cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Julia Kronlid, beeld Wikimedia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2022 door Redactie

Zweedse parlementariër bekritiseerd om creationistische wereldbeeld: "Een gevaarlijke politicus"

De Zweedse politicus Julia Kronlid is bij een debat in de Zweedse Tweede Kamer bekritiseerd om uitspraken die ze in 2014 deed over de leeftijd van de aarde. Dat bericht CNE News. De parlementariër, die al sinds 2010 voor de Zweden Demokraten in de Riksdag zetelt, zei destijds dat de aarde 6,000 jaar oud zou zijn.

Voor Kronlid was het een belangrijk debat, ze werd er gekozen als tweede voorzitter van het Zweedse parlement. Toch kreeg het een vervelend staartje: er moesten niet alleen meerdere stemrondes aan te pas komen, maar ze werd er ook aangesproken op de visie die ze in 2014 uitsprak. Het zogenoemde jongeaardecreationisme meent dat de aarde in 6,000 tot 10,000 jaar geschapen is door God en omarmt daarmee niet de heersende evolutietheorie.

Met name de invloedrijke humanist Christer Sturmark sprak zich stevig uit over de verkiezing en de overtuiging van Kronlid. "Een politicus die wetenschappelijk bewijs willens en wetens achterwege laat dat zijn eigen wereldbeeld niet ondersteunt, is een gevaarlijke politicus", zei Sturmark, die een prominent debater op het gebied van religie en humanisme is.

Kronlid werd niet alleen aangesproken op haar visie op de schepping van de aarde, maar ook op haar abortusstandpunt. De Zweedse parlementariër groeide op in een kerk in Småland die niet aan een denominatie verbonden is, maar maakt nu deel uit van een pinksterkerk in Stockholm.

In een reactie tegen dagblad Dagen zegt de Zweedse dat ze het jammer vindt dat de journalisten niet inzoomen op haar politieke standpunten, maar uitspraken uit een interview halen die ze "in de marge" deed. Volgens haar doet haar creationistische visie niet ter zake als het gaat om de verkiezing tot tweede voorzitter. Ook wilde ze er niet op reageren: "Ik ga er niet op in, omdat het weer uitspraken zullen zijn die uit hun verband worden gerukt. Hoe oud de aarde is, is niet iets wat ik wil benoemen. Het is niet iets waar ik beweer verstand van te hebben."

Beeld: Wikimedia

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ze ziet er ook heel erg gevaarlijk uit met dat lange blonde haar en die bril op.Daar blijf je uit de buurt!