cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
almatine leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2022 door Redactie

Volgens dr. Almatine Leene is God niet gebonden aan gender: "God is zeker geen man"

Met ‘Dit is de Bijbel’ maakt de Evangelische Omroep (EO) opnieuw een populaire en veelbeluisterde podcast. Iedere week is er een interessante gast waar mee gesproken wordt over een thema of gedeelte uit de Bijbel. Afgelopen zaterdag was dr. Almatine Leene te gast. Presentator David Boogerd sprak met haar over ‘het huiveringwekkende van de Heilige Geest’.

Waar de Heilige Geest binnen het christendom vooral bekend staat als de ‘Trooster’, werd in deze aflevering ook verteld dat er ‘een randje’ aan de Heilige Geest zit. Zo kwam onder meer de zonde tegen de Heilige Geest ter sprake en werd de conclusie getrokken dat de Geest geassocieerd wordt met schokkende gebeurtenissen in de Bijbel. Boogerd spreekt er uitgebreid over met de predikant en voormalig theoloog des Vaderlands.

Daarbij komt op een gegeven moment ook gender ter sprake. “In de intro worstelde ik al een beetje”, begint Boogerd. “De Heilige Geest: hem of haar? Meestal zegt men in de christelijke traditie ‘hij’ over de Heilige Geest.” Leene: “Een meerderheid van de christenen spreekt zo over God, in de hij-vorm. Het is wel interessant om dat te bespreken. Het woord Roeach, het Hebreeuwse woord voor Geest, is een vrouwelijk woord en Pneuma, in het Grieks, is onzijdig. Als je daarop zou afgaan, zou je kunnen zeggen, dan is het helemaal niet zo gek om de Heilige Geest met vrouwelijke voornaamwoorden aan te spreken.”

“Er zijn theologen en genoeg christenen die dat ook doen", vervolgt Leene. "Ik denk dat daar ook veel voor te zeggen is. Tegelijkertijd is God natuurlijk niet gebonden aan een gender en moeten we ons er, juist als we God ‘hij’ noemen, bewust van zijn dat God geen man is. Dat is God zeker niet. Dat blijft altijd oppassen geblazen. Maar er is zeker wat voor te zeggen om over de Heilige Geest in een vrouwelijke vorm te spreken.”

Beluister de hele podcast

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Alles wordt (subtiel) in het werk gesteld, om de huidige kijk op man/vrouw te ontkennen en dus te ontkrachten.

Ook deze vrouw(?!) is hiermee volop bezig. Heel eigentijds, dat wel, maar onbijbels, dat ook.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify