Rooms-Katholieke Kerk verwelkomt LHBTI'ers op een subtiele manier steeds vaker

De Rooms-Katholieke Kerk verwelkomt de LHBTI-gemeenschap steeds meer onder leiding van paus Franciscus, terwijl veranderingen in de doctrine nog enigzins worden vermeden laat de paus ook daar zijn progressieve invloed blijken. "De katholieke LHBTI-bediening is enorm gegroeid in de laatste tien jaar", zegt Francis DeBernardo, directeur van New Ways Ministry, volgens Religion News.
De organisatie van DeBernardo is erop gericht de inclusiviteit en de rechten van de LHBTI-gemeenschap binnen de Rooms-Katholieke Kerk te promoten. "De uitnodigingen en gebaren in de richting van de LHBTI-gemeenschap door paus Franciscus zijn de belangrijkste redenen voor deze grotere openheid", vertelt DeBernado.
Op audiëntie
Zes transseksuele vrouwen met verschillende culturele en sociale achtergronden liepen woensdag 22 juni het Vaticaan binnen voor een privé-audiëntie met paus Franciscus. De bijeenkomst stond niet in het dagelijkse programma van de paus en werd georganiseerd door zuster Genevieve Jeanningros (79), bekend vanwege haar werk met minderheden, waaronder circusartiesten, daklozen en leden van de transgemeenschap.
Jeanningros, die haar bediening organiseert vanuit een kapel in een kleine caravan geparkeerd naast een kermis in de Romeinse havenstad Ostia, kent de paus sinds zijn verkiezing in 2013. Ze vertelde het Italiaanse Fanpage dat ze de paus vroeg of ze meer dan één persoon naar het Vaticaan mocht brengen, waarop hij naar verluidt antwoordde: "Breng ze allemaal."
Een van de transvrouwen die de paus bezocht, Alessia, zei dat de ontmoeting met Franciscus "emotioneel" was en "ze voelden zich welkom". Paus Franciscus "heeft mensen moed gegeven, en zijn benadering van dialoog en begeleiding heeft mensen een katholiek voorbeeld gegeven van hoe LHBTI-inclusief authentieke katholieken kunnen zijn", zegt DeBernardo.
Doctrine
De Congregatie voor de Geloofsleer van het Vaticaan besloot in maart 2021 echter een verklaring naar buiten te brengen waarin de inzegening van homoparen werd verboden, daarbij verwijzend naar de bezorgdheid dat gelovigen dergelijke verbintenissen zouden kunnen beschouwen als ware het een huwelijk tussen een man en een vrouw. Er staat onder meer in dat de Rooms-Katholieke Kerk "de zonde niet kan zegenen”.
Maar de paus heeft dit jaar ook al stappen ondernomen om de macht van de doctrinaire afdeling van het Vaticaan te verminderen. Zijn apostolische constitutie, 'Praedicate Evangelium' oftewel 'Predik het evangelie', dat afgelopen maart werd gepubliceerd, ontdeed het departement van zijn tanden en legde de nadruk op het aangaan van een dialoog met mensen met afwijkende meningen, in plaats van het opleggen van straffen.
"In steeds meer parochies zijn LHBTI'ers niet alleen maar welkom, ze worden ook aangesteld als leiders van allerlei activiteiten en programma's, en niet alleen bij specifieke LHBTI-acties", aldus DeBernardo.
Praatmee