Zet je Goddelijke bril op: er gebeuren fantastische dingen in Israƫl

Toen ik in 1988 in de christelijke wereld ging werken, dat was bij Dorcas Hulp, waren we veel in actie om veel goederen naar Oost-Europa te smokkelen. Een spannende tijd, want je was helemaal overgeleverd aan de hulp van de Almachtige, als je voor een of andere grens stond. Rusland heette nog USSR en van al die deelstaten (bijvoorbeeld Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan etc.) wisten we niets of bijna niets. Als je me toen gevraagd had: āgaat Oost-Europa nog open?ā dan had ik je aangekeken met verwonderde ogen en had ik gedacht of je wel deugde bovenin.
Een jaar later opende RoemeniĆ« zich en niet veel later de USSR. Een wonder en dat alles in korte tijd. We konden frank en vrij reizen naar allerlei plaatsen om via de lokale kerken en gemeenten hulp te verlenen. Een āwonderlijkeā verandering. Ik kwam tijdens de oorlog in TsjetsjeniĆ« (Rusland en TsjetsjeniĆ«) in Grozny de hoofdstad en we hielpen de lokale baptistengemeente door geld te geven. Daar konden ze doopwater voor kopen, want er kwamen veel mensen tot geloof (meestal moslims) omdat de ernaast gelegen rivier zo vervuild was, dat dopen daarin niet verantwoord was. Dit is zomaar een voorbeeld.
In het jaar 2000 ging ik werken bij de, toen nog zogenoemde Arabische Wereld Zending, onderdeel van Arab World Ministries. We hadden in alle Arabischsprekende landen zendelingen zitten, maar veel gebeurde er niet. Af en toe kwam een moslim of moslima tot geloof, maar dat was het. Toen kwam de datum 11 september 2001 en, na een paar maanden, veranderde de situatie in die wereld. Duizenden, honderdduizenden moslims kwamen tot geloof, en dat gaat tot op de dag van vandaag, nog steeds door. Er ontstonden chat-kerken en evangelische gemeenten in diverse landen. Er ontstond zelfs een kerk in Mekka! Moslims en moslimaās die de Here Jezus als hun Redder en Verlosser leerde kennen, maar waar velen ook zagen dat de Eeuwige God een plan had met en door IsraĆ«l. Dat was opmerkelijk. Het geloof groeide uit en toen kwam de Arabische lente in 2010. Protesten en opstanden met als gevolg geweld en aanscherping van het islamitische geloof, extremisme, maar ook een toename van gelovigen in het reddingswerk van Jezus.
De contrasten werden scherper. De Kerk groeide door, explosief, maar wel onder druk.
Veel zendelingen kwamen onder druk, maar het werk ging door.
In onze mediawereld was daar weinig van bekend, maar het gebeurde wel. Grote gemeenten hier en daar (Algerije, Marokko, Libanon, Egypte, Syriƫ op het Arabisch Schiereiland), maar wel veel tegenstand.
In Israƫl begon een opleving onder Joden, maar ook onder Arabieren. Messiaanse gemeenten ontstonden door het hele land heen, maar er waren daar ook Arabische mensen die Gods plan met en door Israƫl verstonden, met alle getuigenis van dien.
Maar er was nog steeds een tegenstand van moslims tegen gelovigen in Jezus/Isa. In de tijd na 2001 organiseerde Stichting Cornerstone in Soest conferenties in Nederland (neutraal grondgebied) vanaf 2003. Ik was daar deel van de organisatie (Mokhtar Essid was de leider) en Arabische en IsraĆ«lische leiders kwamen samen met westerse kerkleiders om na te denken over āverzoeningā. Dat waren heelmakende bijeenkomsten voor Jood, Arabier en volkeren. Vergeving en verzoening stonden centraal.
We begonnen elkaar te begrijpen en vandaaruit gingen we verder werken.
In 2005 stond ik in het gebouw in Hebron dat bekend staat als de grot van Makpelah. Het gebouw is daar door Herodes neergezet en in de Byzantijnse tijd verfraaid. Ik stond daar bij het graf van Abraham, dat in het centrum ligt. Het is een sarcofaag waar je naar kijkt, door een hekwerk heen. Het gebouw was en is opgedeeld in een synagogegedeelte en een moskeegedeelte, maar Abraham lag in het centrum, dat was belangrijk!
Als je in de moskee stond bij het graf, keek je naar de tombe en je zag aan de andere kant iemand staan met een keppeltje, en andersom iemand met een kiffar.
Daar ontstond mijn boek āDe God van Abraham, Isaak Ćn IshmaĆ«l: Een Weg naar vrede in het Midden-Oosten (te bestellen via J.bonker@bijbelsecultuur.nl).
Isaak en Ismaƫl kijken elkaar in de ogen, maar kunnen elkaar niet aanraken, maar Abraham ligt in het midden. Ismaƫl en Isaak zijn broers maar moeten elkaar ontmoeten, ook in deze tijd.
Ik schreef het boek maar, toen het uitkwam, waren er veel kritieken. Wat had Ismaƫl met Gods plan te maken? Het was de God van Abraham, Isaak en Jakob, daar ging het om (dat is nog steeds zo). Maar er is zoveel veranderd in de tijd. De Almachtige is in onze dagen het huis van Abraham aan het herstellen, Ismaƫl wordt erbij betrokken. We zitten er middenin!
Vandaag de dag horen we van Abraham-akkoorden. De Arabische wereld sluit vrede met Israƫl en andersom. Dat is opmerkelijk. Had je mij vier jaar geleden gevraagd; komt er vrede tussen Israƫl en de Arabieren, had ik je vreemd aangekeken, maar het gebeurt vandaag de dag! Natuurlijk heeft het met Iran (een gezamenlijke vijand) te maken, maar gebruikte de Eeuwige ook Nebukadnezar of Cyrus niet in Zijn heilsplan? Waarom vandaag de dag niet? Met acht van de twaalf landen op het Schiereiland is er vrede. En hoeveel zonen kreeg Ismaƫl, die ten oosten van Abraham ging wonen? Twaalf! Is dat niet opmerkelijk? Een Imam die het HaTikvah speelt en datzelfde gebeurt bij de komst van de Israƫlische President in de Verenigde Arabische Emiraten.
We leven in een wereld waar alles lijkt te worden geregeerd door ācoronaā. We zien in de christelijke wereld scheuringen ontstaan (āhullie tegen zullieā; zeiden we in Zaandam, waar ik ben opgegroeid) en dat heeft allemaal te maken met het hier en nu. Maar kijken we nog met een Bijbelse-Goddelijke bril? De Eeuwige heeft uit alle volkeren ƩƩn volkje uitgekozen, IsraĆ«l, om alle andere volkeren te bereiken (ook Nederland). Zo is ook de Here Jezus gekomen om te komen voor āde verloren schapen van het huis van IsraĆ«lā om andere volkeren te bereiken.
Er gebeuren fantastische dingen in onze tijd, maar we moeten er wel oog voor hebben en niet naar aardse zaken kijken in onze kerkelijke gemeenten.
Zet je Goddelijke bril op!
Jaap Bƶnker is directeur van ComitƩ Gemeentehulp Israƫl.
Praatmee