Moeilijke Bijbelteksten: Waarom schiep God Israël?

God 30 april 2021 Marco van Putten
Marco van Putten

In de serie Moeilijke Bijbelteksten behandelt Bijbelleraar Marco van Putten in korte artikelen onderwerpen uit de Bijbel die moeilijk worden gevonden. Dit artikel gaat over de vraag waarom God Israël schiep.

God beloofde Abraham om zijn nakomelingen tot een grote natie (Hebreeuws: goj gadol (enkelvoud); Gn 12:2) te maken. Maar om een natie (sociaal-bestuurlijk, georganiseerd volksverband) te worden moest zijn gezin eerst een volk worden. Deze nodige voorontwikkeling voltrok zich tijdens hun gunstige verblijf in Egypte. Maar een volk is nog geen natie, want dat wordt bepaald door een eigen land plus een eigen regering(ssysteem). God had hen al eerder een eigen Land (Kanaän) toegezegd. Hij gaf hun later een regeersysteem, waarvoor de onderrichting van Mozes (meestal ‘de Torah’ genoemd) het kader vormde. Maar staat ook in de Bijbel waarom God Israël tot een natie maakte? Is dat van de naam ‘Israël’ af te leiden?

De naam Israël werd dus pas een volksbenaming toen ze zich onderscheidde van hun heidense buurvolken en omdat God dit deed kreeg de naam ook een verdere spirituele betekenis.

Woordstudie
De Hebreeuwse naam Israël is een woordcombinatie van de Hebreeuwse woorden jisra en ‘El. Jisra komt van de stam sarah – strijden/(in staat zijn) stand te houden. ‘El is een Godsnaam, die komt van een niet-Hebreeuws woord in de betekenis van ‘machtig zijn’/‘sterk zijn’. Israël drukt uit dat de macht om te strijden/stand te houden van ‘El komt (externe afhankelijkheid).

De naam Israël komt ruim 2000 keer voor in de grondtekst van de Bijbel, waarvan zo’n 30 keer in het Nieuwe Testament (NT) als vergriekste omzetting van het Hebreeuws. Israël wordt voor het eerst genoemd in Genesis 32:28 als nieuwe, spirituele naam voor de aartsvader Jakob. Die kreeg 12 zonen die ‘zonen van Israël’ of ‘Israëlieten’ werden genoemd (Gn 36:31). Dat had nog niet de betekenis van een volks- of natieverband. Ze waren toen nog een familieverband. Ze deelde afstamming en familiecultuur. Toen de 12 zonen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kregen ontstonden aparte familietakken. Ze werden een stammenverband (lossere vorm van familieverband).

Van stammenverband tot volk
De kinderen van Jakob werden een volk toen ze werden losgemaakt van het heidendom en diens overmacht; de Uittocht. Ze werden apart gezet, verlost en expliciet tot Gods Eigendom gemaakt (Ex 19:5). De naam Israël werd dus pas een volksbenaming toen ze zich onderscheidde van hun heidense buurvolken en omdat God dit deed kreeg de naam ook een verdere spirituele betekenis.

Van volk tot natie
Toen Israël een apart volk was geworden bevestigde God dat ze een natie (enkelvoud; Ex 19:6) zouden worden. Dat zou de beloften aan de aartsvaderen vervullen (Gn 17:4; 46:3). Zij die uit Egypte waren geleid, zouden het Land bezitten dat aan hun aartsvaderen was beloofd en daarin een aparte natie worden. Namelijk nadat een collectief bestuur zou zijn aangesteld. De benaming Israël kreeg dus feitelijk pas betekenis van een spirituele natie nadat zij het beloofde Land in bezit hadden genomen.

De reden om Israël te scheppen staat eigenlijk in verband met het geven van een eigen thuisland aan de gelovige Abram (verblijfplaats); gelovigen afscheiden van ongelovigen.

Afname betekenis Israël
Vanaf het moment dat hun meerderheid (de 10 noordelijke stammen) het door God aangestelde koningshuis van David verwierpen en zichzelf een andere koning aanstelde noemden ze hun aparte koninkrijk ‘Israël’ (1 K 12:21; 2 Kr 11:1). Daarop noemden de zuidelijke stammen, die het Davidische koninkrijk voortzette, ‘Judah’, omdat Davids dynastie tot die stam behoorde. De benaming Israël nam daardoor af in betekenis en beantwoord de vraag van natievorming niet goed meer. Er moet dus een betere reden gezocht worden.

Voorgeschiedenis
De reden om Israël te scheppen staat eigenlijk in verband met het geven van een eigen thuisland aan de gelovige Abram (verblijfplaats); gelovigen afscheiden van ongelovigen. Vrome gelovigen, zoals Abrams familie, doen dat eigenlijk vanzelf. Ze konden geen rust vinden op aarde en trokken van plaats naar plaats. God wilde hen verlossen van blootstelling aan de kwaadaardige schepselen en enige rust geven.

Maar God had gezworen niet opnieuw al de schepselen te verwoesten om hun boosheid (Gn 8:21). Afscheiden van de heidenen (volks- of natievorming) is dus het gevolg van Gods genade met de mensheid, maar heeft behoud van Gods volk tot doel. Hoe verontrustend dat ook mag zijn voor buitenstaanders. Afdoen aan segregatie, bijvoorbeeld door integratie, leidt volgens God altijd tot de ondergang van Zijn volk (Ex 34:12, 15; Ps 106:35-36; 1 Kor 15:33; 2 Kor 6:14, 17). Veel mensen, ook gelovigen, zijn echter eigenwijs op dit punt. De meest radicale vorm van afscheiden is het wonen in een eigen domein waar Gods wil regeert, zoals de hof van Eden.

Het was Gods bedoeling dat Israël het aan hun beloofde Land zouden bezitten, behouden en onderhouden namens Hem.

Landbezit garanderen
Dat Israël een natie werd is het logische vervolg op de Landbelofte, maar ook de garantie van dat laatste. Als de Israëlieten zwervers (Hebreeën) waren gebleven als stammenverband of als volk, dan hadden ze nooit blijvend een claim kunnen leggen op dat Land. Het was Gods bedoeling dat Israël het aan hun beloofde Land zouden bezitten, behouden en onderhouden namens Hem.

Verdergaande doelen
Maar het ultieme doel van het laten bezitten van het heilige Land was niet slechts het vervullen van de Landsbelofte. Aangezien Israël een spirituele oorsprong heeft was het doel van Landbezit gericht op de permanente vestiging van Gods heiligdom, waar de ene ware eredienst aan God werd gehouden. Het kon dus niet blijven bij een mobiel heiligdom (de Tent van samenkomst (Ex 25:8)). Hoe tegenstrijdig dit ook is met het feit dat God Zelf aangaf niet gebonden te zijn aan een door mensen gemaakt Huis, maar overal is (1 K 8:27). Voor het centrale heiligdom was gewijde grond nodig (Ex 3:5).

Het centrale heiligdom had ook de functie als referentiepunt (autorisatie) van Zijn godsdienstige natie. Die godsdienst (Verbondstrouw uit het onderhouden van Gods Torah) diende echter niet alleen voor Israël. Ze waren geroepen om vanuit het heiligdom en het beloofde Land zowel als natie als persoonlijk een licht voor de wereld te zijn (Js 2:2-3; 49:6). Het ultieme doel van Israëls natievorming is dus ook verbreiding van het Bijbelse geloof.

Andere nationale doelen zijn:
• Intern heil
Als natie kan Gods volk zich optimaal opbouwen als gewijde en wijze dienstknechten van God. Binnen de Landsgrenzen kan alles daarop afgestemd worden zonder verstoringen of belemmeringen en door het verwijderen van afwijkingen.
• Extern heil
Natievorming vraagt ook om een goed getraind en alert leger dat de Landgrenzen bewaakt en het contact met de omringende wereld door buitenlands beleid in goede banen leidt naar Gods wil.

Belangrijk is te benadrukken dat God niet slechts wilde dat Israël een natie werd, maar dat Hij het ook mogelijk maakte en het in stand hield.

Handelen van God
Belangrijk is te benadrukken dat God niet slechts wilde dat Israël een natie werd, maar dat Hij het ook mogelijk maakte en het in stand hield. Het is aan Hem om het in te stellen en om het (tijdelijk) op te heffen. Ook dat is het profetische gegeven van het volk Israël (Hos 1:9; 2:23); Zijn plan met hen als natie is altoosdurend. De Messias zal dat garanderen.

Gods volk versus Gods natie
Gods ‘kinderen’, zij die Hem als Vader hebben aangenomen en Zijn dienstknechten zijn, kunnen als een familie worden gezien in spirituele zin. God heeft mensen geroepen en wie dat aanneemt wordt als Zijn kind ‘verwekt’. Maar eigenlijk vormen ze, gezien hun omvang, een volk dat geloof, godsdienst, geschiedenis, cultuur en onderlinge loyaliteit deelt. Leden van Gods volk hebben inmiddels heel diverse achtergronden. Ze komen uit verschillende families, volken en naties.

Dat God Israël tot natie maakte is uniek (1 Kr 17:21; Ps 147:20). Uit Gods volk stelde Hij een familie apart en maakte die tot natie met de bovenstaande doelen. Dat is niet overdraagbaar en geen opdracht van heel Gods volk. Israëlieten hebben dus naast het feit dat ze tot Gods volk behoren ook een nationale identiteit van God gekregen. Jammer genoeg is dat omstreden door onbegrip en deels door het falen van Israël zelf.

Praatmee

Beluister onze podcast

#361 Jeffrey & Andries Knevel over SGP-vrouwen, de nieuwe paus en het Joodse volk
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Week van het Gezin
Persbericht

Week van het Gezin over verslavende werking van de smartphone

Met het thema ‘Scherm uit, gezin aan’ brengt de Week van het Gezin (11 t/m 17 mei 2025) een actueel onderwerp onder de aandacht. Uit onderzoek en enquêtes blijkt steeds duidelijker dat overmatig schermgebruik door kinderen en jongeren nadelige effect

Maarten van Rossem
Nieuws

Nieuw seizoen ‘Adieu God?’ met Maarten van Rossem, Angela Groothuizen en Rob Jetten

Vanaf zaterdag 10 mei krijgt het bekende interviewprogramma Adieu God? een prominenter uitzendtijdstip. Op de zaterdagavond om 20.05 uur gaat Tijs van den Brink wekelijks in gesprek met een bekende gast over geloof, ongeloof en alles er tussenin. In

Proponent J. P. Bredenhoff
Video

Prop. J. P. Bredenhoff wijst op listige werkwijze satan om christenen van het avondmaal te houden

"Die tegenstander wijst op de omstandigheden en zegt: 'Het wordt helemaal niks.' Maar u moet niet op de omstandigheden letten, maar op de Heere", aldus proponent J. P. Bredenhoff. In een recente preek vertelde de hervormde proponent op welke listige

Nelleke Plomp
Nieuws

Nooit geleerd om te geloven? Wees fier op gelovige opvoeders

‘We hebben alles, behalve iets dat ons mensen samenbindt. Wij zijn geloof niet verloren, we hebben het nooit geleerd.’ Deze woorden van Freya India over jongeren liegen er niet om. Zij is zelf zo’n jongere: een succesvolle en superslimme Engelse onde

witte rook
Nieuws

Leo XIV eerste Amerikaanse paus: "De wereld heeft Christus nodig"

De Amerikaanse kardinaal Robert Prevost (69) is de nieuwe paus. Donderdagavond iets na 18.00 uur kwam er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel. Ruim een uur later werd op het balkon van de Sint Pieterbasiliek bekendgemaakt dat Prevost

Kerk
Nieuws

Protestantse gemeente Zaandam verwelkomt nieuwe dominee: ds. S. A. Blok

De protestantse gemeente te Zaandam heeft een nieuwe predikant: ds. S. A. Blok. De predikant uit Tilburg heeft het op haar uitgebrachte beroep aangenomen. In Zaandam wordt Blok de opvolger van ds. Pieter van der Woel die in 2020 naar Assendelft vertr

Bijbel
Nieuws

Rijkswaterstaat vist enorme Bijbel uit de IJssel

Op Bevrijdingsdag werd er in IJssel bij Zwolle wel een heel bijzondere vondst gedaan. Rijkswaterstaat viste namelijk een enorme Statenbijbel uit het water. Dat meldt RTV Focus Zwolle. De Bijbel is mogelijk gestolen.  Het is puur toeval dat medewerker

 ANP/Alberto Pizzoli
Nieuws

Zwarte rook boven Vaticaan: dit is wat we de komende dagen kunnen verwachten

Woensdagavond kwam er zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Dat betekent dat er nog geen nieuwe paus is gekozen. Vandaag wordt het conclaaf hervat en vinden er vier nieuwe stemrondes plaats. Cvandaag zet kort op een rijtje wat we de

Meerartikelen

Opperrabbijn Jacobs
Column

Hoe ik de periode rondom 4 en 5 mei beleefde

Het is allesbehalve veilig in Nederland voor Joden die zich durven uit te spreken. Maar toch voelde opperrabbijn Jacobs zich veilig welkom en zelfs bijna helemaal thuis toen hij deze week een bezoek aan Urk bracht. Hij vertelt in zijn nieuwe ondersta

