cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 juli 2022 door Jeffrey Schipper

Moeten christenen zich aansluiten bij Messiasbelijdende Joden? Herbert Bulten antwoordt

'Waarom zouden christenen niet kiezen voor het messiasbelijdende jodendom in plaats van een eigen religie? Het gaat in beide gevallen om Christus als Messias, maar het jodendom was er nou eenmaal eerder dan het christendom', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Het probleem is dat het christendom zich zo heeft losgemaakt dat we niet alleen onze Joodse wortels zijn vergeten, maar dat onze visie op alles wat Joods is ook een negatieve lading kreeg met alle nare gevolgen van dien', antwoordt Herbert Bulten,
directeur Stichting Steun Messiasbelijdende joden. 'Het is jammer dat de kerk eigenlijk helemaal los is komen te staan van de synagoge. Het is daarom belangrijk dat we dat als kerk weer gaan beseffen en dat we misschien wel gewoonten en leerstellingen die we zo gewend zijn kritisch moeten bekijken en aan moeten passen. Bijvoorbeeld door te praten met en te leren van Messiasbelijdende Joden.

Daarbij is het goed om te beseffen dat dé Messiasbelijdende Jood niet bestaat. Er wordt onderling best wel anders over dingen gedacht. Maar bijna alle Messiasbelijdende Joden in Israël vieren de sabbat (zondag is gewoon een werkdag), besnijden de jongetjes en houden de Joodse feesten. Dat zien ze als hun speciale Joodse roeping. Want God heeft hen apart gezet. En dat geldt nu nog, vinden ze. En er zijn trouwens ook Messiasbelijdende Joden die aan hun Jood zijn helemaal niet zoveel aandacht (willen) geven en gewoon lid zijn van een kerk. “Het gaat om Jezus en niet om mijn Joods zijn”, zeggen ze dan. 

Als een niet Jood (zoals jij en ik) Jezus gaat volgen, dan hoeft diegene niet alle geboden uit het Oude Testament te houden, maar de samenvatting ervan. Wij zijn nu eenmaal geen Jood en de meesten gelovigen kunnen dat ook helemaal niet worden. Er zijn ook gelovigen die doen alsof ze Jood zijn, maar dat vinden de meeste Joden maar vreemd. We hoeven de Joodse feesten niet te houden, maar het is wel mooi en leerzaam om dat te doen of eens mee te maken. Het allerbelangrijkste voor Joden en niet Joden is Jezus zelf. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven', maakt Bulten duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De vraag is een schijnvraag. Kern is dat in Christus er geen onderscheid meer is tussen Jood en Griek (Rom. 3:22; 10:12; Col. 3:11). En een ware Jood (in geestelijke zin) is hij of zij die besneden is van hart. “Want niet hij is een Jood, die het uiterlijk is, en niet dat is besnijdenis wat uiterlijk, aan het vlees, geschiedt, maar hij is een Jood, die het in het verborgen is, en de ware besnijdenis is die van het hart, naar de Geest ... (Rom. 2:28,29). Terecht merkt iemand op: “Het gaat om Jezus en niet om mijn (etnisch) Jood zijn".