cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Remmelt Meijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Jeffrey Schipper

Theoloog ziet dat kerken te gefocust zijn op online diensten - CIP Podcast

"Ik vind het fors dat één op de vijf kerkgangers afhaakt in coronatijd. Corona werkt als een enorme katalysator en versnelt kerkverlating. Daar schrik ik van en moeten we serieus nemen", stelt theoloog Remmelt Meijer in de CIP Podcast over kerk-zijn in en na coronatijd.

Bijna 1 op de 5 kerkgaande christenen verwacht dat de coronacrisis een negatief effect op hun kerkgang zal hebben, bleek onlangs uit onderzoek. 15 procent van de christenen verwacht na de coronacrisis minder vaak naar de kerk te gaan. Meijer: "Wat mij aan het onderzoek opvalt is dat ouders in de leeftijd van 35 tot 55 jaar weinig contact hebben met de kerk. En de jongeren moeten zelf om contact met de kerk vragen, terwijl daar een enorme groep afhakers zit. Kortom, niet alleen de kerkverlating maar ook de vergrijzing van kerken zet door."

"Kerken zijn te veel in de valkuil van online kerkdiensten gestapt. Begrijp me niet verkeerd, daar zitten mooie kanten aan. Maar soms denk ik: was die techniek er maar niet geweest. We zoeken elkaar te weinig op, waardoor er te veel woorden en liederen worden gezonden: eenrichtingsverkeer. En dan kun je als kerkganger niet terugzenden. Bovendien zijn veel kerken schrikbarend afwachtend", merkt de theoloog op.

Beluister het fragment vanaf 4 en lees het CIP-interview met Remmelt Meijer:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: Kathedraal TV


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: Hoe komt christenvervolging in Bangladesh tot uiting?
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het probleem zit hem niet zozeer in de vorm, maar in de boodschap die verkondigd wordt. De boodschap zoals Jezus die verkondigde, brengt mensen vanzelf in beweging en dus ook bij elkaar. Dat is vrucht van de Geest die gaat groeien, zodra we jonge wijn in nieuwe zakken gaan schenken. Het maakt dan niet zoveel uit of die boodschap allereerst als eenrichtingsverkeer wordt verkondigd. De brieven van Paulus kun je ook zien als eenrichtingsverkeer richting de gemeenten aan wie hij schreef. Ze hadden wel hun uitwerking, door de kracht van de Geest.