VN neemt resolutie aan: Tempelberg heet vanaf nu Haram al-Sharif

De Tempelberg in Jeruzalem wordt alleen bij de islamitische naam genoemd; Haram al-Sharif. Meer dan honderd landen die lid zijn van de VN hebben deze ontwerpresolutie goedgekeurd. In totaal werden er woensdag zeven anti-Israëlische resoluties aangenomen door het Vierde Comité van de Verenigde Naties in New York.
De resolutie draagt de titel: 'Israëlische praktijken tasten de mensenrechten van het Palestijnse volk in bezette gebieden aan, inclusief oost-Jeruzalem'. In de tekst werd de link tussen Jeruzalem en de drie monotheïstische godsdiensten jodendom, christendom en islam bevestigd. De Tempelberg is voor Joden een heilige plek omdat daar ooit de aloude tempel stond. Waar die tempel stond, staan nu de voor moslims heilige rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israël in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israëlische Autoriteiten de beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden.
“De VN tonen minachting voor zowel het jodendom als het christendom door een resolutie aan te nemen waarin over de Tempelberg uitsluitend als een islamitische heilige plaats wordt gesproken, door er alleen naar te verwijzen met de moslimnaam al-Haram al-Sharif, terwijl het de heiligste plaats van het judaïsme is en ook heilig is voor iedereen die de Bijbel vereert, waarin de oude tempel centraal stond”, zegt Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, een in Genève gevestigde, onafhankelijke niet-gouvernementele waakhond organisatie. “De aanval van de VN op Israël met een stortvloed van eenzijdige resoluties is onwerkelijk”, stelt hij.
Ook de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Gilad Erdan veroordeelde het besluit van de VN. Hij zei dat het gebruik van alleen de islamitische naam een "gewaagde poging om de geschiedenis te herschrijven" was en om de eeuwenoude Joodse connectie met Jeruzalem uit te wissen. "Als minister van Openbare Veiligheid zorgde ik ervoor dat alle religies toegang hadden tot de heilige plaatsen van Jeruzalem", zei Erdan. "Tijdens mijn ambtstermijn is het aantal Joden dat de Tempelberg jaarlijks bezoekt meer dan verdrievoudigd. Geen enkele resolutie die hier wordt aangenomen zal dat proces tegenhouden. Geen enkele resolutie die hier wordt aangenomen zal de eeuwige band tussen het Joodse volk en de heiligste plaats van ons geloof – Har Habayit, de Tempelberg – veranderen."
Vorig jaar gaf ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zijn mening over deze kwestie. Toen stond deze resolutie al in de kinderschoenen. “Het is heel bizar dat je op deze manier aan geschiedvervalsing doet. We zien wel vaker bij de VN dat bijvoorbeeld delen van de geschiedenis en namen van Israël worden weggevaagd. We moeten kijken hoe het afloopt in de algemene vergadering van de VN, waar er nog een keer over gestemd zal worden. Beide namen werden in de resoluties van de VN gebruikt. Het wegvallen van de joodse naam is een klap in het gezicht van Israël, zeker in deze periode.”
Ook Nederland behoort tot de landen die de meeste anti-Israël resoluties in de Verenigde Naties heeft gesteund, ondanks eerdere verzoeken uit de Tweede Kamer dat niet te doen. Nederland stemde voor zes van de zeven anti-Israëlische resoluties. Dit is opmerkelijk, gelet op het feit dat de Tweede Kamer eerder had besloten zich “actief te verzetten tegen VN-organisaties die onevenredige aandacht aan Israël besteden”, en de verklaring van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, vorig jaar dat Nederland “zich actief zou inzetten om onevenredige aandacht voor Israël bij de VN te bestrijden”.
De Palestijnse vertegenwoordiger bedankte de VN-lidstaten voor hun steun en voegde toe dat de resoluties "volledig in overeenstemming zijn met het internationaal recht".
Praatmee