Gravures van Bijbelse koning Sanherib gevonden: "Komt voor in Koningen, Kronieken en Jesaja"

Een internationaal team van Iraakse en Amerikaanse archeologen heeft in Nineve acht stenen platen ontdekt met Assyrische gravures uit de tijd van koning Sanherib. Dat meldt de christelijke website Evangelical Focus. Koning Sanherib is een figuur die herhaaldelijk voorkomt in het Oude Testament.
De ontdekking werd gedaan tijdens het herstel van monumenten in Nineve, nadat een groep militanten van ISIS een deel van het erfgoed van de historische stad had vernietigd toen ze Mosul in 2016 innamen. Het restauratieteam werkte in het gebied van de Mashki-poort, dat gedeeltelijk werd verwoest door de jihadisten, toen de platen met het houtsnijwerk werden opgegraven.
"Ze behoren toe aan koning Sanherib (705-681 v.Chr.)", bevestigt de Iraakse Antiquities en Heritage-directeur Laith Majid Hussein. De gravures komen overeen met de figuren van Assyrische soldaten uit die periode, die met hun boog schietend worden getoond. Op de platen zijn ook plantaardige elementen als palmbomen, druiven, granaatappels en vijgen te zien.
Bijbel
Koning Sanherib is verwant aan de periode van expansie van het Assyrische rijk in het oosten, waarbij hij een groot deel van Juda binnenviel met een groot leger, nadat zijn voorouders in 722 v.Chr. Samaria en het noordelijke koninkrijk hadden veroverd. De Bijbel vermeldt hem in 2 Koningen 18:13-19:37, en vertelt zelfs over zijn dood door toedoen van twee van zijn zonen. De parallelle passage staat in 2 Kronieken 32:1-23. Zijn militaire campagne in Juda wordt tevens genoemd in het boek Jesaja, hoofdstuk 36 en 37.
Volgens het hoofd van het Iraakse archeologische team, Fadel Mohammed Khodr, zijn de platen “uit het paleis van Sanherib gehaald en hergebruikt door Ashurbanipal. de kleinzoon van de koning om de poort van Mashki te renoveren en de wachtkamer te vergroten”.
Het restauratieproject van de Mashki-poort wordt ondersteund door archeologen van de Universiteit van Mosul, de Universiteit van Pennsylvania en de International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas (ALIPH). Net als veel andere pre-islamitische monumenten, was dit het doelwit tijdens de ISIS-invasie tussen 2014 en 2016.
Praatmee