cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Konrad Kajewski
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2022 door Patrick Goede

Kardinaal Konrad Krajewski verleent hulp aan de frontlinie in Oekraïne: "Rennen is niet genoeg"

Kardinaal Konrad Krajewski verleent namens paus Franciscus humanitaire hulp aan Oekraïeners in nood die zich bevinden aan de frontlinie. Met gevaar voor eigen leven zet de kardinaal zich in om mensen nabij de Oekraïense stad Zaporizja naast concrete hulpmiddelen ook geestelijk bij te staan, dat meldt Vatican News. 

Kardinaal Konrad Krajewski is momenteel voor de vierde keer in Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari. De in Polen geboren kardinaal reisde eerst naar Odessa en vervolgens naar Zaporizja, waar hij zich nu bevindt. Zijn missie zou hem vervolgens in de buurt van Charkov moeten brengen.

Kardinaal Krajewski sprak afgelopen zaterdag telefonisch met Vatican News en legde uit waarom hij het voor hem een bijzondere dag was. "Vandaag is een speciale dag", zegt hij, "omdat het negen jaar geleden is dat de Heilige Vader mij als pauselijke aalmoezenier heeft gekozen. Op deze dag werd ik tot bisschop gewijd."

De kardinaal ontving zijn bisschopswijding op 17 september 2013 in de Sint-Pietersbasiliek tijdens een ceremonie in aanwezigheid van paus Franciscus. Maar precies negen jaar later bevindt kardinaal Krajewski zich dus in de buurt van de Oekraïense stad Zaporizja, samen met een katholieke bisschop, een protestantse bisschop en een Oekraïense soldaat.

Met hun hulp laadde hij zijn minibus vol met proviand en reed hij naar de frontlinies van de oorlog, een gebied waarvan hij zegt dat er "behalve soldaten ook anderen in nood zijn" vanwege heftige beschietingen.

Hij gaat juist op weg om mensen te helpen die vastzitten in het niemandsland en treedt hen tegemoet met een vriendelijke helpende hand, voedsel en andere hulpmiddelen.

Toen de kardinaal laatst klaar was met het lossen van voorraden voor een aantal lokale mensen, kwamen hij en zijn liefdadigheidsentourage onder vuur van lichte wapens te liggen. Samen met zijn metgezellen zocht de kardinaal dekking. "Voor de eerste keer in mijn leven, wist ik niet waar ik moest rennen... omdat het niet genoeg is om alleen te rennen. Je moet weten waar je heen moet.”

Kardinaal Krajewski en degenen die bij hem waren ontsnapten aan het incident en gingen door met het afleveren van de hulpgoederen. Na dit voorval benadrukte kardinaal Krajewski dat "we alleen kunnen bidden en uitroepen: 'Jezus, ik vertrouw op U'".

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen