Lilianne Ploumen (PvdA) opent aanval op christelijke politici in slotdebat

Nieuws17 maart 2021 Redactie
ploumen

Ze had het vorige week in debat met D66-leider Sigrid Kaag al een beetje aangekondigd, gisteren maakte ze haar woorden waar. Lilianne Ploumen (PvdA) ging tijdens het slotdebat bij NOS Nederland Kiest vol in de aanval in debat met ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. Daarbij betrok ze onder meer Arie Slob en Don Ceder. Segers liet dat echter niet toe: "U doet hen geen recht en u framet daarbij op een manier die mij echt raakt."

Het was een opvallend moment, vorige week tijdens de eerste aflevering van Pauws Verkiezingsdebatten. Lilianne Ploumen stond tegenover Sigrid Kaag (PvdA). De lijsttrekker van de PvdA liet al in het begin van het debat weten Kaag als een bondgenoot te zien tegen de "conservatieve christelijke wind". Kaag ging daar niet op in. Dinsdagavond debatteerde Ploumen met Segers in het slotdebat van de NOS en daarbij viel zij hem aan op de christelijke aspecten van zijn partijprogramma.

Homo's op reformatorische scholen
Ploumen begon in het debat over de ophef die vorig jaar ontstond over identiteitsverklaringen op reformatorische scholen: “In Zeeland is er een school waarvan de directeur zegt: “Je mag wel homo zijn, maar je mag hier niet homo doen”. Die opvatting wordt beschermd door de vrijheid van onderwijs. Maar ik vind dat een verkeerde interpretatie van de vrijheid van onderwijs. Iedereen in Nederland heeft het recht om te kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Wat mij er zo pijnlijk aan trof, is dat het om jonge mensen gaat die op zoek zijn naar hun identiteit en die afwijzing keihard voelen.”

De lijstrekker van de PvdA kwam daarom met de stelling ‘Iedereen moet in Nederland zichzelf kunnen zijn’. Segers reageerde door te stellen dat hij blij is met die stelling: “U raakt hiermee mijn politieke hart, waarom ik in de politiek zit. Dan gaat het over de bescherming van kwetsbare minderheden. Vandaag ontmoette ik opperrabbijn Jacobs die vertelde over de onveiligheid van de Joodse gemeenschap. Dan breekt mijn hart. Maar als er twee homo’s hand in hand door Arnhem lopen en in elkaar worden geslagen, breekt op eenzelfde manier mijn hart. Dan word ik in het diepst van mijn ziel geraakt en weet ik: ons aller vrijheid staat op het spel.”

"In uw programma lees ik dat het heel bekrompen is mensen op te sluiten in hun religie. Ik vraag me dan af: hoe wederkerig is die tolerantie dan?"

Segers stelde in de politiek te zitten om te kijken voor wie hij op moet komen: “Dat kan een jonge homo zijn of een Joodse jongere, maar het kan ook Lale Gül zijn. Maar als ik u dan hoor zeggen: “Ik sta naast mevrouw Kaag en wij strijden samen tegen een christelijke wind” en ik lees uw programma waarin staat dat het “heel bekrompen is om mensen op te sluiten in hun religie”, klinkt daar een toon in door waarbij ik me afvraag: hoe wederkerig is die tolerantie dan? Hoe kijkt u naar mensen die een religieuze inspiratie hebben en op grond daarvan hun leven willen inrichten? Het klonk bitter.”

Arie Slob
“Ik begrijp werkelijk niet hoe u kunt zeggen dat u naast zo’n jonge homo staat”, stelde Ploumen. “Terwijl het tegelijkertijd uw geestverwanten zijn die lesgeven op zulke scholen. Terwijl het uw minister van Onderwijs is, die als er een verklaring moet worden ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit niet acceptabel is, eerst gaat uitleggen waarom dat wel zou passen in dit land. Ik begrijp werkelijk niet waarom u op grond van religieuze overtuigingen mensen uitsluit en pijn doet.”

"U framet hem op een manier die mij echt raakt. Dat is Arie Slob niet, dat heeft hij niet gezegd."

De lijsttrekker van de ChristenUnie zei vervolgens dat ook jonge homoseksuelen in Nederland moeten kunnen zijn wie ze zijn: “Ik geloof dat God ons allemaal heeft geschapen, dat Hij ons allemaal als unieke wezens op deze wereld heeft gezet in een enorme diversiteit. Ik zal die diversiteit altijd verdedigen. Maar u refereert nu aan Arie Slob (demissionair minister red.). U framet hem daarbij op een manier die mij echt raakt. Dat is Arie Slob niet, dat heeft hij niet gezegd.

Een week voordat de bom barstte over wat Arie Slob zou hebben gezegd, was hier ook een debat. De andere minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft toen exact hetzelfde gezegd. Zij stelde dat mensen een andere opvatting over het huwelijk mogen hebben. De school moet vertellen hoe de wet in Nederland in elkaar zit. Er is een homohuwelijk. Maar een school mag ook zeggen dat hun opvatting over het huwelijk is dat dit tussen man en vrouw is. Een school mag dat zeggen als die ook voldoet aan zijn burgerschapsplicht en jongeren een goede opvoeding geeft. Dat was mevrouw van Engelshoven en toen hoorde ik u niet. U werd pas boos toen Arie Slob het zei."

Mark Rutte
Opvallend was dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) zich even later in een totaal ander debat ook met deze discussie bemoeide. Rutte begon zijn debat met Wopke Hoekstra (CDA) met zijn steun uit te spreken aan Arie Slob: “Ik wilde allereerst zeggen: dat wat Gert-Jan Segers zei over Arie Slob in het vorige debat was 100 procent correct. Dat vond ik belangrijk om nog een keer te markeren.”

Uitspraken Don Ceder
De lijsttrekker van de PvdA stelde in het debat Segers op belangrijke onderwerpen niet aan haar zijde te vinden: “Homoseksualiteit wordt door sommigen als een ziekte gezien en dan zijn er allerlei genezingstherapieën. Wij hebben gezegd: schaf dat nou af, dat is onacceptabel in Nederland. Ik vind u dan niet aan mijn zijde. Als ik opkom voor vrouwen die naar een abortuskliniek gaan en door een haag van intimiderende demonstranten moeten die hen naroepen dat ze een moordenaar zijn. Dan vind ik u niet aan mijn zijde. Als een partijgenoot van u gevraagd wordt: “Vindt u dat er een bedenktijd moet zijn voor abortus?” En hij zegt dan: “Als vrouwen verkracht zijn en ze willen abortus, moeten ze daar nog even over nadenken.” Dan vind ik u niet aan mijn zijde. U komt dan niet op voor de vrijheid van die vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen. De tolerantie die u predikt, zie ik niet terug in uw opvattingen.”

"U moet mij wel bekritiseren om wat ik vind en niet om wat u denkt dat ik vind. U doet Don Ceder geen recht."

Met dat laatste voorbeeld doelde ze op uitspraken van kandidaat-Kamerlid Don Ceder waarover vorige week ophef ontstond. “Ik vind het prima dat ik bekritiseerd word”, reageerde Segers. “Maar u moet mij wel bekritiseren om wat ik vind en niet om wat u denkt dat ik vind. U doet Don Ceder geen recht. Dat is een jongen in Amsterdam-Zuidoost die eigenlijk het PvdA-verheffingsideaal belichaamt. Hij is ontzettend bewogen met vrouwen in nood en mensen die voor een heel lastige keuze staan. Hij heeft zich ongelukkig uitgelaten en dat ruiterlijk toegegeven en het gesprek aangegaan met vrouwen. U doet Arie Slob geen recht. Hij heeft eindeloos veel gesprekken gevoerd, ook met jonge homo’s die hun persoonlijk verhaal vertelden.”

Vrijheid
Segers vertelde vervolgens ook zelf zulke gesprekken te hebben gevoerd: “Als mensen pijn hebben op een christelijke school of in een kerk en mij dat verhaal vertellen, dan breekt mijn hart. Net zoals mijn hart breekt bij twee homo’s die in elkaar geslagen worden in Amsterdam. Vrijheid is ondeelbaar, voor homo’s, hetero’s, joden en christenen. Ik sta voor die vrijheid. Maar u moet mij recht doen in wat ik vind en niet mij framen als een tegenstander. Want ik wil naast deze jongeren staan en voor hun vrijheid opkomen.”

"Ik sta voor de vrijheid van iedereen. Niet ondanks mijn geloof, maar dankzij mijn geloof."

In zijn slotwoord benadrukte de voorman van de ChristenUnie nogmaals dat iedereen wat hem betreft zichzelf moet kunnen zijn: “Als u mij dat vraagt, is mijn hartgrondige antwoord: ja. Ik geloof dat God iedereen geschapen heeft, dat iedereen uniek is en iedereen er mag zijn. Wier vrijheid ook op het spel staat, homo, hetero, jood, christen, zwart, blank wit, wat het ook is, ik sta voor die vrijheid van iedereen. Omdat we allemaal waardevol zijn, juist ook voor God. Ik zeg dat niet ondanks mijn geloof, maar dankzij mijn geloof.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg