Ds. Bert-Jan Mouw verkiest een huisbezoek boven een avondje Netflix - CIP Podcast
'Sommige dominees hebben de neiging om het predikantschap te romantiseren. Als ik dat lees, denk ik: ‘houd op! Het is ontzettend zwaar!', zei ds. Piet de Jong eerder. Naar aanleiding van de recente EO-serie 'Uitgepreekt' staat de rol van de dominee weer opnieuw in de spotlights. PKN-predikant Bert-Jan Mouw bespreekt in de CIP Podcast de schaduwzijden van zijn roeping.
Mouw erkent dat het niet uitzonderlijk is dat hij als dominee zestig uur per week werkt. "'s Avonds ben ik vaak onderweg en op zaterdag ben ik best vaak bezig met de zondagse dienst. Dat ik zo vaak beschikbaar ben, ervaar ik niet als een probleem. Als iemand mij op zaterdagmiddag tijdens het boodschappen doen aanschiet, zeg ik niet: 'Kom maandagmorgen even bij me terug.' Zo werkt het niet. Dominee Piet de Jong stelt terecht dat we onze grenzen moeten aangeven. Tegelijkertijd moeten we makkelijk kunnen schakelen, omdat werk en privé door elkaar heen lopen."
"De ingrijpende kanten van het predikantschap doen voor mij niet af aan de waarde van dit werk", vervolgt de PKN-predikant uit Wijk aan Aalburg. "Ik doe mijn werk echt met plezier! Het voelt voor mij nog altijd als een voorrecht en een zegen. De drie 'uitgepreekte' dominee waar de EO een uitzending over maakte laten iets zien van de spanning die het predikantschap met zich meebrengt. Maar je kunt ook een uitzending maken met drie prachtige verhalen die voorgangers meemaken en waardoor ze groeien in geloof. Als dominee geef je meer dan gebruikelijk, maar je krijgt er ook veel voor terug.
Als ik in de winter naar een huisbezoek of catechisatie fiets, zie ik in de huizen langs de weg gezinnen knus met elkaar op de bank zitten. Dan kan ik vol zelfmedelijden denken: en ik moet nu aan het werk... Toch denk ik dat nooit als ik na zo'n avond terug naar huis ga. Ik denk dan: Wat heb ik vanavond weer veel ontvangen, wat ik na een avondje Netflixen nooit zou hebben meegemaakt."
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.
Foto: Hervormd Aalburg
Praatmee