cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk vietnam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2021 door Redactie

Vietnamese huiskerken vrezen zwaardere vervolging na uitbraak coronavirus

Een Vietnamese groep huiskerken vrezen meer last te krijgen van christenvervolging na een uitbraak van het coronavirus. Er bleek een grote uitbraak te herleiden zijn naar Revival Ekklesia Mission (REM), ondanks dat de charismatische gemeente zegt dat ze alleen in hele kleine groepen en online bijeen zijn gekomen voor kerkelijke samenkomsten, meldt Morning Star News.

Nadat twee gemeenteleden positief werden getest op COVID-19, werd er een zorgvuldig bron- en contactonderzoek gestart. Naar aanleiding daarvan testten 211 leden van REM positief op het virus. Vietnam kent een strikt coronabeleid waarin zoveel mogelijk mensen verplicht getest worden, wanneer er vermoeden is van een uitbraak. Zo werden alle leden REM in Ho Chi Minh stad en de van de twee takken van de REM in Hanoi getest. Hier bleek echter niemand besmet te zijn, maar christenen maken zich zorgen over mogelijke toename van christenvervolging na de uitbraak binnen de groep christenen.

Vietnamese gelovigen vrezen dat autoriteiten, die vooral een negatieve houding hebben tegenover christenen, de REM-uitbraak gebruiken als een reden om met name bij de huiskerken er streng op aan te dringen de coronamaatregelen na te volgen. Vice-premier Truong Hoa Binh is niet te spreken over de charismatische huiskerken: "REM is slechts een plaats van samenscholing, geen religie." In werkelijkheid is REM volgens Morning Star News een geloofsgemeenschap die wordt erkend door christenen wereldwijd, maar ook door de voornamelijk negatieve staatsmedia wordt REM gezien als een kerk en niet als een vereniging.

Vietnam staat op plek 19 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Het is in het land niet eenvoudig om als christen voor je geloof uit te komen door de vijandigheid richting religie vanuit het voormalige communisme. Daarnaast hebben christenen die zich vanuit het boeddhisme bekeerden vaak te maken met vervolging binnen hun omgeving, omdat ze hun voormalige geloof hebben losgelaten en kiezen om Jezus te volgen. Ze  kunnen in aanraking komen met bedreiging, discriminatie, uitsluiting of aanvallen volgens de hulporganisatie voor vervolgde christenen.


Christenvervolging
- In deze 7 landen die deelnemen aan het WK voetbal worden christenen vervolgd
- 150 Nederlandse kerken kleuren bloedrood: SGP en CU willen meer aandacht voor christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen