Muziekband InSalvation blaast concert af vanwege homoseksuele dominee

Nieuws30 september 2022 Redactie
InSalvation

Deze en volgende maand zou de bekende aanbiddingsband InSalvation door het hele land touren met aanbiddingsavonden. Ook Noord-Holland kon rekenen op de komst van de christelijke musici. Het optreden in de Protestantse Gemeente Monnickendam is echter op het laatste moment afgeblazen vanwege de aanwezigheid van dominee Alexander Noordijk, meldt het Nederlands Dagblad.

De krant vermeldt dat de kerkelijke gemeente en de muziekband theologisch niet op één lijn zitten als het gaat over hun kijk op het huwelijk. De protestantse gemeente wilde niet aan het verzoek voldoen om iemand anders dan Noordijk te laten bidden tijdens de aanbiddingsavond, die op 24 september plaats had moeten vinden. Beide partijen zijn er niet in geslaagd om een compromis te vinden. In goed overleg is besloten om de aanbiddingsavond te annuleren.

Wie is Alexander Noordijk?
Als theologiestudent aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) werd Noordijk verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Hij onderging daarom meerdere keren conversietherapie en gebedsgezing. Noordijk vertelde hierover: "Een studiegenootje nam me mee naar huis, waar haar ouders er wel ‘iets aan konden doen’. Die mensen lieten me op mijn knieën plaatsnemen voor de bank en vertelden dat het allemaal de schuld was van mijn voorouders, die aan hekserij hadden gedaan. Daarna pakten ze er de Bijbel bij, als een soort toverboek. Er werd met handoplegging voor mij gebeden en ze duwden me door een soort symbolisch maagdenvlies heen opdat ik opnieuw werd geboren. Na een uur zeiden ze dat ik genezen was."

Het waren traumatische ervaringen waardoor hij halsoverkop is gestopt met zijn opleiding. Noordijk liet de kerk jarenlang links liggen. Een bijzondere geloofservaring bracht daar verandering in. Na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Noordijk: "Ik heb God nooit ergens de schuld van gegeven. Mijn lijfuitspraak is: Ik houd wel van Jezus, maar niet van al zijn kinderen. God, wat ben ik blij dat u er bent, die wel van ons allemaal houdt. Ik denk dat God dit helemaal niet zo heeft gewild. Het gaat niet om op wie je valt, het gaat om liefde." Over heeft de schoolleiding van de CHE later excuses aangeboden voor wat er destijds is gebeurd. De excuses werden door de predikant aanvaard.

EXODUS tour
De aanbiddingsavonden van InSalvation zijn onderdeel van de EXODUS tour langs twaalf provincies. De EXODUS tour van InSalvation werd twee jaar geleden afgebroken door de pandemie. Maar in september en oktober pakt de worshipband de draad weer op en trekt ze door alle provincies van Nederland met aanbiddingsavonden. Eline Bakker gaat als speciale gast mee. De concerten staan in het teken van de recente albums van InSalvation ('EXODUS', 'Verwacht') en Eline Bakker ('Abba', 'Terug naar Eden'). 

Reacties uit christelijk Nederland
Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland: Ach... als de kerk zeer  doet. InSalvation is een prachtige band, Alexander een geweldige kerel. Het doet me een beetje pijn dit te lezen. Mijn hart gaat uit naar Alexander die in zijn leven vaker heeft geleden onder goede, evangelische intenties.

Jan Pool, spreker: Ja, dat doet pijn. Maar ik weet dat Jafeth het heel respectvol en zonder veroordeling heeft gecommuniceerd. We zullen als kerk moeten leren omgaan met onze verschillende overtuigingen. Ik hoop van harte dat onze liefde sterk genoeg zal zijn om die ruimte aan elkaar te geven!

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Wow. Ruggengraat bestaat nog.

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Het is mogelijk op allerlei terreinen de Bijbel verschillend te interpreteren. Volgens mij is het belangrijk dat we elkaar als broeders/zusters eigen gewetensruimte geven. Als wij allen alles wat we doen en laten doen als voor God zij ieder in zijn/haar gemoed ten volle verzekert.

Charlotte Kremer, predikant in Zuiderwoude: Mijn geliefde collega, dominee aan de overkant van onze weilanden, heeft zich geweldig ingezet om de band InSalvation naar zijn stad te halen. Een band die liefde en gerechtigheid wil verspreiden en God wil prijzen, dat past bij hem. Hij heeft met een team alles geregeld en georganiseerd, de sporthal geboekt, reclame verzorgd, mensen enthousiast gemaakt. Liefde en gerechtigheid! Prachtig! Maar... InSalvation kwam niet. Want mijn collega past niet precies in hun plaatje. En naastenliefde is bij InSalvation een selectief begrip. Gerechtigheid is er niet voor iedere geaardheid die God geschapen heeft. Mijn collega was niet welkom in zijn eigen functie op zijn eigen plek. Dus werd het concert geannuleerd, en wie zich verheugde op een avond God prijzen, moest het zelf maar uitzoeken. Nou ja, die zijn een andere avond welkom in Assen, Bolsward of Urk. Maar ik hoop van harte dat zij andere manieren vinden om liefde en gerechtigheid te vieren, en niet bij een band die op Gods troon wil zitten.

Mart van de Kamp, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda: belangenbehartiger voor de LHBTI-community: Wat moeten we hier nu weer mee, met deze verbijsterende actie van InSalvation - groot (geworden) en gevestigd in Gouda, daar ook genoteerd in het KvK-register? OK, het drama speelde zich af in Monnickendam, maar welk signaal geeft deze christelijke (evangelische) muziekband hiermee af richting jongeren en volwassenen in Gouda? En breder natuurlijk, met het grote podium dat ze zich nationaal in evangelische kringen verwierven, onder andere bij EO-activiteiten en festivals als Opwekking. Moeten we net zo mild zijn als dominee Alexander Noordijk van Monnickendam? Eerst even afwachten of InSalvation reageert op oproep tot gesprek en wellicht verantwoording? Is dit misschien aanleiding, juist voor evangelische christenen, om samen na te denken en praten over welke ruimte er is, misschien echt moet zijn of komen, voor (verschillen t.a.v. de positie van) LHBTI’ers in de kerk, ook in evangelische gemeenten? Ook in Gouda? Wat mij betreft: juist ook in Gouda?

Robert Plomp, schrijver en spreker: Vroeger probeerde men met gebed occulte bijeenkomsten, seksshows, death metalconcerten, etcetera, te laten stoppen. Toch wel ironisch dat de eerste keer dat zo'n gebed werkt bij een evangelische worship-band is!

Erwin Kok, voorganger: Even los van dat ik de beslissing betreur, alleen al omdat het schade toebrengt aan mensen aan weerszijden van deze opvattingskloof, vraag ik me af of dit niet eerder besproken kon worden. Om er pas op te moeten reageren als het moment daar is, daar wordt niets beter van.

Marc van der Woude, historicus en journalist: Je zingt: "Maak dit huis tot een huis van gebed", en juist degene die wil bidden wordt geïsoleerd en in de steek gelaten. Het gaat niet eens om intentie of hoe iets op een ander overkomt, het is de daad die niet matcht met de woorden. 

Johan ter Beek, theoloog: Ik wil best invallen op m'n basgitaar! :-) Misschien de rest van de Wervelband ook wel.

Wouter van der Toorn, blogger: Jongens. Pffff. Speelt deze band farizeeënrock?

Jolmer Winkel, columnist: En stel je voor dat er daar dan ook een lesbische garderobejuffrouw zou zijn en de catering verzorgt zou zijn door een transgender. Zo kun je toch niet fatsoenlijk spelen en je boodschap van liefde uitdragen...

Leo Christ: Sommige mensen zijn zover van Gods wegen afgedwaald dat je als Bijbelgetrouwe christen hier afstand zal moeten nemen. Maar ach, in Paulus' tijd was het niet anders. Hij waarschuwde ook ons om geen omgang met zondaren te hebben en daarmee de zonde binnen te halen.

Kees Thoutenhoofd: Mooi dat InSalvation zo voor hun overtuiging staat.

Joop Barelds: Mooi dat PKN Monnickendam zo voor hun overtuiging staat.

Walter M. Brands: Ik kan er niet bij dat je gast bent in een gemeente en dan vraagt of de voorganger van die gemeente niet wil optreden. Als het tegen je principes indruist dan geldt dat toch voor die gemeente als geheel, en maak je sowieso geen afspraak.

Jurgen van den Herik: Ik zou als predikant ook afzeggen als er zo’n homofobe band kwam zingen, en “evangeliseren”: hun reactionaire antichristelijke visie uitventen, want dat doen ze vooral.

Praatmee

Beluister onze podcast

#330 Jeffrey & priester Jos Strengholt over ChristenUnie/SGP in Europa en Gaza
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

turkije
Nieuws

Turkije zet negen christenen het land uit vanwege 'zendingsactiviteiten'

De hoogste rechtbank van Turkije heeft het besluit van de regering om negen buitenlandse christenen uit te zetten vanwege zendingsactiviteiten bevestigd. De negen zendelingen zijn bovendien bestempeld als een risico voor de nationale veiligheid in Tu

EP
Nieuws

65 procent SGP-stemmers positief over nieuwe samenwerking met CU in Europa

Maar liefst twee derde van de SGP-stemmers staat positief tegenover een nieuwe samenwerking met de ChristenUnie in Europa. Dat blijkt uit een peiling die het Reformatorisch Dagblad hield onder haar lezers.  Kort na de verkiezingen in 2019 besloten Ch

Reinette Klever
Nieuws

Christelijke hulporganisatie bekritiseert kandidatuur 'PVV-minister'

Noodhulporganisatie ZOA is verbaasd over de kandidatuur van Reinette Klever (foto) als nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Het is een verrassende keuze”, aldus Chris Lukkien, CEO van ZOA. “Niet alleen van de former

Adnan
Positief nieuws

In die nacht zag Adnan als moslim Jezus in een droom

Adnan had in zijn leven meerdere keren de Koran bestudeerd, maar veel verzen riepen vragen op. Toen hij met zijn vragen bij de mullah kwam, kreeg hij geen antwoorden. “Je hebt kwade gedachten”, zei hij en wees Adnan de deur. “Ik was boos en verward”,

Psalm 22:22
Verdieping

Met deze psalm kun je je grote verdriet uitschreeuwen naar God

In de kerkelijke traditie is Psalm 22 de ‘psalm van het lijden’. Hij begint met de vraag die al ontelbaar veel mensen in tijden van verdriet hebben gesteld: ‘God, waarom?’ David beschrijft in deze psalm een geweldig moeilijke periode. In heftige taal

Opperrabbijn Binyomin Jacobs
Video

Opperrabbijn Binyomin Jacobs deelt zijn ervaringen met Jodenhaat

Opperrabbijn Binyomin Jacobs wordt regelmatig op straat uitgescholden omdat hij er Joods uitziet. Waar komt antisemitisme vandaan, en wat kun je ertegen doen? Is het bestrijden van Jodenhaat een taak van de overheid? Wanneer gaat kritiek op Israël de

Pastor Paul Kintaama
Video

Pastor Paul Kintaama startte een kerk in één van de armste wijken van Uganda

Katwe is één van de armste wijken van de Ugandese hoofdstad Kampala. Er wonen mensen in slechte, kleine huisjes van vooral golfplaten. Kinderen zwerven op straat, tussen het vuil en het open riool. Jongeren maken de buurt onveilig. Juist op deze plek

Ds. A. C. Borsje
Video

Volgens ds. Borsje doen ouders er niet verstandig aan om hun kind op zondag in bed te laten liggen

"Ik weet niet of je je kind het beste gunt als je zegt: ‘Blijf maar liggen.' En meteen als ik dit zeg, weet ik hoe teer het is. Onze oudste is nog maar 16, maar je zult er maar een hebben van 18 die niet meer wil. Ik kijk maar naar die vader van die

Meerartikelen

Herman van Wijngaarden
Verdieping

Het is een handicap om de Bijbel gezaghebbend te laten spreken

Jongeren hebben terecht of onterecht het idee dat je met de Bijbel alle kanten uit kunt. Wat we daar verder ook van vinden: het is een handicap om de Bijbel gezaghebbend in hun leven te laten spreken. Daarom geef ik vijf praktische aanbevelingen waar

