cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
statushouders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2022 door PKN

Project voor tijdelijke huisvesting statushouders goed van start

Sinds het initiatief ‘Samen thuisgeven’ als een uitweg uit de opvangcrisis door de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen is gelanceerd, hebben zich tientallen kerken en andere maatschappelijke organisaties uit het hele land gemeld met interesse en soms zelfs al met concrete aanbiedingen.

Woonruimte voor een half jaar
De kerken in Kampen hebben samen met Kerk in Actie nagedacht over hoe de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Kampen een voorbeeld kan zijn voor andere kerkelijke en burgerlijke gemeenten. Dat is het project ‘Samen thuisgeven’ waarbij de kerk een woonruimte voor een half jaar beschikbaar stelt aan een statushouder, zodat hij/zij alvast een leven kan gaan opbouwen op de plaats waar de burgerlijke gemeente uiteindelijk voor een permanente woning zorgt. Dit project bevordert de doorstroom in asielzoekerscentra, zodat daar ruimte ontstaat voor aanmeldingen van vluchtelingen.

Als alle potentiële initiatieven doorgaan, is er op korte termijn huisvesting voor zo’n 90 tot maximaal 150 mensen beschikbaar.

Stappenplan en toolkit
Nu het project ‘Samen thuisgeven’ zo voorspoedig van de grond komt, wordt er hard gewerkt om de organisatie verder in te richten. Zo is er bijvoorbeeld een stappenplan en een toolkit in voorbereiding voor gemeenten die overwegen mee te doen aan dit project.

Financiering
Afgelopen week zaten de initiatiefnemers van het project 'Samen thuisgeven' opnieuw om tafel met de Rijksoverheid. Samen met ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers hebben ze gekeken hoe de tijdelijke huisvestingsplekken gefinancierd kunnen worden. De verwachting is dat de kosten gedekt worden met een eenvoudige regeling voor zowel de tijdelijke huisvestingsplek, de (hoge) energielasten en kleine verbouwingen die noodzakelijk zijn voor tijdelijke bewoning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een douche of het creëren van extra kamers.

Meer weten?
Ben je ook een Samen thuisgeven-initiatief gestart of wil je hier meer over weten? Neem contact op via l.pratbertrams@kampen.nl of via 06-1179 1887.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen