Voorganger werd mishandeld, maar wil toch terug naar fanatieke moslims: "Uit gehoorzaamheid aan God"

Hij werd mishandeld door fanatieke moslims in Bangladesh. Hij is mentaal en fysiek nog steeds aan het worstelen. Toch moet en zal hij teruggaan naar een door moslims gedomineerde regio, uit gehoorzaamheid aan God. Het is het verhaal van een pastor die geholpen wordt met discipelschapstraining van zendingsorganisatie 3xM.
Duizenden mensen reageren online op het evangelie. Deze mensen willen wij via de discipelschapstraining ontzettend graag bij Jezus brengen. Jij toch ook? Draag dan bij aan de Cvandaag Crowdfund voor 3xM. Om mensen met het evangelie te bereiken, al voor 26 euro per dag en discipelschapstrainingen te geven aan partners (361 euro). Draag jij bij?
Willem* tekende zijn verhaal op: "Het is indrukwekkend om hun verhalen te horen. Je weet dat het voorkomt, maar pas als je zelf hoort hoe iemand die tot geloof is gekomen, wordt mishandeld, op de vlucht moet voor zijn eigen familie en alles achter moet laten, pas dan wordt het werkelijkheid. Dat maakt je heel stil en nederig."
Hoe bereik je mensen met het Evangelie in een land waar minder dan 1 procent christen is? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat ze na hun bekering niet terugvallen? Vragen waar het team van 3xM dagelijks mee bezig is. 3xM brengt het Evangelie in moeilijk bereikbare landen waar het Evangelie niet of nauwelijks wordt gebracht. Ze doen dit via moderne media als social media, internet en televisie. Uniek aan dit werk is dat ze samenwerken met lokale partners, die de productie en uitzending van programmaās en berichten verzorgen Ć©n verantwoordelijk zijn voor de lokale nazorg.
EĆ©n van de landen waar 3xM actief is, is Bangladesh. EĆ©n van de armste landen ter wereld. Alleen al in de hoofdstad Dhaka wonen 20 miljoen mensen. Minder dan 1% van de bevolking is christen en een deel hiervan heeft te maken met ernstige vervolging vanwege hun geloof. Het lokale team in Bangladesh maakte tijdens de coronapandemie een doorstart. Een groep enthousiaste nieuwe mensen met een hart voor zending vormde het nieuwe team. Willem*, medewerker van de afdeling Partners & Projecten, reisde onlangs af naar Bangladesh om eindelijk dit team face to face te kunnen ontmoeten.
āWe zien dat de focus in ons werk steeds meer wordt verlegdā, geeft Willem aan. āVroeger ging het vooral om mensen een boodschap van hoop en liefde te brengen, iets van God te laten zien in programmaās, filmvoorstellingen en berichten op social media. Dat doen we ook, en met succes. Vorig jaar zagen 148 miljoen mensen Ć©Ć©n van onze berichten of programmaās voorbijkomen. De focus zien we nu verschuiven naar āHoe begeleiden we al die mensen naar een geestelijk thuis?ā.
Ook in Bangladesh hoor ik āLaat ons niet te snel losā. Je kunt niet mensen het Evangelie vertellen, ze dopen als ze tot geloof komen en ze daarna met een Bijbel in de hand achterlaten. Dat is in het verleden te vaak gebeurd. Maar in zoān collectieve samenleving, waar je identiteit vrijwel hetzelfde is als de identiteit van de groep waarin je leeft, kunnen mensen makkelijk terugvallen als ze geen onderdeel uitmaken van netwerk of community van Christenen en als ze niet geleerd worden hoe ze staan kunnen blijven als ze te maken krijgen met vervolging. Je kunt niet zo maar uit een groep, bijvoorbeeld je moslimfamilie, stappen en zonder nieuwe structuren, nieuwe broeders en zusters, verder leven. Dat houdt niemand vol. Dus als missie-organisatie moet je ook de vervolgstappen vormgeven en begeleiden. Dat is voor ons wat we bedoelen met ons discipelschapstraject. Je moet hen blijven begeleiden, de Bijbel uitleggen, (kerk)groepen vormen en zorgen dat mensen een nieuw netwerk om zich heen krijgen van christenen. Zeker in dit soort landen met christenvervolging. Iedereen heeft een geestelijk thuis nodig.ā
Hoe dat geestelijk thuis eruit ziet, verschilt van land tot land. In bijvoorbeeld Afghanistan zijn het logischerwijs vooral online communities, gedwongen door het feit dat de doodstraf staat op het belijden van een ander geloof dan de islam. In Thailand werkt 3xM samen met een partner die veel ervaring heeft met het stichten van kerken. Afgelopen juli nog werden daar meer dan 1.000 mensen gedoopt en wordt een kerk gesticht in het betreffende gebied. In Bangladesh is de nazorg zowel face to face als online en wordt per individu bekeken (en voor hem of haar gebeden) waar hij of zij het beste tot zān recht komt.
Willem is onder de indruk van de motivatie en het zendingshart van de medewerkers van onze Bengaalse partner: āZo sprak ik met de directeur, een man met een echt zendingshart. Met kerst nodigde hij zijn moslimburen uit om te komen eten. Iets dat in die cultuur niet vanzelfsprekend is. Maar ook de medewerker op de financiĆ«le administratie, die zo graag ook als nazorger aan de slag zou willen. Het team is hecht en betrokken. Elke ochtend beginnen ze met gezamenlijk gebed. En allemaal zijn ze ervan overtuigd dat hun christenzijn ook in hun alledaagse gedrag naar de mensen om hen heen te zien moet zijn. Dat maakt indruk en zo zijn ook diverse mensen in hun omgeving tot geloof gekomen. Wat een voorbeeld voor ons!ā
Vind jij het ook belangrijk dat christenen toegerust worden met discipelschapstraining? Draag dan een stukje van een training bij via de Cvandaag Crowdfund!
*Vanwege zijn veiligheid kunnen we Willems echte naam niet noemen