Lilianne Ploumen (PvdA) opent aanval op christelijke politici in slotdebat

Nieuws 17 maart 2021 Redactie
ploumen

Ze had het vorige week in debat met D66-leider Sigrid Kaag al een beetje aangekondigd, gisteren maakte ze haar woorden waar. Lilianne Ploumen (PvdA) ging tijdens het slotdebat bij NOS Nederland Kiest vol in de aanval in debat met ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. Daarbij betrok ze onder meer Arie Slob en Don Ceder. Segers liet dat echter niet toe: "U doet hen geen recht en u framet daarbij op een manier die mij echt raakt."

Het was een opvallend moment, vorige week tijdens de eerste aflevering van Pauws Verkiezingsdebatten. Lilianne Ploumen stond tegenover Sigrid Kaag (PvdA). De lijsttrekker van de PvdA liet al in het begin van het debat weten Kaag als een bondgenoot te zien tegen de "conservatieve christelijke wind". Kaag ging daar niet op in. Dinsdagavond debatteerde Ploumen met Segers in het slotdebat van de NOS en daarbij viel zij hem aan op de christelijke aspecten van zijn partijprogramma.

Homo's op reformatorische scholen
Ploumen begon in het debat over de ophef die vorig jaar ontstond over identiteitsverklaringen op reformatorische scholen: “In Zeeland is er een school waarvan de directeur zegt: “Je mag wel homo zijn, maar je mag hier niet homo doen”. Die opvatting wordt beschermd door de vrijheid van onderwijs. Maar ik vind dat een verkeerde interpretatie van de vrijheid van onderwijs. Iedereen in Nederland heeft het recht om te kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Wat mij er zo pijnlijk aan trof, is dat het om jonge mensen gaat die op zoek zijn naar hun identiteit en die afwijzing keihard voelen.”

De lijstrekker van de PvdA kwam daarom met de stelling ‘Iedereen moet in Nederland zichzelf kunnen zijn’. Segers reageerde door te stellen dat hij blij is met die stelling: “U raakt hiermee mijn politieke hart, waarom ik in de politiek zit. Dan gaat het over de bescherming van kwetsbare minderheden. Vandaag ontmoette ik opperrabbijn Jacobs die vertelde over de onveiligheid van de Joodse gemeenschap. Dan breekt mijn hart. Maar als er twee homo’s hand in hand door Arnhem lopen en in elkaar worden geslagen, breekt op eenzelfde manier mijn hart. Dan word ik in het diepst van mijn ziel geraakt en weet ik: ons aller vrijheid staat op het spel.”

"In uw programma lees ik dat het heel bekrompen is mensen op te sluiten in hun religie. Ik vraag me dan af: hoe wederkerig is die tolerantie dan?"

Segers stelde in de politiek te zitten om te kijken voor wie hij op moet komen: “Dat kan een jonge homo zijn of een Joodse jongere, maar het kan ook Lale Gül zijn. Maar als ik u dan hoor zeggen: “Ik sta naast mevrouw Kaag en wij strijden samen tegen een christelijke wind” en ik lees uw programma waarin staat dat het “heel bekrompen is om mensen op te sluiten in hun religie”, klinkt daar een toon in door waarbij ik me afvraag: hoe wederkerig is die tolerantie dan? Hoe kijkt u naar mensen die een religieuze inspiratie hebben en op grond daarvan hun leven willen inrichten? Het klonk bitter.”

Arie Slob
“Ik begrijp werkelijk niet hoe u kunt zeggen dat u naast zo’n jonge homo staat”, stelde Ploumen. “Terwijl het tegelijkertijd uw geestverwanten zijn die lesgeven op zulke scholen. Terwijl het uw minister van Onderwijs is, die als er een verklaring moet worden ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit niet acceptabel is, eerst gaat uitleggen waarom dat wel zou passen in dit land. Ik begrijp werkelijk niet waarom u op grond van religieuze overtuigingen mensen uitsluit en pijn doet.”

"U framet hem op een manier die mij echt raakt. Dat is Arie Slob niet, dat heeft hij niet gezegd."

De lijsttrekker van de ChristenUnie zei vervolgens dat ook jonge homoseksuelen in Nederland moeten kunnen zijn wie ze zijn: “Ik geloof dat God ons allemaal heeft geschapen, dat Hij ons allemaal als unieke wezens op deze wereld heeft gezet in een enorme diversiteit. Ik zal die diversiteit altijd verdedigen. Maar u refereert nu aan Arie Slob (demissionair minister red.). U framet hem daarbij op een manier die mij echt raakt. Dat is Arie Slob niet, dat heeft hij niet gezegd.

Een week voordat de bom barstte over wat Arie Slob zou hebben gezegd, was hier ook een debat. De andere minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft toen exact hetzelfde gezegd. Zij stelde dat mensen een andere opvatting over het huwelijk mogen hebben. De school moet vertellen hoe de wet in Nederland in elkaar zit. Er is een homohuwelijk. Maar een school mag ook zeggen dat hun opvatting over het huwelijk is dat dit tussen man en vrouw is. Een school mag dat zeggen als die ook voldoet aan zijn burgerschapsplicht en jongeren een goede opvoeding geeft. Dat was mevrouw van Engelshoven en toen hoorde ik u niet. U werd pas boos toen Arie Slob het zei."

Mark Rutte
Opvallend was dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) zich even later in een totaal ander debat ook met deze discussie bemoeide. Rutte begon zijn debat met Wopke Hoekstra (CDA) met zijn steun uit te spreken aan Arie Slob: “Ik wilde allereerst zeggen: dat wat Gert-Jan Segers zei over Arie Slob in het vorige debat was 100 procent correct. Dat vond ik belangrijk om nog een keer te markeren.”

Uitspraken Don Ceder
De lijsttrekker van de PvdA stelde in het debat Segers op belangrijke onderwerpen niet aan haar zijde te vinden: “Homoseksualiteit wordt door sommigen als een ziekte gezien en dan zijn er allerlei genezingstherapieën. Wij hebben gezegd: schaf dat nou af, dat is onacceptabel in Nederland. Ik vind u dan niet aan mijn zijde. Als ik opkom voor vrouwen die naar een abortuskliniek gaan en door een haag van intimiderende demonstranten moeten die hen naroepen dat ze een moordenaar zijn. Dan vind ik u niet aan mijn zijde. Als een partijgenoot van u gevraagd wordt: “Vindt u dat er een bedenktijd moet zijn voor abortus?” En hij zegt dan: “Als vrouwen verkracht zijn en ze willen abortus, moeten ze daar nog even over nadenken.” Dan vind ik u niet aan mijn zijde. U komt dan niet op voor de vrijheid van die vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen. De tolerantie die u predikt, zie ik niet terug in uw opvattingen.”

"U moet mij wel bekritiseren om wat ik vind en niet om wat u denkt dat ik vind. U doet Don Ceder geen recht."

Met dat laatste voorbeeld doelde ze op uitspraken van kandidaat-Kamerlid Don Ceder waarover vorige week ophef ontstond. “Ik vind het prima dat ik bekritiseerd word”, reageerde Segers. “Maar u moet mij wel bekritiseren om wat ik vind en niet om wat u denkt dat ik vind. U doet Don Ceder geen recht. Dat is een jongen in Amsterdam-Zuidoost die eigenlijk het PvdA-verheffingsideaal belichaamt. Hij is ontzettend bewogen met vrouwen in nood en mensen die voor een heel lastige keuze staan. Hij heeft zich ongelukkig uitgelaten en dat ruiterlijk toegegeven en het gesprek aangegaan met vrouwen. U doet Arie Slob geen recht. Hij heeft eindeloos veel gesprekken gevoerd, ook met jonge homo’s die hun persoonlijk verhaal vertelden.”

Vrijheid
Segers vertelde vervolgens ook zelf zulke gesprekken te hebben gevoerd: “Als mensen pijn hebben op een christelijke school of in een kerk en mij dat verhaal vertellen, dan breekt mijn hart. Net zoals mijn hart breekt bij twee homo’s die in elkaar geslagen worden in Amsterdam. Vrijheid is ondeelbaar, voor homo’s, hetero’s, joden en christenen. Ik sta voor die vrijheid. Maar u moet mij recht doen in wat ik vind en niet mij framen als een tegenstander. Want ik wil naast deze jongeren staan en voor hun vrijheid opkomen.”

"Ik sta voor de vrijheid van iedereen. Niet ondanks mijn geloof, maar dankzij mijn geloof."

In zijn slotwoord benadrukte de voorman van de ChristenUnie nogmaals dat iedereen wat hem betreft zichzelf moet kunnen zijn: “Als u mij dat vraagt, is mijn hartgrondige antwoord: ja. Ik geloof dat God iedereen geschapen heeft, dat iedereen uniek is en iedereen er mag zijn. Wier vrijheid ook op het spel staat, homo, hetero, jood, christen, zwart, blank wit, wat het ook is, ik sta voor die vrijheid van iedereen. Omdat we allemaal waardevol zijn, juist ook voor God. Ik zeg dat niet ondanks mijn geloof, maar dankzij mijn geloof.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

 Proponent L. Schouten
Nieuws

Preekbevoegdheid verleend aan PKN-proponent door Hersteld Hervormde Kerk

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft proponent L. Schouten uit Elspeet per dinsdag preekbevoegdheid toegekend. Dat meldt het kerkverband op haar website. Schouten is al zo’n 35 jaar als proponent actief binnen de voormalige

Willem Lingeman
Video

Echtpaar noemt huwelijk "één groot drama": Willem Lingeman reageert

Bijbelleraar Willem Lingeman reageert in een videoboodschap op een pijnlijke huwelijksgeschiedenis van een echtpaar. Volgens het stel was hun huwelijk “zeker niet Gods wil” en noemt men het “één groot drama”. Inmiddels zijn ze gescheiden en beiden he

Apollinaris Darmawan
Nieuws

Indonesische christen op leeftijd vrijgelaten na jarenlange gevangenisstraf

Na meer dan vier jaar gevangenschap is de christelijke bekeerling Apollinaris Darmawan vrijgelaten uit de Kebon Waru-gevangenis in Indonesië. De man werd in november 2024 vervroegd vrijgelaten, nadat hij meerdere strafverminderingen kreeg. Darmawan z

Indonesische vlag
Nieuws

Honderden moslims protesteren tegen bouw Indonesische kerk

In het Indonesische Kalibaru, een dorp in de stad Depok (West-Java), protesteerden op 5 juli honderden moslims tegen de bouw van een christelijke kerk. Dit gebeurde ondanks dat de kerk alle benodigde vergunningen bezit. Op videobeelden is te zien hoe

Ds. P. den Ouden
Video

Waaraan kun je genade in je hart herkennen? HHK-predikant antwoordt

Waaraan kun je herkennen dat er genade in je hart gekomen is? Op die vraag gaf ds. P. den Ouden in een recente preek antwoord. De HHK-predikant uit Katwijk aan Zee gebruikte in zijn antwoord een citaat van Augustinus. De kerkvader had ooit een briefw

Ann Michelle Lee
Video

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee is aanstaande zondag te gast bij Hour of Power. Ze vertelt daar hoe ze God echt leerde kennen. Ook deelt ze haar droom en boodschap voor de jongere generatie. "Ik wil zoveel mogelijk mensen brengen naar het hart v

Mexico
Nieuws

Mexico: een jaar ontheemd en geen zicht op terugkeer

De maand juli markeert de trieste ‘verjaardag’ van de vlucht van honderden christenen uit hun gemeenschappen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Ze moesten vrijwel alles achterlaten: hun land, huizen en dieren. Meer dan honderd christenen - van piepj

Arthur Alderliesten
Nieuws

Dolle Mina’s verstoren bijeenkomst Schreeuw om leven: directeur reageert

Afgelopen maandag verstoorden pro-abortus demonstranten een bijeenkomst van Schreeuw om leven in Gouda. De avond was bedoeld om mensen uit de achterban te informeren over het waken bij abortusklinieken. De circa 25 demonstranten - die zich presenteer

Meerartikelen

Syrie
Interview

Syrische christenen houden stand in vijandige omgeving: "God gebruikt de kerk"

"Voor veel mensen wordt de droom van een islamitische staat in Syrië steeds meer werkelijkheid. En daarin is geen plaats voor ongelovigen, zoals christenen." Aan het woord is Ibrahim Lahdo, tot voor kort woonachtig in Syrië. Cvandaag sprak met hem ov

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De wereld kijkt niet naar je preek, maar naar je daden

Tijdens een zendingsreis in Zuid-Afrika kreeg ik onverwacht de gelegenheid om een van de meest gevaarlijke townships in Kaapstad te bezoeken. Kolonel Bazil Vellai, lid van de kerk waar ik te gast was, had ons persoonlijk uitgenodigd om Manenberg - de

Ds. M. van Reenen
Column

Overvolle huizen: spullen verzamelen of schatten in de hemel?

Een verhuizing levert veel op: stress, chaos, drukte, dozen, helpers, een verhuiswagen die de bocht niet kan halen... Maar ook: bezinning. Al die spullen die je uit het ene huis haalt en in het andere weer neerzet, waar komt het vandaan, waar moet he

Kerk van de Heilige Familie
Nieuws

Drie doden bij aanval op katholieke kerk in Gaza: Israël start onderzoek

Bij een aanval op de Kerk van de Heilige Familie in Gaza-stad zijn donderdag drie mensen omgekomen en raakten er meerdere gewond, onder wie de priester van de parochie. De kerk, waar sinds het uitbreken van de oorlog honderden christenen schuilen, we

Jan Pool
Column

Dankbaarheid is geen luxe; het is een manier van leven

Het leven kent zowel prachtige als pijnlijke momenten. Onlangs kreeg ik de sleutel van een prachtige auto, een cadeau van een dierbare vriend voor wie ik al vijftien jaar een mentor mag zijn. Ik ontving hem met tranen van ontroering in mijn ogen. Wat

Josephat Gwajima
Nieuws

Tanzania sluit grote pinksterkerk na kritiek op mensenrechtenschendingen

De Tanzaniaanse overheid heeft de grote protestantse kerk Glory of Christ Tanzania Church gesloten. Reden: een preek waarin voorganger Josephat Gwajima sprak over mensenrechtenschendingen in het land. Zes weken na de sluiting is de kerk nog altijd di

Ds. D. J. Budding
Video

Hervormde predikant wijst op kerken waar het evangelie niet ten volle klinkt

Als je op het volmaakte offer van de Heere Jezus ziet, dan mag je weten dat je zalig wordt. Toch zijn er, met name aan de rechterflank van de reformatorische gezindte, christenen die zich afvragen of zij wel zalig kunnen worden. Die worsteling leidt

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp nodigt je uit om de Plaatsvervanger van Jezus beter te leren kennen

"De Heilige Geest is de Geest van Jezus in jou Die het leven van Jezus in en door jou wil leiden", aldus Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver nodigt je in deze aflevering - en in de

Päivi Räsänen
Nieuws

Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd

De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen v

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je

Groot Letter-uitgave
Persbericht

Bijbelvereniging introduceert Groot Letter Nieuwe Testament (HSV)

Sinds vorige maand is bij de Bijbelvereniging het Nieuwe Testament in Groot Letter-uitgave verkrijgbaar. Deze speciale editie is gedrukt in de Herziene Statenvertaling (HSV) en bedoeld voor mensen die gebaat zijn bij grotere letters, zoals ouderen en

Serhii Burlaka met Oekraïense militairen
Interview

Serhii werkt voor ZOA én is legerpredikant: "Er is een wonder nodig voor Oekraïne"

Als ZOA-medewerker voorziet Serhii Burlaka mensen in de ‘bevrijde gebieden’ rond Cherson (Oekraïne) van voedsel. Maar één week in de maand werkt hij als legerpredikant aan het front. “Ik preek in zo’n week soms maar twee minuten. Het is veel belangri