Minister Grapperhaus in gesprek met kerkenkoepel CIO over gedragscode tegen ‘homogenezing’
Het kabinet kondigde vorig jaar aan dat kerken die pastorale zorg bieden aan lhbti’ers met een gedragscode te maken krijgen. In samenwerking met het Humanistisch Verbond zou een eerste concept opgesteld worden 'voor een brede bespreking in kerken en andere religieuze instellingen'. Het is tot nu toe nog altijd niet gelukt om zo'n gedragscode voor homopastoraat op te stellen, laat het Nederlands Dagblad weten.
Volgens het ND is een gesprek geweest tussen demissionair minister Ferd Grapperhaus (Eredienst) en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), waarbij 31 kerkgenootschappen zijn aangesloten. Over de uitkomst van het gesprek is op dit moment niets bekend, maar het staat vast dat het CIO niet aan een gedragscode wil meewerken vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ziet medewerking aan een gedragscode voor pastorale zorg aan lhbti'ers niet zitten.
Vorig jaar kwam homogenezing in het nieuws nadat bleek dat ongeveer vijftien verschillende therapeuten en organisaties stellen homoseksualiteit te kunnen genezen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de bureaus Beke en Ateno in opdracht van demissionair minister Hugo de Jonge (VWS). Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten is de gedragscode aangekondigd. 'Laten we er samen voor zorgen dat deze schade religieuze LHBTI’ers in het vervolg bespaard blijft', aldus het Humanistisch Verbond toentertijd.
Ook de christelijke partijen ChristenUnie en SGP waren niet blij met de gedragscode. Toenmalig ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber stelde dat de minister niet op de stoel van de rechter zou moeten zitten: "In onze samenleving moet het binnen de grenzen van de wet mogelijk blijven om anders te denken dan hoe de meerderheid denkt", stelde ze. SGP-leider Kees van der Staaij wees op het feit dat kerk en de staat hun eigen verantwoordelijkheid hebben en dit niet door elkaar mag lopen. Ook vindt hij het merkwaardig dat De Jonge het benaderen van het Humanistisch Verbond niet vooraf met de Kamer deelde.
CIP.nl sprak ook met een aantal dominees die het 'gezicht' van de Nashvilleverklaring vormen. Ds. S. T. Lagendijk vreest voor een hellend vlak. "Mag straks in het pastoraat ook niet meer over de hel gesproken worden, wanneer iemand afscheid neemt van de kerk, omdat er mensen zijn die dat als beschadigend kunnen ervaren?", vroeg de hersteld hervormde predikant uit Goes zich af. Lees ook: Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
Praatmee