Jan en Nellie van Dooijeweert
Video

Terugkijken: Jan en Nellie van Dooijeweert beantwoorden Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, zijn Jan en Nellie van Dooijeweert te gast. Ze zijn al vanaf 2005 actief als panellid van de vragenrubriek en leverden maar liefst 371 antwoo

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Cees van Harten

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' vertelt Cees van Harten onder meer dat zending geen marathon is. Ook legt hij uit hoe hij aan die wijsheid komt. Samen met zijn vrouw Rommy was Cees zo'n 25 jaar te vinden op het zendingsveld, van Papoea

Jakob van Wielink
Video

Jakob van Wielink wijst op vijf belangrijkste factoren van falend leiderschap

Leiderschap kun je zien als een reis naar invloed, impact en resultaat. Die reis kent vele uitdagingen. In deze video leer je van Jakob van Wielink - partner bij De School voor Transitie - over de vijf belangrijkste faalfactoren van leiderschap. Je o

Dr. C. A. van der Sluijs
Column

Kan een kerkorde scheiding brengen als het er echt op aankomt?

‘Hervormd bloed: 2004 een geding met de kerkorde of met broeders?’ Aan de hand van dit thema werd vorige week een symposium gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig ambtsjubileum van dr. R. van Kooten. In zijn bijdrage lichtte prof. dr. W. van Vlast

Stoffer
Nieuws

SGP hekelt samenwerking kabinet met Palestijnse Autoriteit: "Gevaarlijke route"

De SGP heeft Kamervragen gesteld omdat het demissionaire kabinet de banden met de Palestijnse Autoriteit (PA) aanhaalt. Er is zelfs een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. SGP-leider Chris Stoffer stelt dat het een verkeerd signaal op het verkeerd

pakistan
Nieuws

Vijf Pakistaanse christenen in enkele dagen tijd om het leven gekomen tijdens schoonmaakwerk

In een paar dagen tijd zijn er vijf christenen in Pakistan om het leven gekomen tijdens het schoonmaakwerk dat ze uitvoerden. Ze ademden daarbij giftige gassen in wat hen fataal werd. Volgens Morning Star News krijgen de christenen niet de juiste uit

Jan Macdaniel
Video

Jan Macdaniel (VGS): "Plannen van coalitie schuren met vrijheid van onderwijs"

In het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de vrijheid van onderwijs niet wordt gewijzigd. Toch is niet iedereen daar gerust op. In het tv-programma Uitgelicht! stelt Jan Macdaniel, jurist en beleidsadviseur van de Vereniging voo

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen wijst op noodzaak om tegen zonde te strijden: "Zaak tussen leven en dood"

"Wat deed je de laatste keer toen je in verzoeking kwam en je met de zonde geconfronteerd werd?", die indringende vraag stelde ds. M. Klaassen onlangs aan zijn toehoorders in een preek. De hersteld hervormde predikant wees op het belang om tegen de z

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

In onze lege cultuur hebben we een theologie van de schepping nodig

Wij leven in een cultuur waarin mensen zich ontworteld voelen. Elke vorm van geestelijke bestaanszekerheid is grondig geruïneerd. Wat blijft er over? Alleen nog het ik. Ik, zonder verband, zonder thuis, zonder doel. Deze situatie roept om hernieuwde

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt stelt confronterende vraag: "Hoe staat het met je stille tijd?"

"Hoe staat het er op dit moment voor met je stille tijd? Lees je dagelijks nog in je Bijbel en heb je contact met je hemelse Vader door middel van gebed? Zoek je Zijn aangezicht? Hoor je Zijn stem nog? De Bijbel zegt: ‘Mijn schapen horen Mijn stem.’

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom God ons als Zijn geliefde zonen en dochters ziet

"Jij bent Mijn geliefde Zoon, in Jou vind ik vreugde.’ Besef je wel dat God dat ook tegen jou zegt als je opnieuw geboren bent? Als jij gelooft in de Heere Jezus, dan ben je met Hem verbonden. In Christus sta jij in de Jordaan en zijn deze woorden oo