cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ravi Zacharias
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2022 door Patrick Goede

Voormalig directeur van Ravi Zacharias' bediening heeft spijt dat ze niet eerder aan de bel heeft getrokken

Amy Orr-Ewing, voormalig directeur bij Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), heeft er spijt van dat ze niet eerder ruchtbaarheid heeft gegeven aan de eerste meldingen van seksueel misbruik binnen zijn bediening. Dat zei ze in een live debat van Premier Unbelievable. "Ik had er veel meer druk achter moeten zetten", aldus Orr-Ewing.

Ze deelde tijdens het debat haar gedachten over hoe kerken en bedieningen misbruikschandalen kunnen voorkomen en aan herstel kunnen werken. Verder deelde Orr-Ewing haar visie op wat er mis ging bij RZIM, nadat de beschuldigingen van seksueel misbruik met betrekking tot de RZIM-oprichter naar boven kwamen nadat Ravi Zacharias (foto boven) in 2020 stierf aan kanker.

"Persoonlijk vind ik dat ik gefaald heb. Ik realiseer mij dat ik destijd ongelijk had", zegt Orr-Ewing over haar omgang met de eerste klachten van seksueel misbruik die al in 2017 naar boven kwamen. In februari 2021 toonde een onafhankelijk onderzoeksrapport van advocatenkantoor Miller & Martin gedetailleerde en geloofwaardige beschuldigingen aan het adres van Zacharias. Hij zou zich tijdens zijn leven met meerdere vrouwen bezig hebben gehouden en hen door middel van "sexting, ongewenste aanrakingen, spirituele mishandeling en verkrachting" hebben misbruikt.

Monddood
RZIM, die het advocatenkantoor inhuurde om de beweringen te onderzoeken, verontschuldigde zich vervolgens op basis van de resultaten van het rapport en zei dat het "geschokt en bedroefd was door de acties van Ravi" en "diep berouw" voelde over de gang van zaken.

Orr-Ewing werkte in 2017 als spreker en evangelist voor RZIM in Oxford, in het Verenigd Koninkrijk, toen Lori Anne Thompson beschuldigingen van misbruik inzake Zacharias kenbaar maakte. De "eerste indicatie dat er iets mis was" was volgens haar het moment dat een vrouw naar voren was gekomen die beweerde een online seksuele relatie met hem te hebben. 

"De aanklacht werd aan ons overgebracht als: 'Deze vrouw probeert een Godvruchtige  man van in de 70, met een fantastische bediening, ten val te brengen en zwart te maken'", vertelt Orr-Ewing.

Ondanks dat ze nu het gevoel heeft dat ze meer had kunnen doen, herinnert Orr-Ewing zich dat iedereen die leden van het ministerieteam ondervroeg, op dat moment werd buitengesloten. Ze herinnert zich dat haar gezegd werd dat het bestuur onderzoek deed naar de beschuldiging. Ze kreeg ook te horen dat de zaak grondig was onderzocht door Zacharias' denominatie, de Christian and Missionary Alliance.

"Toen het team erover hoorde, was er een geheimhoudingsverklaring van kracht die was opgesteld om de privacy van de vrouw te beschermen. Dit was diep, diep verontrustend. Veel mensen in het team waren daar echt bezorgd over", zei Orr-Ewing. 

"Velen van ons twijfelden aan de juistheid van het onderzoek. Het werd eigenlijk door Zacharias persoonlijk uitgevoerd en niet door de organisatie zelf. Er werden veel dingen ingezet om de cultuur te beschermen. Dus dat was verontrustend", zegt Orr-Ewing. Hoewel er dus veel onrust is over de situatie besluiten de medewerkers zich erbij neer te leggen.

Verschrikkelijk mis
Naarmate meer beschuldigingen over het gedrag van Zacharias openbaar kwamen, na zijn dood in 2020, werd Orr-Ewing al snel duidelijk dat "er iets verschrikkelijk mis was". 

Vanwege de coronapandemie was het echter "buitengewoon lastig" voor haar en anderen "om te proberen [een] echt onafhankelijk onderzoek naar niet alleen Zacharias' handelen, maar ook naar de organisatie als geheel in te stellen".

Orr-Ewing ervaarde dat ze werd tegengewerkt. "Je verlangen om loyaal te zijn, om betrouwbaar te zijn, om niet te roddelen, werd tegen mij gebruikt, zodat ik mijn vragen niet kon stellen," vertelt ze.  

Alarm slaan
"Ik realiseerde mij dat ik onwetend was. Ik heb op veel manieren gefaald, maar ik heb nu patronen gezien waar we op kunnen letten, aangezien ik vrouwen en anderen in soortgelijke situaties van misbruik heb gesteund in de afgelopen twee en een half jaar,” vervolgt ze.

"Ik hoop dat ik betrokken kan zijn bij het dienen van de kerk door alarm te slaan als soortgelijke patronen zichtbaar worden, zodat andere kerken en organisaties niet hoeven te falen zoals wij deden", aldus Amy Orr-Ewing.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Deze man straalde zo n betrouwbaarheid uit.dat ik bijna niet kan geloven wat hij heeft gedaan!