cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Is een vrouwelijke ambtsdrager weigeren seksistisch? - CIP Podcast

De keuzevrijheid van PKN-kerken om vrouwen te weren van de kansel, is een weeffout en zou niet meer mogen, stelde dominee Rolinka Klein Kranenburg afgelopen zondag in het Radio 1-programma Dit is de Zondag. Honderden kerken in ons land stellen dat de Bijbel duidelijk maakt het ambt toebehoort aan mannen en vrouwen een andere rol hebben. Is dit een vorm van seksisme? SGP-raadslid Tom de Nooijer geeft antwoord in de CIP Podcast.

"Ik snap dat het vervelend is wanneer je als vrouwelijke predikant na afloop een opmerking krijgt over je uiterlijk", maakt De Nooijer duidelijk. "Tijdens een dienst wil je de Bijbelse boodschap uitdragen. Daarvoor ben je als predikant geroepen. Aan de andere kant, hebben mensen die zo'n onhandige opmerking maken niet de bedoeling om vrouwen te kwetsen. Bij zo'n onbedoelde opmerking zou het helpen als je als vrouwelijke dominee aangeeft dat je het niet prettig vindt en vraagt wat die ander inhoudelijk van de preek vindt."

De Nooijer begrijpt waar het vandaan komt. "Mijn leven lang ga ik binnen een protestantse gemeente met een Gereformeerde Bond-signatuur naar de kerk. Iedere zondag staat tegenover mij een mannelijke dominee op de kansel. Ik ben het dus niet gewend om een vrouw op de preekstoel te zien. Ik snap dat het voor sommigen heel onwennig kan zijn om naar een vrouwelijke predikant te luisteren. Maar als een gemeente ervoor kiest om een vrouw als dominee aan te nemen, vind ik dat ze als volwaardig moet worden gezien."

"Ik neem de problemen die seksisme met zich meebrengen heel serieus. Maar de discussie schiet door als kerken die om principiële redenen geen vrouwelijke ambtsdragers toelaten als seksistisch worden beschouwd. Er zijn gemeenten met een andere visie op 'vrouw in ambt' en dat wordt Bijbels onderbouwd. Dat kunnen we niet wegzetten als seksisme. Ik vind het bezwaarlijk als een onderzoek wordt aangegrepen om te stellen dat een theologische visie - die in het christendom breed wordt uitgedragen - niet uitgedragen zou mogen worden."

Beluister het fragment vanaf minuut 29:45:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik heb heel lang Bijbels onderzoek gedaan aangaande de rol van de vrouw in de gemeente, vooral kan en mag een vrouw prediken volgens de Bijbel

De studie van Derek Prince en vooral van David Pawson hebben mijn overtuiging heel duidelijk bevestigd

Ik raadt iedere vrouwelijke spreekster/dominee of iemand die een besluit hieromtrent moet nemen aan om in deze studie’s te duiken want ik ben ervan overtuigd dat er heel wat nieuwe Bijbelse inzichten zullen ontstaan. Het gaat nml niet om wat wij denken of vinden maar wat God’s plan is. toch ?