cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Brian Houston
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 september 2022 door Patrick Goede

Afgetreden pastor Brian Houston voor het eerst weer op het podium: "Ik heb nog zoveel meer te geven"

De oprichter van Hillsong Church, Brian Houston, nam in maart ontslag als leider van de wereldkerk. Aanleiding was de onthulling dat twee vrouwen ernstige klachten hadden ingediend over wangedrag tegen hem in de afgelopen tien jaar. Houston sprak tijdens zijn eerste publieke optreden in een kerk over dat God mensen niet afschrijft zoals mensen dat doen en dat hij op 68-jarige leeftijd nog "zoveel meer" te geven heeft.

Houston was uitgenodigd in het Christian Faith Center in Seattle, Washington. De titel van zijn preek was 'A Legacy that outlasts you', wat vertaald 'Een erfenis die jou overleeft' betekent. Hij refereerde daarin ook aan de daden van zijn vader van vijftig jaar geleden die hem tot op de dag van vandaag achtervolgen. Houstons vader misbruikte namelijk een aantal kinderen en de voorganger zit nog steeds middenin een rechtszaak voor het al dan niet verhullen van dit seksueel misbruik door zijn vader.

Houston moedigde kerkgangers tijdens zijn preek aan om niet toe te staan at hun fouten, tekortkomingen of gebrokenheid de erfenis bepalen die ze achterlaten. "Een erfenis achterlaten is gewoon beslissen dat je gaat leven volgens Gods bestemming met je leven. Wanneer doel, bestemming en erfenis samenkomen, is dit een zeer krachtig iets. Wanneer we ons leven aan Gods doel verbinden, creëeren we een nalatenschap. Het is de meest geweldige manier waarop we ons leven kunnen leiden", aldus Houston.

Aftreden en ontslag
Houston trad aanvankelijk terug uit het bestuur van de in Australië gevestigde wereldwijde megakerk die hij in september 1983 oprichtte, nadat hij was beschuldigd van 'het verhullen van seksueel misbruik bij kinderen'.

Hillsong Church kondigde in januari aan dat Houston zijn functie aan het roer van de kerk voor heel 2022 neerlegde omdat hij strafrechtelijk werd vervolgd in verband met die beschuldigingen. Houston ontkende dat hij zich in deze zaak verkeerd had gedragen.

Hij nam echter op 23 maart volledig ontslag uit de kerk. Hillsong Church zei namelijk dat Houston de pastorale gedragscode van de kerk had geschonden door de hotelkamer van een anonieme vrouw gedurende veertig minuten binnen te gaan terwijl ze onder invloed waren van alcohol en voorgeschreven medicijnen tijdens de jaarlijkse conferentie van de kerk in 2019.

Houston herinnert zich niet dat hij seks had met de vrouw, en de vrouw heeft ook niet gezegd of ze wel of niet seks hadden. Interim Global Senior Pastor Phil Dooley zei dat hun verhalen over wat er is gebeurd niet helemaal betrouwbaar zijn omdat ze onder invloed waren. Houston was destijds naar verluidt ook onder invloed van angstmedicatie. Ook had hij eerder ongepaste tekstberichten naar een vrouwelijke stafmedewerker gestuurd die daarop besloot de kerk te verlaten.

Bekijk hieronder de preek die Brian Houston afgelopen zondag gaf:

Bekijk hieronder


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
Meer over Hillsong Church »

Brian Houston
- Brian Houston ziet vader als 'seriepedofiel' en zou met de kennis van nu anders hebben gehandeld
- Hillsong-oprichter Brian Houston biedt excuses aan: "Ik heb jullie ontzettend in de steek gelaten"
- Brian en Bobby Houston bieden na verkoop van hun huis nu ook inboedel online te koop aan
- Phil en Lucinda Dooley nieuwe leiders Hillsong Church wereldwijd
- Acht personen getuigden tegen Hillsong-oprichter Brian Houston in rechtszaak
Meer over Brian Houston »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als je geknipt en geschoren wordt, moet je stilzitten.

Kan iemand meneer Houston even uitleggen dat 'ie bij de kapper zit?