cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Orphan's Promise in Oekraïne in actie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juli 2022 door Redactie

Tien Amerikaanse christenen die Oekraïners hielpen ontvoerd door Russische militie: "Bid voor hen"

Tien leden van de stichting Orphan's Promise die kinderen hielpen in Oekraïne zijn ontvoerd door een Russische militie terwijl ze bewoners van het dorpje Berdyansk hielpen evacueren. "We hebben geen idee waar ze zijn, of ze leven en of er voor ze gezorgd wordt", zegt oprichter Terry Meeuwsen tegen CBN.

De leden van het team van Orphan's Promise dat actief was in Oekraïne bestond uit een aantal vrijwilligers, een chauffeur en een ouder echtpaar. Ook een paar vluchtelingen die onderweg waren uit Marioepol zijn ontvoerd. Het team, dat deel uitmaakt van de stichting die door het Amerikaanse CBN (Christian Broadcast Network) is opgericht, was achtergebleven nadat ze aantal kinderen hadden geëvacueerd. Zij bleven, om mensen in het dorp Berdyansk verder te helpen.

Ondertussen waren de kinderen al op pad. Maar ook zij waren niet veilig, toen Russische soldaten ze aanhielden. "Ze zorgden dat de chauffeur uitstapte en op z'n knieën knielde, naast de auto", vertelt Meeuwsen. "Er waren drie Russische mannen. Twee van hen maakten ruzie over de telefoon van de chauffeur. De derde zei tegen het team: 'Sta op, stap in je auto en maak dat je weg komt.' Het is er niet veilig, en toch maakten vrijwilligers de keuze te blijven om zo mensen te helpen."

"We hebben geen idee waar ons team is", vertelt de oprichter over de gekidnapte mensen. "We weten ook niet of ze nog leven en of er voor ze gezorgd wordt. Maar het goed behandelen van mensen is niet de normale reactie van de Russen."

Al eerder werd een vrijwilliger van Orphan's Promise in Oekraïne door Russische strijdkrachten ontvoerd. Valentina werd afgelopen maart door Russen op straat een zak over haar hoofd gedaan en ontvoerd, zo zagen ooggetuigen. Ze zou verraden zijn door iemand in het dorp die de Russen vertelden dat Valentina Oekraïners hielp. Ze gaf voedsel aan mensen die in schuilkelders zaten. Sindsdien is er geen teken van Valentina's leven vernomen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen