Muziekband InSalvation blaast concert af vanwege homoseksuele dominee

Nieuws30 september 2022 Redactie
InSalvation

Deze en volgende maand zou de bekende aanbiddingsband InSalvation door het hele land touren met aanbiddingsavonden. Ook Noord-Holland kon rekenen op de komst van de christelijke musici. Het optreden in de Protestantse Gemeente Monnickendam is echter op het laatste moment afgeblazen vanwege de aanwezigheid van dominee Alexander Noordijk, meldt het Nederlands Dagblad.

De krant vermeldt dat de kerkelijke gemeente en de muziekband theologisch niet op één lijn zitten als het gaat over hun kijk op het huwelijk. De protestantse gemeente wilde niet aan het verzoek voldoen om iemand anders dan Noordijk te laten bidden tijdens de aanbiddingsavond, die op 24 september plaats had moeten vinden. Beide partijen zijn er niet in geslaagd om een compromis te vinden. In goed overleg is besloten om de aanbiddingsavond te annuleren.

Wie is Alexander Noordijk?
Als theologiestudent aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) werd Noordijk verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Hij onderging daarom meerdere keren conversietherapie en gebedsgezing. Noordijk vertelde hierover: "Een studiegenootje nam me mee naar huis, waar haar ouders er wel ‘iets aan konden doen’. Die mensen lieten me op mijn knieën plaatsnemen voor de bank en vertelden dat het allemaal de schuld was van mijn voorouders, die aan hekserij hadden gedaan. Daarna pakten ze er de Bijbel bij, als een soort toverboek. Er werd met handoplegging voor mij gebeden en ze duwden me door een soort symbolisch maagdenvlies heen opdat ik opnieuw werd geboren. Na een uur zeiden ze dat ik genezen was."

Het waren traumatische ervaringen waardoor hij halsoverkop is gestopt met zijn opleiding. Noordijk liet de kerk jarenlang links liggen. Een bijzondere geloofservaring bracht daar verandering in. Na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Noordijk: "Ik heb God nooit ergens de schuld van gegeven. Mijn lijfuitspraak is: Ik houd wel van Jezus, maar niet van al zijn kinderen. God, wat ben ik blij dat u er bent, die wel van ons allemaal houdt. Ik denk dat God dit helemaal niet zo heeft gewild. Het gaat niet om op wie je valt, het gaat om liefde." Over heeft de schoolleiding van de CHE later excuses aangeboden voor wat er destijds is gebeurd. De excuses werden door de predikant aanvaard.

EXODUS tour
De aanbiddingsavonden van InSalvation zijn onderdeel van de EXODUS tour langs twaalf provincies. De EXODUS tour van InSalvation werd twee jaar geleden afgebroken door de pandemie. Maar in september en oktober pakt de worshipband de draad weer op en trekt ze door alle provincies van Nederland met aanbiddingsavonden. Eline Bakker gaat als speciale gast mee. De concerten staan in het teken van de recente albums van InSalvation ('EXODUS', 'Verwacht') en Eline Bakker ('Abba', 'Terug naar Eden'). 

Reacties uit christelijk Nederland
Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland: Ach... als de kerk zeer  doet. InSalvation is een prachtige band, Alexander een geweldige kerel. Het doet me een beetje pijn dit te lezen. Mijn hart gaat uit naar Alexander die in zijn leven vaker heeft geleden onder goede, evangelische intenties.

Jan Pool, spreker: Ja, dat doet pijn. Maar ik weet dat Jafeth het heel respectvol en zonder veroordeling heeft gecommuniceerd. We zullen als kerk moeten leren omgaan met onze verschillende overtuigingen. Ik hoop van harte dat onze liefde sterk genoeg zal zijn om die ruimte aan elkaar te geven!

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Wow. Ruggengraat bestaat nog.

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Het is mogelijk op allerlei terreinen de Bijbel verschillend te interpreteren. Volgens mij is het belangrijk dat we elkaar als broeders/zusters eigen gewetensruimte geven. Als wij allen alles wat we doen en laten doen als voor God zij ieder in zijn/haar gemoed ten volle verzekert.

Charlotte Kremer, predikant in Zuiderwoude: Mijn geliefde collega, dominee aan de overkant van onze weilanden, heeft zich geweldig ingezet om de band InSalvation naar zijn stad te halen. Een band die liefde en gerechtigheid wil verspreiden en God wil prijzen, dat past bij hem. Hij heeft met een team alles geregeld en georganiseerd, de sporthal geboekt, reclame verzorgd, mensen enthousiast gemaakt. Liefde en gerechtigheid! Prachtig! Maar... InSalvation kwam niet. Want mijn collega past niet precies in hun plaatje. En naastenliefde is bij InSalvation een selectief begrip. Gerechtigheid is er niet voor iedere geaardheid die God geschapen heeft. Mijn collega was niet welkom in zijn eigen functie op zijn eigen plek. Dus werd het concert geannuleerd, en wie zich verheugde op een avond God prijzen, moest het zelf maar uitzoeken. Nou ja, die zijn een andere avond welkom in Assen, Bolsward of Urk. Maar ik hoop van harte dat zij andere manieren vinden om liefde en gerechtigheid te vieren, en niet bij een band die op Gods troon wil zitten.

Mart van de Kamp, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda: belangenbehartiger voor de LHBTI-community: Wat moeten we hier nu weer mee, met deze verbijsterende actie van InSalvation - groot (geworden) en gevestigd in Gouda, daar ook genoteerd in het KvK-register? OK, het drama speelde zich af in Monnickendam, maar welk signaal geeft deze christelijke (evangelische) muziekband hiermee af richting jongeren en volwassenen in Gouda? En breder natuurlijk, met het grote podium dat ze zich nationaal in evangelische kringen verwierven, onder andere bij EO-activiteiten en festivals als Opwekking. Moeten we net zo mild zijn als dominee Alexander Noordijk van Monnickendam? Eerst even afwachten of InSalvation reageert op oproep tot gesprek en wellicht verantwoording? Is dit misschien aanleiding, juist voor evangelische christenen, om samen na te denken en praten over welke ruimte er is, misschien echt moet zijn of komen, voor (verschillen t.a.v. de positie van) LHBTI’ers in de kerk, ook in evangelische gemeenten? Ook in Gouda? Wat mij betreft: juist ook in Gouda?

Robert Plomp, schrijver en spreker: Vroeger probeerde men met gebed occulte bijeenkomsten, seksshows, death metalconcerten, etcetera, te laten stoppen. Toch wel ironisch dat de eerste keer dat zo'n gebed werkt bij een evangelische worship-band is!

Erwin Kok, voorganger: Even los van dat ik de beslissing betreur, alleen al omdat het schade toebrengt aan mensen aan weerszijden van deze opvattingskloof, vraag ik me af of dit niet eerder besproken kon worden. Om er pas op te moeten reageren als het moment daar is, daar wordt niets beter van.

Marc van der Woude, historicus en journalist: Je zingt: "Maak dit huis tot een huis van gebed", en juist degene die wil bidden wordt geïsoleerd en in de steek gelaten. Het gaat niet eens om intentie of hoe iets op een ander overkomt, het is de daad die niet matcht met de woorden. 

Johan ter Beek, theoloog: Ik wil best invallen op m'n basgitaar! :-) Misschien de rest van de Wervelband ook wel.

Wouter van der Toorn, blogger: Jongens. Pffff. Speelt deze band farizeeënrock?

Jolmer Winkel, columnist: En stel je voor dat er daar dan ook een lesbische garderobejuffrouw zou zijn en de catering verzorgt zou zijn door een transgender. Zo kun je toch niet fatsoenlijk spelen en je boodschap van liefde uitdragen...

Leo Christ: Sommige mensen zijn zover van Gods wegen afgedwaald dat je als Bijbelgetrouwe christen hier afstand zal moeten nemen. Maar ach, in Paulus' tijd was het niet anders. Hij waarschuwde ook ons om geen omgang met zondaren te hebben en daarmee de zonde binnen te halen.

Kees Thoutenhoofd: Mooi dat InSalvation zo voor hun overtuiging staat.

Joop Barelds: Mooi dat PKN Monnickendam zo voor hun overtuiging staat.

Walter M. Brands: Ik kan er niet bij dat je gast bent in een gemeente en dan vraagt of de voorganger van die gemeente niet wil optreden. Als het tegen je principes indruist dan geldt dat toch voor die gemeente als geheel, en maak je sowieso geen afspraak.

Jurgen van den Herik: Ik zou als predikant ook afzeggen als er zo’n homofobe band kwam zingen, en “evangeliseren”: hun reactionaire antichristelijke visie uitventen, want dat doen ze vooral.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op Jezus' wederkomst: "Ben je er klaar voor?"

"Christus zal nog eens komen. Dan houdt de tijd op. Dan komt de klok stil te staan en gaat de kerk dicht. Dan hoeft er nooit meer gepreekt te worden. Dan is het eeuwigheid. Ben je daar klaar voor?", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit

Macron
Nieuws

Abortus komt in grondwet Frankrijk: "Historische dag"

Abortus komt in Frankrijk in de grondwet. Dat is de uitkomst van een urenlange vergadering in de Franse Senaat woensdag. Een ruime meerderheid van de Senaat stemde uiteindelijk voor het wetsvoorstel om het recht op abortus vast te zetten in de grondw

Max
Nieuws

Christelijke demonstrant vertrapt Israëlische vlag bij gemeentehuis Amsterdam

Max van den B., een bekende christelijke demonstrant en complotdenker, is opnieuw in opspraak geraakt. De man, die eerder werd veroordeeld omdat hij met een fakkel op bezoek ging bij toenmalig minister Sigrid Kaag, vertrapte bij het gemeentehuis van

Baanbrekende ontdekkingen in oude bijbelse stadGath brengen Filistijnse religieuze rituelen in kaart
Nieuws

Archeologische ontdekkingen in oude stad van Goliath werpen nieuw licht

In de oude bijbelse stad Gath, vandaag bekend als Tell Es-Safi, hebben archeologen spectaculaire ontdekkingen gedaan. Dat meldt All Israel News. Op de plek, ook wel bekend als 'de stad van Goliath', vonden archeologen onder meer weefgetouw-gewichten,

Bert Noteboom en Albert Hoekman
Video

Ds. Albert Hoekman kwam onverwachts in het Groningse Oldambt terecht

Onlangs ontmoette de bekende christelijke spreker en dirigent Bert Noteboom ds. Albert Hoekman uit het Groningse Oldambt. Noteboom, die ook als voorganger actief is, streek in dezelfde tijd als Hoekman neer in de provincie Groningen. Noteboom spreekt

bier
Nieuws

Wie in deze kerk investeert krijgt levenslang bier

De oude kerk van Overslag, een Zeeuws grensdorp tussen Nederland en België, krijgt na jaren leegstand een nieuwe bestemming. De kerk wordt namelijk een brouwerij. Maar daar zijn wel investeerders voor nodig en dus is er een crowdfund gestart. En wie

Andries Knevel
Podcast

Kees Kraayenoord wijst namens Mozaiek op noodzaak bekering: terecht?

De snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek ontvangt complimenten uit orthodox-christelijke hoek. Voorman Kees Kraayenoord benadrukt in een aanscherping de noodzaak van bekering en erkent dat het evangelie door de nadruk op het ‘welkom’ heel vrijblijv

Chris Stoffer
Nieuws

SGP wil meerderheidskabinet met PVV, VVD, NSC en BBB

De SGP blijft bij haar standpunt dat er een kabinet moet komen met de partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zei de partij op de avond van de verkiezingen al en ook in gesprek met nieuwe informateur Kim Putters is dat het advies van fractievoorzitter Chr

Meerartikelen

Sela
Video

Luister naar het nieuwe 'Leer mij geven' van Sela

'Laat mij een vredestichter zijn waar de onrust heerst. Laat mij een liefdebrenger zijn waar de haat regeert'. Deze woorden zijn afkomstig uit Sela's nieuwe lied 'Leer mij geven'. Het lied is onderdeel van het nieuwe album 'Huis van vrede' dat eind v

Piet Vergunst
Verdieping

Wat we zingen in de eredienst, moet de overdracht van het leven met God dienen

De verstaanbaarheid van de psalmberijming van 1773 blijft vele kerkenraden bezighouden. Welke berijming sluit aan bij de eredienst in de gereformeerde traditie? Een antwoord dat breed gedragen wordt, is niet zomaar te geven. We beginnen met een citaa

PThU
Nieuws

PThU en RUG zetten samenwerking in bachelor Theologie in Groningen voort

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Protestantste Theologische Universiteit (PThU) zetten hun samenwerking in de bachelor theologie in Groningen voort, ook na de verhuizing van de PThU naar Utrecht in 2024. Theologiestudenten die predikant willen

ds. M. Krooneman
Video

Mag je de vraag ‘waar is God?’ eigenlijk wel stellen?

Mag je de vraag ‘waar is God?’ eigenlijk wel stellen? Is dat geen teken van ongeloof en twijfel die je zo snel mogelijk moet uitbannen? Het bevrijdende is dat die vraag óók in Gods Woord zelf voorkomt. Het is blijkbaar de ervaring van gelovigen in al

Maurits Amoreus
Video

Maurits Amoreus doet gebedsoproep: "Bid voor hen die je vervelend benaderen"

'Als je gaat bidden voor mensen, ga je vanzelf van mensen houden.' Die woorden zijn afkomstig van de bekende theoloog C.S. Lewis. Maar bidden voor mensen die ons misschien wel vervelend benaderen, is absoluut niet gemakkelijk. Toch is het wel de opro

ds. M. W. Muilwijk
Video

Terugkijken: ds. Muilwijk beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. M. W. Muilwijk te gast om te spreken over het thema 'Wie zoekt zal vinden'. De predikant van de hersteld hervormde gemeente in Aalst i

Ds. Henk Poot
Boekfragment

De wereld is aan de zonden overgegeven: wat betekent dit?

Opmerkelijk is dat God de mensen die zich van Hem afgekeerd hebben aan de wereld van de duisternis heeft overgegeven. Wel drie keer wordt dat zo gezegd. Ik heb daar al eerder over geschreven, maar er is een verschil tussen hoe de Heere met Zijn volk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom veel niet-christenen de dood van Jezus zinloos vinden

"Vandaag de dag verbaast menig niet-christen zich erover waarom het kruis voor christenen zo belangrijk is. Het is voor hen een gruwelijk symbool van de afschuwelijke manier waarop Jezus en talloze anderen zijn doodgemarteld." Aan het woord is Wilkin

Iran
Positief nieuws

Veel Iraniërs ontmoeten Jezus via een droom: “Dit is hier tamelijk gebruikelijk”

Het is “tamelijk gebruikelijk” dat Iraniërs door middel van een droom Jezus ontmoeten. Dit beweert één van de leiders van een organisatie die zich inzet om het evangelie onder Iraniërs te verspreiden via Faithwire. “God gebruikt voortdurend dromen om

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons: "Hoe dichter bij de wederkomst, hoe leger de kerken"

"Hoe dichter bij de wederkomst, hoe leger de kerken zullen zijn. Er zullen straks massa's kerkmensen zijn die het beest gaan volgen". Aan het woord is ds. A. Simons. De hervormde predikant uit Valburg-Homoet preekte onlangs uit Openbaring 5 en Thessa

Straatpredikant Dia Moodley
Nieuws

Engelse politie erkent dat het straatpredikant ruim twee jaar 'disproportioneel' behandelde

‘Disproportioneel’, zo noemt de Engelse politie de wijze waarop het de straatpredikant Dia Moodley bijna drie jaar behandelde. De predikant kreeg in oktober 2021 een aantal beperkingen opgelegd. Zo mocht hij in zijn preken geen kritiek uiten op ander

Shai Sol
Positief nieuws

Bijbeltekst Jeremia inspireert Joodse zangeres tot schrijven van gebedslied

Shai Sol, een zanger en liedschrijver en Israëlische volgeling van de Heere Jezus, trad onlangs live op bij de Israëlische zender KAN TV. Samen met haar medezangeres Jamie Hilsden uit Migedem, zong ze een lied dat ze zelf heeft gemaakt: ‘And Return S