Franse onderzoekers: 'Maak geloof bespreekbaar op scholen om anti-religieus geweld tegen te gaan'

Franse christenen hebben steeds meer te maken met gewelddadige tegenstand. De Franse regering heeft twee afgevaardigden aangewezen om onderzoek te doen naar het anti-religieuze segment in Frankrijk. Vandaag overhandigen Isabelle Florennes en Ludovic Mendes het rapport met aanbevelingen aan premier Jean Castex, meldt Evangeliques. De onderzoekers raden onder andere aan om het geloof bespreekbaar te maken in het onderwijs, om zo anti-religieus geweld te verminderen.
In totaal werd er in 2021 ruim 1650 keer melding gedaan van anti-religieus geweld. Dit betekent dat er dagelijks meer dan 4 incidenten plaatsvinden waarin Franse christenen, joden en moslims het slachtoffer zijn van haat. In het rapport doen de twee onderzoekers 11 aanbevelingen om het geweld tegen te gaan. Een van de aanbevelingen van Florennes en Mendes is het verhogen van uitkeringen aan religieuze instanties, zodat zij kunnen investeren in veiligheidsmaatregelen. Het budget kan ook worden gebruikt voor het herstel van vernielde gebouwen of het bouwen van nieuwe gebedshuizen.
Een andere aanbeveling is het geven van onderwijs over religie in het onderwijs, om misverstanden over het geloof te voorkomen. Op dit moment is er een sterke scheiding van kerk en staat in Frankrijk. Het zichtbaar uitdragen van je geloof door een ketting met een kruisje te dragen als christen of het dragen van een hoofddoek als moslim is bijvoorbeeld verboden voor Franse docenten. Door geloof zo duidelijk weg te houden uit het onderwijs krijgen Franse leerlingen volgens Florennes en Mendes mogelijk een vertekend beeld van religies. Zij horen alleen negatieve dingen in het nieuws, maar hebben geen kennis van het geloof zelf en kennen vaak geen 'gewone' christenen of andersgelovigen. De onderzoekers hopen dat meer onderwijs over geloven dit vertekende beeld weg zal nemen en zal zorgen voor een vermindering van anti-religieus geweld.
Praatmee