EP
Nieuws

Europees Parlement: antisemitisme en geweldverheerlijking moet uit Palestijnse schoolboeken

Het Europees Parlement roept de Palestijnse Autoriteit op om haar schoolboeken zo spoedig mogelijk op te schonen: zonder antisemitisme of het verheerlijken van geweld tegen Joden. Het Europarlement wil dat de Palestijnen dit doen vóór het begin van h

Biechten
Video

Hoe gaat de biecht in z'n werk? Bekijk deze uitlegvideo

Nog nooit gebiecht of is het lang geleden? In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe biechten in zijn werk gaat. Wat zeg je precies? Hoe bereid je je voor? En wat kun je verwachten? Bekijk de video van het YouTube-kanaal Credo en klik hier voo

Baptize California
Nieuws

Bijna 8.000 mensen gedoopt op strand in Californië: "Grootste doopdienst ooit"

Dit weekend zijn meer dan 7.750 mensen gedoopt in de Stille Oceaan bij Huntington Beach (Californië). Dat meldt The Christian Post. Het zou volgens de organisatoren de grootste eendaagse doopdienst zijn die ooit in de geschiedenis van de Verenigde St

Corina Nagel
Video

Video: Corina Nagel over nieuw expertisecentrum voor geloofsopvoeding

Veel dominees, jongerenwerkers en kinderwerkers worstelen met de vraag hoe je jongeren betrokken houdt bij de kerk. Om hen tegemoet te komen bundelen drie experts op het gebied van kinderen, jongeren en geloof de krachten in een nieuw expertisecentru

Stichting Israël en de Bijbel
Podcast

Voor veel Joden is Jesaja 53 een onbekend hoofdstuk

Jesaja 53 komt niet voor in het leesrooster van de synagoge en is voor veel Joden een onbekend hoofdstuk. Terwijl juist dit hoofdstuk verwijst naar de Heere Jezus en Zijn verlossingswerk! Jesaja wordt ook wel de evangelist van het Oude Testament geno

Susan Durber
Persbericht

Dr. Susan Durber verzorgt oecumenelezing over eenheid in woelige wereld

Hoe helpt een kerkelijke vergadering van 1700 jaar geleden ons nu in de strijd voor rechtvaardigheid en tegen vrouwenonderdrukking? Tijdens de oecumenelezing van de Raad van Kerken in Nederland op 16 mei neemt dr. Susan Durber, regio-president van de

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant blikt vooruit op verkiezing nieuwe paus: "Moeten we voor hem bidden?"

Momenteel zijn 1,4 miljard rooms-katholieken in afwachting van een nieuwe paus. De witte rook bleef gisteren uit en dat betekent dat er nog geen opvolger is van de vorige maand overleden paus Franciscus (88). In aanloop naar deze voor katholieken bij

Johan en Mathilde de Vries
Video

Dit christelijke gezin vertrekt later dit jaar naar zendingsveld Malawi

Johan en Mathilde de Vries en hun vier kinderen worden in het najaar van 2025 vanuit de hervormde gemeente Papendrecht door de GZB uitgezonden naar Malawi. Zij gaan wonen in Blantyre, een grote stad in het zuiden van het land. Vanuit deze stad zullen

De Hoop
Persbericht

De Hoop viert 50-jarig bestaan met 'Festival van Hoop'

Dit jaar viert De Hoop haar 50-jarig bestaan, een bijzondere mijlpaal die de zorgorganisatie met dankbaarheid wil vieren. Daarom nodigen we iedereen die zich betrokken voelt bij De Hoop van harte uit voor het Festival van Hoop op zaterdag 28 juni in

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Vrijheid is geen vrijbrief om te doen en te laten wat je wilt"

'Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde.' In 2023 was dit Bijbelvers uit Galaten 5 de meest gelezen Bijbeltekst op de site van het Nederlands B

Ds. R. J. F. Lock
Interview

Ds. Lock was katholiek maar staat nu op protestantse kansel: “Ik wilde zelfs priester worden”

Sinds oktober 2024 is ds. R. J. F. Lock predikant van de hervormde gemeente te Harmelen. Daarvoor werkte hij als geestelijk verzorger in zorginstelling Careyn. Dat Lock op een protestantse kansel staat is bijzonder. De predikant groeide namelijk kath