cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
heilig avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 juni 2022 door Redactie

Vragensteller Refoweb verlangt naar het heilig avondmaal: 'Maar ik zie er zo tegenop!'

'Ik verlang er zo naar en tegelijk zie ik er zo tegenop! Het is een héilig sacrament, de Heere roept. Ik lees en hoor in preken dat er een verbroken hart moet zijn, droefheid naar God, kennis van de zonde. En dat heb ik niet. Is er dan toch liefde in mijn hart uitgestort en nodigt Hij mij aan Zijn tafel? Of eet en drink ik mezelf dan een oordeel?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. J. A. van den Berg antwoordt: 'Het heilig avondmaal is ingesteld voor versterking van het geloof. Daarmee bedoelen we het zaligmakende geloof. Aan dat ware geloof is onlosmakelijk het besef verbonden dat ik vergeving van zonden nodig heb. Dus kennis van zonde en ellende. Daarbij gaat het niet om de maat van de zondekennis en de ellendekennis. Hoeveel kennis van zonde en ellende is er nodig? Zoveel dat we de toevlucht nemen tot Christus om door Hem behouden te worden.'

'Zie op Christus. Overdenk wat Hij heeft willen doen in Zijn lijden en sterven om zondaren zoals jij en ik zalig te maken. Het schreien over de zonde, het voelen van een zwarte berg van zonden of verbroken en helwaardig voelen, dat zijn niet dingen die altijd zo sterk vooraf ervaren worden. De Heere gaat een weg met Zijn kinderen en er zijn situaties waarin ze bovengenoemde dingen ervaren of meemaken. Maar dat is niet een voorwaarde waaraan vooraf voldaan moet worden', maakt de hervormde predikant uit Sint Anthoniepolder duidelijk.

"Het hele punt van of we wel of niet waardig zijn is niet relevant, want we zijn allemaal niet waardig. Door Jezus zijn we waardig", maakte spreker en schrijver Arie-Jan Mulder eerder duidelijk in onderstaand video-interview met CIP.nl. "Als je zegt dat je dat niet bent dan ontken je dus eigenlijk dat Jezus jou waardig heeft gemaakt. Alsof jouw oordeel belangrijker is dan het oordeel van Jezus, zeg ik heel voorzichtig om geen mensen pijn te doen."

Bekijk de video en lees hier het volledige Refoweb-antwoord van ds. Van den Berg:


Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
Meer over Heilig avondmaal »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Het schreien over de zonde, het voelen van een zwarte berg van zonden of verbroken en helwaardig voelen, dat zijn niet dingen die altijd zo sterk vooraf ervaren worden ..." Wat een fijne blijde boodschap ('evangelie' ... ) ...