Ds. René van Loon over kerkverlating: “Geloven is een bewuste tegendraadse keuze”

Het is een van de hoofdpijndossiers van veel kerkelijke gemeenten in deze tijd: kerkverlating. Waar de kerken voorheen stampvol waren, blijven nu steeds meer plekken onbezet. Daar zou je als christen moedeloos van kunnen worden. Volgens dominee René van Loon is een krimpende gemeente niet enkel negatief. “Een kleinere kerk kan ook een mooiere kerk worden”, zegt hij in een inspirerende YouTube-video van KokBoekencentrum TV.
Volgens ds. Van Roon kun je de huidige kerkverlating vergelijken met het herfstseizoen. “Dit is een tijd waarin de bladeren van de bomen vallen. Als je om je heen kijkt, zou je kunnen zeggen dat het in veel kerken herfst is. Zoals de bladeren van de bomen vallen, zo zijn er veel kerken die leden verliezen. Tegelijkertijd is die kerkverlating iets heel ouds”, vervolgt hij zijn verhaal. “Zelfs toen Jezus op aarde was, was er al sprake van kerkverlating. Dat vinden we ook terug in Johannes 6 vers 66: ‘Toen trokken veel leerlingen zich terug en gingen niet langer met hem mee’ Dit zijn geen toevallige passanten, we hebben het hier over zijn discipelen.”
“Dit is natuurlijk de verdrietige kant van de herfst. Ik denk dat Jezus ook verdrietig geweest is toen er mensen wegliepen. Zo kunnen jij en ik ook verdrietig zijn als we horen van mensen dat ze niet langer meegaan of meedoen. Soms kom ik zulke mensen tegen op een reünie. Zij zeggen dan: 'Nee, het geloof is voor mij een gepasseerd station.' Dat doet pijn.”
“Toch heeft de herfst meer kanten. Het is niet enkel het seizoen waarin de bladeren vallen, maar ook het seizoen van de vruchten. Er is een rijke oogst in de herfst, denk maar aan appels, peren, walnoten en hazelnoten. Die rijke oogst zie je ook in dit gedeelte terugkomen. Jezus vroeg aan Zijn twaalf discipelen: ‘Willen jullie soms ook weggaan?’ Dan is het Simon Petrus die antwoord geeft: ‘Naar wie zouden wij anders moeten gaan Heer? U heeft woorden van eeuwig leven.’ Juist doordat anderen zijn vertrokken, komt Petrus tot deze belijdenis.”
“De kleinere kerk kan een mooiere kerk worden, doordat er bewuster geloofd wordt. Dat is een vorm van oogst. Vroeger deden hele volksstammen belijdenis, terwijl er twintig of dertig jaar later nauwelijks mensen waren overgebleven. In deze tijd is geloven een heel bewuste tegendraadse keuze. VPRO-presentator Stephan Sanders wees daarop toen hij christen werd: ‘Vroeger was het rebels als je de kerk verliet, nu ben je rebels als je toetreedt’ Juist door kerkverlating wordt toetreden of blijven bij een kerk iets heel bijzonders.”
Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. René van Loon? Kijk dan de video hieronder.
Praatmee