Wim Dekker: "De GerGem kan kritiek op prediking niet verdragen" - CIP Podcast
"In de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) wordt de eigen identiteit verabsoluteerd, waarbij kritiek op de prediking niet wordt verdragen. Maar de prediking is niet alleen maar heilig, er zit ook mensenwerk bij en dus moet het onderzocht kunnen worden." Dr. Wim Dekker besprak in de CIP Podcast dit recente interview met dr. Arie van der Knijff over de noodzaak van een open gesprek over prediking in de GerGem.
"Iemand zei onlangs tegen mij: 'Als ik de dominee hoor over Abraham zie ik een degelijke ouderling in een kerkbank voor me.' Maar we hebben het over een veeherder in een heel andere tijd. Deze mensen kregen geen preek over Abraham, maar over het bekende verhaal van een zondaar die tot God bekeert wordt. Wat Arie van der Knijff heeft gedaan is preken onderzoeken waarin dit soort mechanismen aan de orde komen met steeds dezelfde bekerwingswegen waarbij het er nauwelijks toe doet dat mensen als Abraham en Paulus duizenden jaren geleden leefden."
Uit het onderzoek van Van der Knijff waren meer schaduwzijden van de prediking binnen de GerGem boven tafel. Dekker: "Zijn onderzoek is reden voor een goed gesprek, maar buitenstaanders hebben er zogezegd niks mee te maken, zegt men verwijzend naar Calvijn. Maar Calvijn preekte heel anders dan de GerGem nu doet. Als Calvijns preken nu zouden worden voorgelezen in een gereformeerde gemeente, zou men zeggen: 'Dit vinden we niets aan, want de gangen van Gods volk komen er niet in voor.' Men doet alsof er een geijkt verhaal is, maar dat is historisch niet waar.
Reacties die Van der Knijff vanuit de GerGem heeft ontvangen maakt duidelijk dat dit kerkverband geen interne kritiek kan verdragen en externe kritiek wordt gezien als vijandschap. Van der Knijff had intern zijn kritiek kunnen uiten als hij er naar buiten toe zijn mond over zou houden, maar dat gaat niet want promoveren doe je publiek. Naarmate dat proces doorgaat zal Van der Knijff binnen de GerGem steeds meer worden gemeden. De prediking is niet alleen maar heilig, er zit ook mensenwerk bij en dus moet het onderzocht kunnen worden.
Als kritiek niet kan wordt de eigen identiteit verabsoluteerd en dan word je een sekte. De GerGem moet daar er echt opletten dat ze katholiek-gereformeerd blijven en aanspreekbaar in de breedte van de gereformeerde traditie. Anders kom je op een gegeven moment kom uit bij 'wij zijn de enige kerk'. Dat is jammer, want de GerGem heeft ook iets bij te dragen. Waarom sluit men zichzelf zo uit, ook in contacten met andere kerken, terwijl anderen iets van hen kunnen leren?", vraagt de theoloog zich af.
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 35:35
Praatmee