haar nog", vertelt Van Schothorst verder. "Ze heeft de eerste rechtszaak gewonnen, maar de staat kon daarna in hoger beroep gaan en dat is ook gebeurd. Het feit dat ze nu al jarenlang vervolgd wordt is eigenlijk de straf die ze met zich meedraagt. En dat terwijl ze enkel de bisschoppen van de Lutherse Kerk wilde waarschuwen niet deel te nemen aan de Helsinki Pride 2019."
De presentator van dienst vraagt vervolgens of dergelijke strafrechtelijke vervolging mogelijkerwijs verder in Europa uitgerold wordt. "Dat is mogelijk, al stelt gelukkig op dit moment de Europese wetgeving haar nog in het gelijk. De christelijke boodschap wordt in Finland 'Hate Speech' genoemd. Mevrouw Ursela von der Leyen zit geheel op diezelfde lijn. Toch moeten we ons geen zorgen maken, want wij hebben een God in de hemel die machtiger is dan alles en iedereen. Maar we moeten er wel rekening mee houden."
"Dat kan door uit te vinden waar de EU en nationale overheden mee bezig zijn en ons daar weerbaar tegenover te stellen. We mogen uitkomen voor de waarheid, voor de bescherming daarvan en we mogen de Bijbelse boodschap en vrijheid die we daarvoor hebben uitdragen en promoten."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Henk-Jan van Schothorst? In onderstaande video is de uitzending van Uitgelicht! terug te zien.
Praatmee