cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Beatrice Stockli
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 oktober 2020 door Redactie

Zwitserse evangeliste vier jaar na ontvoering doodgeschoten door jihadisten

De Zwitserse Beatrice Stockli (59) verdween in januari 2016 tijdens evangelisatie in het Afrikaanse Mali. Nu, vier jaar na haar ontvoering, blijkt dat de evangeliste is vermoord door een groep jihadisten van al-Qaeda, meldt de Christian Post. Het tragische nieuws werd verteld door de Franse gegijzelde Sophie Pétronin (75) die recent werd vrijgelaten.

Stockli was voor evangelisatie namens een Zwitserse kerk in Timbuktu in 2000 op pad, maar al snel trok zij haar eigen plan. Een lokale kerkelijke leider uit Mali vertelt dat Stockli een sober leven leidde in een deel van Timbuktu. Ze verkocht hier bloemen en deelde christelijke boekjes uit. Ze stond bekend om haar vriendelijkheid en had goede connecties met vrouwen en kinderen in de Malinese stad. In de regio was jihadistische dreiging, waar de evangeliste uiteindelijk slachtoffer van werd toen zij in 2016 werd ontvoerd door gewapende mannen in jeeps.

"Beatrice Stockli is een Zwitserse non die de oorlog verklaarde aan de islam in haar poging moslims te bekeren", vertelde een gemaskerde Britse spreker die de ontvoering claimde namens al-Qaeda in het noorden van Afrika. In ruil voor Stockli eiste de groep bevrijding van gevangengenomen strijders uit het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daarnaast mocht Stockli nooit meer in een islamitisch land komen om het christendom te verkondigen.

Volgens Pétronin, die zich tijdens haar gijzeling bekeerde tot de islam, werd de zendelinge ongeveer een maand geleden doodgeschoten. De groep die haar gevangen hield verplaatste zichzelf voortdurend om zo uit de handen te blijven van soldaten uit Mali en Frankrijk. Stockil weigerde daar langer aan mee te werken. Pétronin hoorde op een gegeven moment midden in de nacht dat ze naar buiten werd gesleurd en niet veel later hoorde ze een schot, waarna het stil werd. 

"De afgelopen vier jaar hebben we ons samen met internationale partners en de Malische autoriteiten in gezet om de Zwitserse te bevrijden", reageren Zwitserse autoriteiten. Het lichaam van Stockli is nog in handen van de jihadisten. "Zwitserland doet haar uiterste best de resten van de Zwitserse naar Zwitserland te halen."


Christenvervolging
- In deze 7 landen die deelnemen aan het WK voetbal worden christenen vervolgd
- 150 Nederlandse kerken kleuren bloedrood: SGP en CU willen meer aandacht voor christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen