cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 oktober 2020 door Redactie

Archeologen vinden kerk op plaats waar Jezus Petrus "De rots" noemde

In een natuurreservaat in het noorden van Israël hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan. Daar zijn namelijk overblijfselen van een Byzantijnse kerk gevonden. Volgens onderzoekers is de kerk gebouwd op de locatie waar Jezus tegen Petrus zei dat hij de rots is waar Zijn gemeente op gebouwd gaat worden.

De ruïnes dateren volgens Christian Post uit het begin van de vijfde eeuw. Ze werden recent door archeologen ontdekt bij een waterval in Banias Nature Reserve. Volgens The Times of Israël is dit het gebied waar de gebeurtenissen uit Mattheüs 16 plaatsvonden. Daar vraagt Jezus aan zijn discipelen wie de mensen zeggen dat Hij is. Daarna vraagt Hij wie zij denken dat Hij is. Petrus antwoordt dan: “U bent de Christus, de Zoon van de levende God.”

Jezus prijst Simon Petrus voor zijn geloofsbelijdenis en zegt vervolgens: “En ik zeg u dat u Petrus (rots) bent. En op deze rots zal Ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.”

Professor Adi Erlich kondigde de vondst aan in een Hebreeuwse video. In gesprek met Haaretz vertelt hij dat het gebied eerder de locatie was voor een tempel voor de heidense god Pan. Christenen hebben dit later veranderd in een kerk. Dat zien we volgens hem voortdurend in de geschiedenis. Dit vermoeden ontstond omdat het gebouw van noord naar zuid is gebouwd, terwijl kerken altijd naar het oosten zijn gericht.

Foto: Yaniv Cohen / The Times of Israel

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Dit is wel een heel Rooms Katholieke benadering. Petrus of Petros, betekent kleine steen. Petra, funderingssteen. Binnen de Roomse traditie is Petrus de eerste paus geweest op basis van deze tekst. Een tekst die onjuist is uitgelegd. Petrus is nimmer leider van de apostelen geweest. Hij is net als alle volgelingen van Jezus een steentje geweest. Samen zijn die steentjes de gemeente van Christus, maar de fundering (Petra) zelf ( en ook hoeksteen) is Jezus en Zijn boodschap.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify