Muziekband InSalvation blaast concert af vanwege homoseksuele dominee

Nieuws30 september 2022 Redactie
InSalvation

Deze en volgende maand zou de bekende aanbiddingsband InSalvation door het hele land touren met aanbiddingsavonden. Ook Noord-Holland kon rekenen op de komst van de christelijke musici. Het optreden in de Protestantse Gemeente Monnickendam is echter op het laatste moment afgeblazen vanwege de aanwezigheid van dominee Alexander Noordijk, meldt het Nederlands Dagblad.

De krant vermeldt dat de kerkelijke gemeente en de muziekband theologisch niet op één lijn zitten als het gaat over hun kijk op het huwelijk. De protestantse gemeente wilde niet aan het verzoek voldoen om iemand anders dan Noordijk te laten bidden tijdens de aanbiddingsavond, die op 24 september plaats had moeten vinden. Beide partijen zijn er niet in geslaagd om een compromis te vinden. In goed overleg is besloten om de aanbiddingsavond te annuleren.

Wie is Alexander Noordijk?
Als theologiestudent aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) werd Noordijk verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Hij onderging daarom meerdere keren conversietherapie en gebedsgezing. Noordijk vertelde hierover: "Een studiegenootje nam me mee naar huis, waar haar ouders er wel ‘iets aan konden doen’. Die mensen lieten me op mijn knieën plaatsnemen voor de bank en vertelden dat het allemaal de schuld was van mijn voorouders, die aan hekserij hadden gedaan. Daarna pakten ze er de Bijbel bij, als een soort toverboek. Er werd met handoplegging voor mij gebeden en ze duwden me door een soort symbolisch maagdenvlies heen opdat ik opnieuw werd geboren. Na een uur zeiden ze dat ik genezen was."

Het waren traumatische ervaringen waardoor hij halsoverkop is gestopt met zijn opleiding. Noordijk liet de kerk jarenlang links liggen. Een bijzondere geloofservaring bracht daar verandering in. Na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Noordijk: "Ik heb God nooit ergens de schuld van gegeven. Mijn lijfuitspraak is: Ik houd wel van Jezus, maar niet van al zijn kinderen. God, wat ben ik blij dat u er bent, die wel van ons allemaal houdt. Ik denk dat God dit helemaal niet zo heeft gewild. Het gaat niet om op wie je valt, het gaat om liefde." Over heeft de schoolleiding van de CHE later excuses aangeboden voor wat er destijds is gebeurd. De excuses werden door de predikant aanvaard.

EXODUS tour
De aanbiddingsavonden van InSalvation zijn onderdeel van de EXODUS tour langs twaalf provincies. De EXODUS tour van InSalvation werd twee jaar geleden afgebroken door de pandemie. Maar in september en oktober pakt de worshipband de draad weer op en trekt ze door alle provincies van Nederland met aanbiddingsavonden. Eline Bakker gaat als speciale gast mee. De concerten staan in het teken van de recente albums van InSalvation ('EXODUS', 'Verwacht') en Eline Bakker ('Abba', 'Terug naar Eden'). 

Reacties uit christelijk Nederland
Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland: Ach... als de kerk zeer  doet. InSalvation is een prachtige band, Alexander een geweldige kerel. Het doet me een beetje pijn dit te lezen. Mijn hart gaat uit naar Alexander die in zijn leven vaker heeft geleden onder goede, evangelische intenties.

Jan Pool, spreker: Ja, dat doet pijn. Maar ik weet dat Jafeth het heel respectvol en zonder veroordeling heeft gecommuniceerd. We zullen als kerk moeten leren omgaan met onze verschillende overtuigingen. Ik hoop van harte dat onze liefde sterk genoeg zal zijn om die ruimte aan elkaar te geven!

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Wow. Ruggengraat bestaat nog.

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Het is mogelijk op allerlei terreinen de Bijbel verschillend te interpreteren. Volgens mij is het belangrijk dat we elkaar als broeders/zusters eigen gewetensruimte geven. Als wij allen alles wat we doen en laten doen als voor God zij ieder in zijn/haar gemoed ten volle verzekert.

Charlotte Kremer, predikant in Zuiderwoude: Mijn geliefde collega, dominee aan de overkant van onze weilanden, heeft zich geweldig ingezet om de band InSalvation naar zijn stad te halen. Een band die liefde en gerechtigheid wil verspreiden en God wil prijzen, dat past bij hem. Hij heeft met een team alles geregeld en georganiseerd, de sporthal geboekt, reclame verzorgd, mensen enthousiast gemaakt. Liefde en gerechtigheid! Prachtig! Maar... InSalvation kwam niet. Want mijn collega past niet precies in hun plaatje. En naastenliefde is bij InSalvation een selectief begrip. Gerechtigheid is er niet voor iedere geaardheid die God geschapen heeft. Mijn collega was niet welkom in zijn eigen functie op zijn eigen plek. Dus werd het concert geannuleerd, en wie zich verheugde op een avond God prijzen, moest het zelf maar uitzoeken. Nou ja, die zijn een andere avond welkom in Assen, Bolsward of Urk. Maar ik hoop van harte dat zij andere manieren vinden om liefde en gerechtigheid te vieren, en niet bij een band die op Gods troon wil zitten.

Mart van de Kamp, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda: belangenbehartiger voor de LHBTI-community: Wat moeten we hier nu weer mee, met deze verbijsterende actie van InSalvation - groot (geworden) en gevestigd in Gouda, daar ook genoteerd in het KvK-register? OK, het drama speelde zich af in Monnickendam, maar welk signaal geeft deze christelijke (evangelische) muziekband hiermee af richting jongeren en volwassenen in Gouda? En breder natuurlijk, met het grote podium dat ze zich nationaal in evangelische kringen verwierven, onder andere bij EO-activiteiten en festivals als Opwekking. Moeten we net zo mild zijn als dominee Alexander Noordijk van Monnickendam? Eerst even afwachten of InSalvation reageert op oproep tot gesprek en wellicht verantwoording? Is dit misschien aanleiding, juist voor evangelische christenen, om samen na te denken en praten over welke ruimte er is, misschien echt moet zijn of komen, voor (verschillen t.a.v. de positie van) LHBTI’ers in de kerk, ook in evangelische gemeenten? Ook in Gouda? Wat mij betreft: juist ook in Gouda?

Robert Plomp, schrijver en spreker: Vroeger probeerde men met gebed occulte bijeenkomsten, seksshows, death metalconcerten, etcetera, te laten stoppen. Toch wel ironisch dat de eerste keer dat zo'n gebed werkt bij een evangelische worship-band is!

Erwin Kok, voorganger: Even los van dat ik de beslissing betreur, alleen al omdat het schade toebrengt aan mensen aan weerszijden van deze opvattingskloof, vraag ik me af of dit niet eerder besproken kon worden. Om er pas op te moeten reageren als het moment daar is, daar wordt niets beter van.

Marc van der Woude, historicus en journalist: Je zingt: "Maak dit huis tot een huis van gebed", en juist degene die wil bidden wordt geïsoleerd en in de steek gelaten. Het gaat niet eens om intentie of hoe iets op een ander overkomt, het is de daad die niet matcht met de woorden. 

Johan ter Beek, theoloog: Ik wil best invallen op m'n basgitaar! :-) Misschien de rest van de Wervelband ook wel.

Wouter van der Toorn, blogger: Jongens. Pffff. Speelt deze band farizeeënrock?

Jolmer Winkel, columnist: En stel je voor dat er daar dan ook een lesbische garderobejuffrouw zou zijn en de catering verzorgt zou zijn door een transgender. Zo kun je toch niet fatsoenlijk spelen en je boodschap van liefde uitdragen...

Leo Christ: Sommige mensen zijn zover van Gods wegen afgedwaald dat je als Bijbelgetrouwe christen hier afstand zal moeten nemen. Maar ach, in Paulus' tijd was het niet anders. Hij waarschuwde ook ons om geen omgang met zondaren te hebben en daarmee de zonde binnen te halen.

Kees Thoutenhoofd: Mooi dat InSalvation zo voor hun overtuiging staat.

Joop Barelds: Mooi dat PKN Monnickendam zo voor hun overtuiging staat.

Walter M. Brands: Ik kan er niet bij dat je gast bent in een gemeente en dan vraagt of de voorganger van die gemeente niet wil optreden. Als het tegen je principes indruist dan geldt dat toch voor die gemeente als geheel, en maak je sowieso geen afspraak.

Jurgen van den Herik: Ik zou als predikant ook afzeggen als er zo’n homofobe band kwam zingen, en “evangeliseren”: hun reactionaire antichristelijke visie uitventen, want dat doen ze vooral.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg