cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
sionkerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2021 door Redactie

Sionkerk vermindert aantal kerkgangers met Pasen wegens "veiligheid" gemeenteleden

De Sionkerk op Urk heeft besloten om komend weekeinde tijdens Pasen minder bezoekers toe te laten tot de diensten. De kerkgangers worden nu in twee groepen gesplitst. De veiligheid van kerkgangers zou anders niet gewaarborgd kunnen worden. Ondertussen zijn de drie urkers die waren opgepakt naar aanleiding van de geweldsincidenten bij de kerk afgelopen zondag weer op vrije voeten. 

Politierechter
Zondagavond werd er een 35-jarige man door de politie opgepakt die ervan verdacht wordt dat hij bewust met zijn auto inreed op PowNed-journalist Mark Baanders. Woensdag werd bekend dat hij inmiddels weer op vrije voeten is. Hij zal zich echter nog wel voor de politierechter moeten verantwoorden, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend. Hij wordt verdacht van mishandeling en/of bedreiging.

Ook twee andere Urkers, van 26 en 28 jaar, zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zij werden maandag opgepakt. Ook zij moeten zich volgens het Openbaar Ministerie gaan verantwoorden: ‘Beide mannen hebben een dagvaarding gekregen en zullen zich voor de politierechter moeten verantwoorden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging op 28 maart tegen de verslaggever door hem te schoppen en te trappen. De 26-jarige wordt ook verdacht van mishandeling van een cameraman tijdens hetzelfde incident.’

Kerkenraad
Zondagmorgen liep het bij de Sionkerk op Urk uit de hand. De aanwezige journalisten waren volgens de kerkenraad van de gereformeerde gemeente opdringerig en blokkeerden zelfs de ingang van de kerk. Daarop ontstonden er ongeregeldheden. Zo reed er een kerkganger in op een journalist. De kerkenraad stelt echter dat de PowNed-verslaggever zich juist expres voor de auto wierp en dat hij dit meerdere keren deed. Ook werd dezelfde journalist door jonge mannen aangevallen. De aanvallers zijn echter geen lid van de Sionkerk en ook de kerkenraad stelt deze mannen nog nooit in de kerk gezien te hebben.

Minder kerkgangers
Overigens maakte de Sionkerk woensdag bekend dat het aantal kerkgangers toch verminderd gaat worden met Pasen. De gereformeerde gemeente gaat niet, zoals afgelopen weken, open voor alle leden, maar heeft de kerkgangers opgedeeld in twee verschillende groepen. Daardoor kan er meer afstand worden gehouden van elkaar. De Sionkerk heeft dit besluit genomen vanwege “signalen vanuit de overheid dat de veiligheid van de gemeenteleden niet voldoende gewaarborgd konden worden”, zo vertelt een woordvoerder tegenover Omroep Flevoland. Het lijkt er dus op dat de kerk dit doet voor de veiligheid van haar eigen leden.

Leden van de kerk worden in twee groepen verdeeld op basis van de beginletter van hun achternaam. Door deze maatregel is het in het kerkgebouw mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. De woordvoerder benadrukt ook nog dat de kerk geen “antigroep” is die op ramkoers ligt met de overheid: “Wij zien gewoon geen perspectief in de door de overheid voorgestelde route uit de crisis, maar we zijn niet opstandig.”


Geweldsincidenten Biblebelt
- 80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen