Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
10 november 2020
door
Jeffrey Schipper
Minister Slob wil dat christelijke scholen vrijheid behouden om homoseksualiteit af te wijzen
Op dit moment mogen scholen ouders vragen om een verklaring te tekenen waarmee ze bevestigen dat ze een christelijke levenswijze nastreven. Daar kan bij horen dat ze ‘een homoseksuele levenswijze’ afkeuren. Minister Slob (Onderwijs) juicht dit toe, zolang scholen toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar niet blij mee, die wil dat dit verboden wordt.
Van de reformatorische scholen in Nederland vindt 20 procent dat een homoseksuele relatie niet kan bestaan. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van datajournalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. Het is voor scholen inmiddels al jarenlang verplicht om tijdens de les aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Scholen mogen echter wel zelf bepalen hoe ze dat precies invullen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat leerlingen moeten leren dat "het homohuwelijk gelijk is aan het heterohuwelijk" en stelde minister Slob vragen hierover.
Slob wil geen concessies doen aan de godsdienstvrijheid en benadrukt dat scholen het recht hebben om ouders en leerlingen te vragen de opvattingen van de school te onderschrijven.
Geen concessies
Maar minister Slob is niet van plan om de vrijheid van religieuze scholen in te perken. Hij wil geen concessies doen aan de godsdienstvrijheid en benadrukt dat scholen het recht hebben om ouders en leerlingen te vragen de opvattingen van de school te onderschrijven. Als de Kamer daarvan af wil, moet de grondwet worden gewijzigd, maakt de minister, lid van de ChristenUnie, duidelijk.
Veel Kamerleden reageren kritisch op het standpunt van Slob. "Je kunt niet als school én de taak hebben om een veilige omgeving voor leerlingen te creëren én tegelijkertijd een verklaring aan ouders verplichten waarin homoseksualiteit afgewezen wordt", stelt Peter Kwint namens de SP. Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) stelde: “LHBT zijn is geen waarde. LHBT-levens afkeuren is net zo min een opvatting als racisme of antisemitisme dat is. Hoe zouden we het vinden als daar identiteitsverklaringen over zouden worden afgelegd?”
Veilig klimaat
De minister benadrukte dat scholen verplicht zijn om voor alle leerlingen te zorgen voor een veilig klimaat. Volgens Slob moet een voorgestelde wetswijziging de inspectie helpen om toezicht te houden op de veiligheid. Scholen moeten er volgens hem regelen dat de cultuur in de school in lijn ligt met de basiswaarden van de Nederlandse samenleving (vrijheid, gelijkheid en solidariteit) zodat leerlingen met een homoseksuele geaardheid zich vrij en veilig voelen om voor hun mening uit te komen. Dit wordt getoetst door de Onderwijsinspectie.
"Je kunt niet als school én de taak hebben om een veilige omgeving voor leerlingen te creëren én tegelijkertijd een verklaring aan ouders verplichten waarin homoseksualiteit afgewezen wordt."
"In hoeverre is het onderwijs verlengstuk van de opvoeding van de ouders dan wel burgerschapsvorming door de staat", vraagt theoloog Stefan Paas zich af via Twitter. "Wat is trouwens een ‘veilig klimaat’? Wie bepaalt wanneer het klimaat veilig is? Enfin, ik voel weinig voor zo’n streven om de school tot burgerfabriek te maken. Maar ik zie ook niet goed hoe een school voor alle leerlingen even veilig is als de schoolregels en -cultuur in het leven van de een veel meer impact hebben dan in dat van de ander. Ofwel: houd politieke dwang zoveel mogelijk uit de school en houd de school zoveel mogelijk uit het privéleven van de leerling. Lucht geven aan elkaar."
Boze Bekende Nederlander
De Bekende Nederlander en tv-presentator Tim Hofman windt zich regelmatig op over standpunten van orthodoxe christenen en heeft zich via sociale media ook in het onderwijsdebat gemengd. Hofman is van mening dat Slob "discriminatie en homofobie subsideert" en met zijn beleid "kinderen een trauma bezorgt en depressief maakt". Hij roept zijn tienduizenden volgers op om minister Slob protestmails te sturen. "Gewoon, een nette mail -zonder gescheld- met je mening, ervaringen of gevoelens hierover."
De SP, D66, PvdA, GroenLinks en de VVD willen dat het kabinet met spoed een einde maakt aan verklaringen over het nastreven naar een christelijke levenswijze. Volgende week dinsdag stemt de Kamer erover.
Vrijheid van onderwijs
- SP-Kamerlid over afschaffen identiteitsverklaring: "School kan echt wel confrontatie met andersdenkenden aan"
- SGP-jongeren maakt statement voor onderwijsvrijheid: echte diversiteit gaat verder dan liberalisme
- Stefan Paas duidt refocultuur en onderwijsvrijheid: “Als je alles wilt controleren, leg je het leven plat”
- SGP-raadslid schrikt van aanval op christelijk onderwijs: "Een ideologisch gedreven kruistocht"
- Politieke partijen willen onderwijsvrijheid verder inperken met aanpassen Grondwet
Meer over Vrijheid van onderwijs »
Deel dit artikel op: