cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast

"Het is politici een doorn in het oog dat sommige reformatorische scholen van ouders vragen de identiteitsverklaring te ondertekenen als ze hun kinderen naar de betreffende school willen laten gaan. Ze waren dan ook dolblij toen hun motie over het afschaffen van identiteitsverklaringen werd aangenomen", vertelt Patrick Simons in de CIP Podcast.

Simons: "We interviewden Tom de Nooijer, raadslid namens de SGP in Oldenbroek: “Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar seculier en progressief staatsonderwijs waarbij geen ruimte meer is voor orthodox-christelijke opvattingen die in strijd zijn met de mainstream opvattingen van de meerderheid van Nederland”, zei hij onder meer. Ook stelde hij dat er sprake was van een ideologisch gedreven kruistocht tegen bijzonder onderwijs. Volgens Tom wordt het bijzonder onderwijs in fases uitgekleed en wordt er stapje voor stapje toegewerkt naar het afschaffen van onderwijsvrijheid.

Natuurlijk belichten wij het nieuws van alle kanten en daarom spraken we ook met SP-Kamerlid Peter Kwint, één van de indieners van de motie. Hij stelde voor aanpassing van de Grondwet te zijn op het gebied van onderwijs. Hij vertelde desgevraagd dat het hem er niet omgaat om het bijzonder onderwijs stapje voor stapje uit te kleden zoals De Nooijer stelde: “Dat zit absoluut niet achter deze motie. We willen de toegankelijkheid van scholen verbeteren. Ik heb altijd gezegd: er zijn twee opties. Artikel 23 aanpassen of afschaffen. Aanpassen vind ik charmanter.""

Simons vervolgt: "Overigens lijkt Tom de Nooijer gelijk te krijgen, aangezien we enkele weken verder zijn en de volgende stappen al zijn gezet. Zo heeft NRC ophef gecreëerd door te suggereren dat uitgeverijen censuur toepassen op lesboeken van refoscholen. Uitgeverijen houden namelijk rekening met refo's door in boeken geen dingen over heksen, magie, tatoeages, kermis, carnaval op te nemen; dingen die in de ogen van refo's werelds zijn. Volgens NRC is dat censuur. Persoonlijk vind in dat een stuk minder schokkend dan dat mijn kinderen op school voorgelezen worden door een als vrouw verklede man, leren dat abortus een recht is of als ze leren dat ze zelf mogen kiezen wel geslacht ze zijn ondanks biologische kenmerken.

Daarnaast heeft PvdA besloten om nog een stapje verder te gaan en voor te stellen om de Grondwet te wijzigen en de vrijheid van onderwijs verder in te perken. Men wil daarmee voorkomen dat er ooit nog een leerling wordt buitengesloten, vertelde Kamerlid Habtamu de Hoop: “Dat willen we doen door aan de wet toe te voegen dat ieder kind recht heeft op onderwijs en kansengelijkheid, dat iedere school zich moet houden aan de democratische rechtsstaat en dat er een acceptatieplicht komt voor scholen om leerlingen aan te nemen”," citeert Simons.

Beluister het fragment in de podcast vanaf minuut 5:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen