cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. Simons
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 juli 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik heb veel verdriet van dominees die mensen pijn kunnen doen'

"Mijn ervaring is dat dominees mensen heel veel pijn kunnen doen met voorbeelden en toepassingen die vaak niet eens in de Bijbel staan. De praktijk leert ook dat dominees zo heel stellig reageren als je hen er vriendelijk naar vraagt. Ik heb heel veel verdriet van die dominee(s). Soms kan een dominee meer afbreken dan opbouwen, echt waar!!", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl die klaagt over gebrek aan inlevingsvermogen en psychisch inzicht.

"Ik val maar met de deur in huis. Niet elke dominee heeft dezelfde gave", erkent ds. A. Simons. "De één is meer theoloog, de ander is meer een herder (Efeze 4:11). In de tweede plaats wil ik je zeggen dat dominees op de universiteit kunnen kiezen voor psychologische vakken. Een vrije keuze. Niet iedere student maakt die keuze. In de derde plaats hebben niet alle voorgangers dezelfde levenservaringen. Dominees die door de praktijk van het leven gevormd zijn, denken en ervaren de dingen anders dan dat we het alleen op school hebben geleerd (2 Kor. 1:4-5).

Eerlijkheidshalve wil ik wel tegen je zeggen dat je de hulpverleners, de herders, in het algemeen wel erg negatief neer zet. Ik proef dat je veel negatieve ervaringen hebt opgedaan in de gebrokenheid van het leven met dominees. Ik geloof het. Dominees kunnen soms ook de plank zo mis slaan. Ik ontken niet wat je schrijft. Er zullen vast grote fouten worden gemaakt, ook door dominees. Maar om van deze negatieve houding uit te gaan, daar help je jezelf niet mee, integendeel. Daar tegenover zet je misschien jezelf wel te positief neer. Je noemt een hele reeks positieve eigenschappen van jezelf op tegenover de negatieve van de leraars. 

Ik wens je van harte toe dat je bij die Grote Hulpverlener kracht en moed ontvangt om de worsteling van het leven aan te kunnen. Hij is een Schuilplaats om in te wonen en een plaats waar mijn hart een toevlucht vindt in smart, toch?", aldus de hervormde predikant uit Montfoort.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Ds. A.Simons , u zult ongetwijfeld een casus voor ogen hebben. Soms kan de waarheid hard overkomen in deze seculiere wereld ,waar het draait om de mens die centraal staat .De mens is goed . De mens opzoek naar zichzelf het volle humanisme. I.p.v het Evangelie.

Het is waar wat u schrijft sommige predikanten zijn niet geroepen om herder te zijn en

om mensen Thuis te brengen "Komt allen die vermoeid en belast zijn Ik zal u rust geven.." Herder zijn, is een zwaar beroep om dienstbaar te zijn in de naam van onze Heer.