cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John van der Aa
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 november 2021 door John van der Aa

Ik wil mijn geloof niet aan complottheorieën verbinden

Filmpjes, foto's en verhalen over Bill Gates, Klaus Schwab, Sigrid Kaag, Mark Rutte & co worden gretig verspreid via de verschillende kanalen.

Zou het waar zijn dat een paar mensen met hoge posities allerlei gemene plannetjes smeden om de wereld voorgoed naar hun wens te veranderen? Het zou kunnen. Maar zelfs als dat waar is, wat dan nog? Dat mensen plannen maken, betekent niet automatisch dat het ook werkelijkheid zal worden. Als een Gargamel of de baron iets bedenken, lukt het toch ook niet altijd? Uiteraard is het niet te vergelijken met een film, hoewel ik soms wel het idee krijg dat we momenteel in een film leven.

Maar we moeten toch alles onderzoeken? Ja, maar ook het goede behouden. We moeten toch waakzaam zijn? Ja, maar ook nuchter zijn. Laten we proberen om balans te zoeken en niet door te slaan naar welke kant dan ook. Moeten we dan uitgaan van het goede in de mens? Laten we vooral niet naïef zijn! De Bijbel leert ons dat we van nature slecht zijn en ons hart arglistig is. Laten we niet zomaar alles en iedereen vertrouwen en vooral onszelf niet. De mens is echt niet opeens veel beter geworden in de afgelopen jaren. Daarbij zal het kwaad altijd proberen om invloed uit te oefenen op mensen. Ook de valkuilen van posities, macht, eer en rijkdom moeten we hierin niet onderschatten. En als christenen weten we natuurlijk ook waar het ongeveer uiteindelijk in deze wereld op uit zal gaan draaien.

Maar we moeten toch alles onderzoeken? Ja, maar ook het goede behouden. We moeten toch waakzaam zijn? Ja, maar ook nuchter zijn.

Maar misschien moeten we iets luchtiger proberen om te gaan met het hele wereldtoneel. Hoe moeilijk dat ook is! Zijn er mensen met gemene plannen? Ja, altijd. Zijn alle complotten waar? Nee, nooit allemaal. Hebben we zelf enige invloed op deze plannen of de realisatie hiervan? Niet tot nauwelijks. Valt God door complotten van Zijn troon? Nooit. Verandert het ons doel hier op aarde? Nee, blijft hetzelfde.

En natuurlijk heb ik ook mijn zorgen en laat ik me soms ook bang maken, zeker met het oog op m'n eigen kinderen. Ook ben ik behoorlijk kritisch op het kabinet en vind ik een coronapas gevaarlijk en verwerpelijk. Ik denk dat de vrije wil van de mens om keuzes te maken iets heel essentieels is. Anders hadden we net zo goed robots kunnen zijn. We mogen hierin best heel duidelijk een ander geluid laten horen. Uitsluiting heeft namelijk nog nooit een probleem opgelost. Het creëert alleen een extra probleem. En een samenleving is geen samenleving meer als we niet meer samen kunnen leven.

Maar ik geloof niet in complotten. Waarom niet? Ik geloof in Jezus. De rest kan zeker bestaan of er zijn, maar ik wil mijn geloof er niet aan verbinden. En over verbinden gesproken, laten we dat vooral doen. Waar anderen verdelen, laten wij alsjeblieft verbinden.

Bovenstaand artikel is toegestuurd door CIP-lezer John van der Aa.

Foto: Willeke Mulder

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Bedankt voor de bemoedigende woorden!